Coffee shopovi veliki su hit u većini svjetskih gradova, čak toliki da su, gotovo pa možemo reći znamenitost koju treba posjetiti, posebice ako ste pravi kavopija. Očito se ta kultura ‘ispijanja kave s nogu’ uvlači i u naše društvo, a tome svjedoči sve veća potražnja za coffee shopovima. Jedan takav, otvorio se nedavno i u Koprivnici, a nama je samo žao što nije bliže Zagrebu te ga ne možemo svaki dan posjećivati

Iako je kava dio naše kulture, mi smo ju navikli piti polako, sjedeći u kafićima, bez brige na pameti. No, ponekad jednostavno ne stignemo u miru popiti omiljeni napitak te ga moramo ponijeti sa sobom dok obavljamo svakodnevne obaveze. A očito je da je premalo dobrih coffee mjesta na kojima se može uzeti kava za van, pogotovo u manjim gradovima. 

Toga su bili svjesni i Tihomir Čulig i njegova partnerica Danijela Rein, pokretači coffee shopa Tres Cocos u Koprivnici. Ideju su, kako su nam ispričali dobili upravo zahvaljujući velikim metropolama koje su prepune ovakvih lokala, dok naši gradovi i dalje kaskaju. 

“Ideja nam je došla dok smo se špancirali po Londonu. Tamo smo naletjeli na zanimljive koncepte i lokale. Nakon što smo se vratili doma nedostajalo nam je mjesto gdje se možemo izvesti na fancy kavu, pa smo odlučili otvoriti svoj coffee shop”, ispričali su nam Danijela i Tihomir. 

Ovaj potez bio je očito pun pogodak, jer je odaziv toliko dobar da su i sami Danijela i Tihomir bili iznenađeni potražnjom. Glavna misija ovog lokala je, naravno ponuditi ukusnu kavu, no, osim toga, ovaj entuzijastični par želi posjetiteljima pružiti što veći izbor kave i što bolje iskustvo. A, za sada im, sudeći po reakcijama ide super. 

“Glavni fokus naše ponude je, kao što pogađate, kava. Prva vizija nam je ponuditi zanimljive kave sa okusima za van, nešto tipa Starbucks. Druga je ponuditi specijalne znalačke kave, u zrnu te manje tražene stvari poput cold brewa. Prva faza za sada napreduje poprilično dobro, trenutno u ponudi imamo desetak kombinacija s okusima kokosa, lješnjaka, vanilije, pistacije, cimeta i slično. Druga faza je, pak puno izazovnija. Kavoentuzijasti se neće iznenaditi kad kažemo da je u Hrvatskoj teško doći do egzotičnih zrna kave. Ovime ne želimo nikako baciti lošu sjenu na postojeću ponudu, jer postoji zaista nekih izvrsnih kava koje se mogu i kod nas popiti, ali mi smo ipak ciljali na nešto novo, pomalo divlje. Zato se upravo spremamo na sajam kave u Amsterdamu gdje se nadamo povezati s nekim dobavljačima”, objasnio je Tihomir. 

Osim kave, ovaj shop nudi i hit piće bubble tea koji je posebno zanimljiv djeci, a prije nekoliko dana uveli su još jedno, pa možemo reći, mnogima omiljeno slatko piće – milkshake. No, kako su nam ispričali, sve ovo je tek početak.  

Potaknuti činjenicom da se naše društvo nažalost hrani fast foodom i nezdravom hranom, želja im je u svoju ponudu uvrstiti i kuhana jela za van. A, ova novina sigurno će se svidjeti svima koji zbog užurbanosti života ne stignu svaki dan kuhati.

“Usluga hrane za van bila je bitan dio našeg inicijalnog koncepta. Reći ću vam otvoreno da nam je britanski Pret-a-manger bio velika inspiracija u ovome pogledu. Ljudi se kod nas prehranjuju u pekarama, a iako svatko od nas voli pojesti dobro pecivo, preživljavati svaki dan na ovakvoj hrani nije idealno za dugoročno zdravlje. Zato smo htjeli ponuditi guste, bogate juhe od kojih se čovjek konkretno najede, s velikim komadima povrća i mesa”, ispričao nam je Tihomir. 

No, ovaj pothvat su, nažalost morali zbog nepredvidljivih problema stopirati, bar nakratko. Ali, to ih nije obeshrabrilo, dapače, odlučili su u svome lokalu opremiti kuhinju u kojoj će se ideja o zdravim jelima za van realizirati. A ovu novinu, gurmani će moći isprobati već početkom rujna. A do tada, ako ste u blizini, trenutnu ponudu coffee shopa možete isprobati na adresi Zrinski Trg 5.