Neobičan materijal poput betona, koji u posljednjih nekoliko godina vidimo u sve više projekata, bilo da se radi o vanjskim prostorima, interijerima ili čak različitim uporabnim predmetima. Kako ga unijeti u prostor, pišu vam Andrea Dujić i Josipa Rogošić koje stoje iza JA arhitekt

Kao inačica standardnih industrijskih lijevanih podova, microtopping nam omogućava izvedbu cjelovitih površina bez fuga i to u samo tri milimetra. Bilo da se radi o modernim minimalističkim interijerima ili o rekonstrukciji starih objekata, ovaj materijal uklapa se u sve ambijente. Lakoća izvedbe i široka primjena jedni su od glavnih razloga zašto sve češće nailazimo na “betonska” rješenja u našem okruženju. Pokazat ćemo vam samo nekoliko zanimljivih primjera njegove primjene, i to kroz projekte kompanije Ideal Work. 

Home office wooden desk

Microtopping je idealno rješenje za urede zbog svoje otpornosti na habanje kad se radi o velikom broju korisnika. Izvedba podova ili zidovima u različitim nijansama boje može se odlično kombinirati i omogućava veliku paletu primjene i mogućnosti.

home decor microtopping living room

Savršeno rješenje za one koji žele postići unikatne, neprekidne površine koje prostor čine inovativnim čak i kad se radi o vlastitom domu. S obzirom na lakoću održavanja ovakve površine, idealne su za stambene prostore s kućnim ljubimcima ili malom djecom.

 

 

Zahvaljujući izvanrednim vodootpornim osobinama, microtopping nije samo idealan za podove i vertikalne površine nego i za vanjske prostore terasa, stubišta i zidova. Odlično funkcionira u kombinaciji s drugim tradicionalnim materijalima poput kamena i metala.

Pomoću microtoppinga možete kreirati prostor oko sebe bez zadrške, pogotovo kad se radi o zaobljenim organskim površinama ili javnim objektima namijenjenih kulturi gdje mašta oblikovanja dobiva svoju potpunu svrhu. 

Široka primjena ovog materijala, posebice kod ljubitelja industrijskog stila, našla je svoje mjesto i kod uporabnih predmeta kao što je i ovaj zvučnik. Prilikom nanošenja, drvenu podlogu treba izbrusiti i to je dovoljno za nanošenje tankog sloja betona.

Kao završna obrada kada i tuš-kabina, jedno je od najčešćih primjena ovog materijala. Zbog same složenosti izvedbe poda u nagibu, ali i spojeva zidova i podova u kupaonici koji se moraju silikonizirati, microtopping se izvodi u komadu i sprječava prodor vode na ključnim mjestima.

Moguće je dobiti više efekata koristeći različite metode apliciranja, bojenjem ili kiselinama, sve za postizanje površine po vlastitoj ideji. Površine kuhinjskih ploča, podovi pa sve do vratnica ugradbenog namještaja mogu imati različit dojam ovisno o boji ili tehnici.