Travis Scott konačno se oglasio na brojne tužbe u kojima se okrivljuje za tragediju koja se dogodila na Houstonskom Astroworld festivalu prošlog mjeseca

U sudskim dokumentima, koje je dobio CNN, odvjetnici repera rekli su da je on “općenito” negirao navode iznesene u brojnim tužbama.

Riječ je o istragama vezanim za nagli porast gužve u kojoj je desetero sudionika poginulo i općenito stvorilo potpuni kaos na terenu, i koje su i dalje su u tijeku. Tjednima nakon tragedije, policija i vatrogasne službe Houstona ukazivale su na nedostatak infrastrukture za kontrolu gužve, a pojavila su se pitanja i o primjerenosti sigurnosnog i dežurnog medicinskog osoblja.

A tu je i Scott, koji ima dugu povijest poticanja nasilnog ponašanja među svojim obožavateljima i koji je nastavio nastupati oko 40 minuta nakon što su lokalne vlasti proglasile tragediju s masovnim žrtvama u Astroworldu. Ipak, nejasno je je li shvatio cijeli razmjer situacije gledajući s pozornice cijelo jedno more od oko 50 tisuća ljudi, a ne zna se još niti je li mu itko javio situaciju.

Natpis ispred Astroworlda da je nastavak festivala otkazan nakon tragedije
Fotto: Alex Bierens de Haan/Getty Images

Poslije je u izjavama na društvenim mrežama inzistirao da ne zna kako su stvari izmakle kontroli i sugerirao je da ne bi nastavio koncert da je toga bio svjestan. A mnoge je razljutila i činjenica da je Travis Scott ponudio platiti pogrebne naknade za svakoga tko je umro u Astroworldu i da subvencionira jedan mjesec terapije za sve sudionike – prijedlog koji su mnogi kritizirali kao neadekvatan. U međuvremenu, polovica obitelji žrtava odbila je Scottov novac, najviše jer im se činilo da će, ako prihvate, ne moći tužiti pjevača niti organizatore.

Umjesto toga, mnoge od tih obitelji, zajedno s brojnim osobama koje su zadobile ozljede (njih nekoliko stotina), tuže Scotta i Live Nation (promotore Astroworlda), a u nekim slučajevima i Drakea, koji je stao na pozornicu sa Scottom i koji se silno trudio da se to izbriše iz pamćenja interneta.

Tužbe, kojih je 140, koncentriraju se na to da se katastrofa u Astroworldu mogla spriječiti, a da su organizatori trebali provesti jače sigurnosne mjere s obzirom na Scottove dotadašnje gužve na nastupima.

U izjavi, odvjetnik iz Houstona James Lassiter – koji predstavlja obitelj 22-godišnjeg Bharti Shahanija, koji je preminuo u Astroworldu, i drugih sudionika – rekao je da je Scottov “pokušaj da pobjegne od odgovornosti za stvaranje smrtonosne situacije iz koje njegovi obožavatelji nisu mogli pobjeći je sramotan. Dok nastavlja koristiti društvene mreže kako bi predstavio javnu sliku nekoga tko je ožalošćen katastrofalnim gubitkom života koji su prouzročili njegovi postupci”, rekao je Lassiter za CNN, “on tiho plaća slavne odvjetnike da tvrde da njegove žrtve ne zaslužuju ništa više od simbolične pomoći s pogrebnim troškovima.”

Memorijal za tragično preminule na Astroworldu
Žena prolazi pored spomenika umrlima na festivalu Astroworld. (Foto: Brandon Bell/Getty Images)

I dok se samo nagađalo da je tako, Travis Scott je sve to potvrdio i u nedavnom 50-minutnom intervjuu s Charlamagneom tha Godom, te naglasio kako nije znao za detalje tragedije do nekoliko minuta prije konferencije za novinare. Također, rekao je da je nekoliko puta zaustavio nastup kad je vidio da netko od posjetitelja treba pomoć. “Uvijek želite osigurati da obožavatelji dobiju odgovarajuću pažnju koja im je potrebna. Kad god sam mogao vidjeti nešto takvo, jesam, zaustavio sam nastup nekoliko puta samo da se uvjerim da su svi dobro. Jednostavno nisam čuo ništa više od toga.”

Već se sada mnogi nerviraju oko ovog intervjua, no što je Scott vidio s pozornice i je li bio svjestan uvjeta i katastrofe, tek će se utvrditi. Upitno je, doduše, kada će nastaviti nastupati, a mnogi brendovi s kojima je sklopio ugovore se tiho ograđuju od njega i zajedničkih suradnji.

 

Foto: Jamie McCarthy/Getty Images Entertainment via Getty Images