Zamislite trenutak ispunjen emocijama dok se zaljubljeni par priprema za svoj veliki dan. Za mnoge od nas, vjenčanja su ne samo proslava ljubavi već i prilika da u potpunosti uronimo u magiju trenutka. Svaki detalj – od cvjetnog aranžmana do zvuka prvog plesa – nosi u sebi čaroliju i obećanje beskrajne ljubavi.

Ali, kad se radi o vjenčanjima, želje su individualne i jedinstvene kao što su i same ljubavi koje slavimo. Ponekad želimo slijediti tradiciju, dok nekad žudimo za avanturističkim eksperimentiranjem s trendovima ili jednostavno osluškujemo želje drugih da bismo proširili svoj vidik.

Kako bismo bolje razumjeli kako će vjenčanja izgledati ove godine, razgovarali smo s Enejom Medica-Viola i Sanelom Krizmanić iz agencije za organizaciju vjenčanja Flammeum Weddings.

Foto: Flick Factory

Personalizacija vjenčanja

Kako su nam objasnile Eneja i Sanela, parovi sve više personaliziraju vjenčanja kako bi taj posebni dan uistinu odražavao njihovu jedinstvenu priču i osobnost.

“Sve češće dobivamo ovakve upite. U ovim slučajevima mladenci se doista posvete i najmanjim detaljima, personalizaciji, pokušavaju svojim gostima pružiti odličnu zabavu i atmosferu te ih dekoracijama, ambijentom i odabirom glazbe podsjetiti na to tko su oni kao par, kao osobe, i što ih inače opisuje.”

Foto: @andrea_grzicic
Foto: @andrea_grzicic
Foto: @andrea_grzicic
Foto: @andrea_grzicic

Intimnost

Osim personalizacije, parovi se sve više okreću jednostavnosti, osjećajući da je istinska ljubav najljepša kad se dijeli s najbližima. Uz manje stresa i više fokusa na vlastite želje, intimna vjenčanja postaju oaza romantičnih trenutaka, daleko od velike pompe.

“Bez sumnje, intimnija vjenčanja trenutačno su u trendu. Čini se da je pandemija ostavila traga te utjecala i na ovaj aspekt vjenčanja. I nekoć su se mladenci žalili kako organiziraju velika vjenčanja jer jednostavno nemaju hrabrosti i srca napraviti nešto manje, uvrijediti druge goste, ili njihove obitelji time što ih ne bi pozvali na njihovu proslavu. Ovime su u mnogim slučajevima mladenci dobili zapravo u jednu ruku i izgovor kako veliko vjenčanje u njihovom slučaju nije moguće te su mnogi iskoristili priliku za ostvarenje svojih stvarnih želja.”

Foto: Josipa Uzelac
Foto: Josipa Uzelac
Foto: Josipa Uzelac
Foto: Josipa Uzelac

Odbacivanje tradicije

Tradicionalna vjenčanja s obiljem običaja, poput odlaska mladoženje po mladenku, nekoć su bila sastavni dio svakog pira, no čini se da ta praksa polako blijedi: “Vrlo često čujemo da mladenci zaziru od običaja. Naravno, još uvijek postoje osobe koje stvarno žele sačuvati tradiciju i drže se svojih korijena. No primijetile smo da se to mijenja. U Hrvatskoj imamo običaje na vjenčanjima poput odlaska mladoženje po mladenku u njezin dom prije ceremonija vjenčanja, okupljanje gostiju uz harmoniku ispred kuće, skidanje podvezice, bacanje buketa. Sve su to običaji koje današnje, modernije duše žele zaobići te stvoriti svoj trend neovisno o tome iz kojeg dijela svijeta dolaze.”

Bijela elegancija i boho šarm

Što se tiče boje i tema, naizgled dva u potpunosti nespojiva trenda i stila dominiraju.

“Mladenci su podijeljeni, neki biraju elegantne i bezvremenske bijele dekoracije u kombinaciji sa zelenilom, ili bez njega, ostavljajući naglasak na čistoći i prozračnosti, modernijim detaljima, staklu.”

Foto: @marcijus_studio
Foto: @marcijus_studio
Foto: @marcijus_studio
Foto: @marcijus_studio
Foto: @marcijus_studio
Foto: @marcijus_studio

“S druge strane, mnogi se mladenci odlučuju se za boho stil vjenčanja, u raznim kombinacijama boja, ali u ovom slučaju, najviše se baziraju na jesenske boje i plodove – terracotu, smeđu, pastelno roza boju, uz mnoštvo zelenila”, objašnjavaju nam organizatorice.

Foto:@ladies_and_gentlemen_weddings
Foto:@ladies_and_gentlemen_weddings
Foto:@ladies_and_gentlemen_weddings
Foto:@ladies_and_gentlemen_weddings
Foto:@ladies_and_gentlemen_weddings
Foto:@ladies_and_gentlemen_weddings

Svijeće i lampice

Na spomen vjenčanja prva asocijacija koju ćete zasigurno dobiti jest – romantika. Upravo ta romantična, intimna i topla atmosfera ostaje i dalje želja mnogih mladenaca.

“Ono što je svima zajedničko jest želja za velikom količinom svijeća i lampica. Osobito za vjenčanja na otvorenom, gdje se u sumrak svjetla svijeća te string ili fairy lampica pretvore u jedine izvore svjetlosti, što daje jednu posebnu romantičnu notu i stvara uistinu prekrasan ambijent. Također ravni drveni stolovi, popunjeni girlandama zelenila, jako su popularni u posljednje vrijeme, dok su recimo klasični okrugli stolovi, pogotovo za lokacije na otvorenom, pomalo passée“, objašnjavaju nam organizatorice vjenčanja.

