(Getty Images)

U izvješću koje je sastavila britanska parlamentarna skupina o društvenim medijima, mentalnom zdravlju i dobrobiti mladih, zaključeno je kako je potrebno težiti mnogo konkretnijoj regulativi po pitanju internetskog sadržaja, što uključuje prije svega fotografije i snimke koje potiču samoozljeđivanje ili samoubojstvo, kako bi se zaštitili mladi

Ovaj potez je uslijedio nakon omanje analize koja pokazuje da društvene platforme poput Facebooka, Instagrama i Twittera, mogu itekako naštetiti dječjem, ionako krhkom mentalnom zdravlju jer se stalno natječu kako bi zadržali, i pridobili nove korisnike.
‘Od iznimne je važnosti zaštita mladih ljudi, kako bi bili sigurni i sačuvali mentalno zdravlje kada vrijeme provode na društvenim mrežama’, rekli su britanski parlamentarci koji sada dodatno traže od vlade da uloži veća sredstava u opsežne studije koje rade na proučavanju posljedica društvenih mreža na razvoj mladih i koje će odgovoriti na bitno pitanje koje se tiče gotovo cijelog svijeta – hoće li se i znanstveno potvrditi da je potrebno stvoriti kliničku definiciju ovisnosti o društvenim mrežama, točnije, treba li ju klasificirati kao bolest?

(Getty Images)

Do ovakve odluke dolazi nakon samoubojstva britanske tinejdžerke Molly Russell početkom godine, za što su njezini roditelji uvjereni da je to posljedica utjecaja izloženosti slikama samoozljeđivanja i samoubojstava na društvenim mrežama poput Instagrama i Pinteresta. Kao rezultat toga, Instagram je uveo zamagljivanje fotografija i video snimaka uznemiravajućeg sadržaja.
Dokazi također pokazuju da djevojčica češće od dječaka pate od niskog samopouzdanja i samopoštovanja, zbog velikog utjecaja društvenih medija, no oba spola su mentalno ugrožena ako provode previše vremena na njima.
‘Potrebno je da sve društvene mreže i medijske kuće imaju obavezu zaštite najranjivijih korisnika, u ovom slučaju djece i mladih, te potrebnu regulaciju sigurnosti u prijeko potrebnom virtualnom igralištu’- rekla je Shirley Cramer, izvršna direktorica javnog zdravstva Royal Society. Postoji li uopće netko tko se ne slaže?