Još prije desetak godina, točnije 2009. godine slovenski arhitekt Miha Kajzelj osmislio je maleno intimno planinarsko sklonište veličine svega 14 metara kvadratnih. I danas je jedno od naljepših na svijetu za što je, naravno osim jednostavne prirodne arhitekture, zaslužna i lokacija – Kamniške alpe u Sloveniji.

Bivak pod Grintovcem nalazi se na Velikim podima ispod Grintovca, na visini od 2100 metara iznad mora, a površinom je velik svega 14 metara kvadratnih te se proteže na tri kata. Arhitekt Kajzelj poznat je i kao aktivni alpinist, a prije same izgradnje neko je vrijeme proučavao lokacije u planinama te se zalagao za oživljavanje izgradnje bivaka (skloništa) kao najprihvatljivije gorske postaje i to prvenstveno u ekološkom smislu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slovenian Press Agency (@stafotke)

Tako je i ovaj arhitektonski rad oslobođen svih suvišnosti po pitanju izgradnje. Ovdje je bitna dobra izolacija, jednostavna gradnja koaj ne narušava okoliš i okolinu, minimlana težina objekta. Štoviše, izrađen je u radionici te je helikopterom postavljen na već gotov betonski temelj. Bivak na Velikim podima nalazi se na otvorenoj i nepreglednoj kamenitoj za­ravni, gdje je kretanje planinskim putevima, naročito za lošeg vremena, zahtjevno i opasno. Stoga, ako ga ikada odlučite potražite pripazite na vremenske uvjete. Sklonište je uvijek otvoreno i potpuno besplatno, a fotografije s tog mjesta govore tisuću riječi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aljaž Lovšin (@aljazlovsin)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anže (@aprincic)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lucie G. (@luciegorlich)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrej Glavač (@glavacandrej)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BostJan (@bost.jan)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nina. (@nina_tosemjaz)

Foto: Instagram