Foto: @mihocistudios
Foto: @mihocistudios

Spontanost

Industrija vjenčanja mijenja se iz godine u godinu, raznolika je jednako kao i želje mladenaca. Jednako tako, organizatorice su nam otkrile da su mladenci postali znatno spontaniji, često planirajući last’minute vjenčanja, uz više improviziranja i prilagođavanja slobodnim terminima. Takva praksa, kako nam govore organizatorice, nije bila uobičajena prijašnjih godina kad su se mladenci znali javljati po nekoliko godina prije samog vjenčanja kako bi sve stigli organizirati.

“Nakon pandemije, mnogi su počeli planirati last-minute vjenčanja, uz više improviziranja, samim time i prilagođavanja slobodnim terminima te održavanja vjenčanja kroz sve dane u tjednu, ne samo vikendom. Imale smo primjerice i slučaj kada smo poprilično zahtjevno manje vjenčanje organizirale u nepuna tri tjedna. Mladenci su se u kratkom roku odlučili vjenčati, iznenaditi svoje goste tajnom proslavom, ali su imali na umu nekoliko iznenađenja koje je bio velik izazov isplanirati u tako kratkom roku. No u industriji vjenčanja ništa nije nemoguće, potrebno je samo malo mašte, otvorenog duha, i dobre organizacije.”

Foto: @dtstudio_weddings_croatia
Foto: @dtstudio_weddings_croatia

Premoć destinacijskih vjenčanja

Destinacijska vjenčanja postaju sve popularnija, što samo svjedoči tome da parovi žude za jedinstvenim iskustvom koje će zauvijek ostati urezano u njihovim sjećanjima.

U slučaju agencije Flammeum, čije su organizatorice istaknule kako većina njihovih klijenata dolazi iz inozemstva, Istra i Kvarner postali su idealne destinacije za ovakve svečanosti.

Foto :Ladies & Gentlemen
Foto: Ladies & Gentlemen
Foto: Ladies & Gentlemen
Foto: Ladies & Gentlemen

Vjenčanja na otvorenom

Vjenčanja na otvorenom postaju traženija opcija u odnosu na tradicionalna vjenčanja u zatvorenim prostorima poput dvorana ili hotela.

“Najtraženija su vjenčanja na otvorenom – u vrtovima privatnih vila, manjim hotelima koji nude mogućnost večere i plesa pod zvijezdama, kao i s prekrasnim pogledima na vinograde ili na more. Trend vjenčanja na zatvorenom u ovom trenu polako nestaje, osim u slučajevima velikih vjenčanja kad je to zapravo skoro i jedina opcija na našem području”, objašnjavaju nam organizatorice.

Foto: @vlasta.weddings
Foto: @vlasta.weddings
Foto: @vlasta.weddings

Tradicionalne vs. digitalne pozivnice

Kako nam govore iz agencije Flammeum, i dalje su tražene tradicionalne papirnate pozivnice, no primjećuje se porast digitaliziranih detalja.

“I dalje se većina mladenaca odlučuje na tradicionalne pozivnice, žele ih imati za uspomenu, koristiti na sâm dan vjenčanja kako bi uz fotografije obilježili sve detalje vjenčanja, ali i iz razloga što njihove obitelji i stariji naraštaj (bake, djedovi) većinom prihvaćaju samo papirnati oblik pozivnica. Iako, kako se često planiraju last-minute vjenčanja, digitalne save the date verzije pozivnica se šalju gostima kao prva najava vjenčanja. Također sve više mladenaca uz pozivnice, izrađuje vlastite web-stranice sa svim detaljima oko vjenčanja, tako da se digitalizacija svakako sve više javlja i u našoj industriji. Mladenci se odlučuju često i za QR/digitalne guest bookove, gdje im gosti mogu u realnom vremenu uploadati svoje fotografije s vjenčanja te u tom slučaju, na istome mjestu, mogu u vrlo kratkom roku imati dostupne sve fotografije gostiju s vjenčanja, što ih može obradovati već sljedeće jutro dok pregledavaju svoje mobitele.”

Foto: @indigoblu_weddings
Foto: @indigoblu_weddings
Foto: @vlasta.weddings

Održivost

Održivost je posljednjih godina vruća tema. No čini se da se ova praksa nije u potpunosti zaživjela u industriji vjenčanja.

“Mladenci se češće odlučuju za konfete koji su biološki razgradivi, za poklone za goste koji se mogu iskoristiti (primjerice sadnice cvijeća, proizvodi lokalnih proizvođača poput maslinovog ulja, meda, lavande…), ali jako je mali broj klijenata voljan provesti “održivost” na većim dijelovima vjenčanja. Kako bi zadovoljili pojam re-usea, mladenci imaju želju koristiti cvijeće poput pampasa, suhe trave, sadnice začinskog bilja, ali i dalje ne možemo tvrditi da se većina naših projekata bazira na tome. Iako, i mladenci i dobavljači postaju sve svjesniji po tom pitanju, vjerujemo kako će se to uvelike promijeniti u sljedećih nekoliko godina”, govore nam Eneja i Sanela.

 

Foto: @andrea_grzicic
Foto: @andrea_grzicic
Foto: @andrea_grzicic
Foto: @andrea_grzicic
Foto: @andrea_grzicic