(Chloe, Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2019/2020/Getty Images)

Je li i vama majka znala govoriti da se traperice ne peru? Nažalost nije imala puno izbora kada smo došli doma umrljani travom i blatom, pa ih je i dalje morala prati, ali vjerojatno se i vi, kao i ja, dobro sjećate njezinih riječi. A da su mame bile u pravu potvrdio je i Chip Bergh, generalni direktor Levi Straussa.

Pitate se zašto je to tako i trebate li stvarno preskočiti pranje odjevnih traper komada?Odgovor bi bio i da i ne. Istina je da se traper ne bi trebao prati, ali to se odnosi na originalne traperice koje su izrađene od nerastezljivog, čvrstog i nepoderivog trapera, koje su zahtijevale stalno nošenje bez pranja kako bi omekšale, jer bi pranjem opet dobile na grubosti i krutosti.

 

DIESEL, traper jakna, 181 eura

Dakle, ovdje pričamo o onim traper modelima kakve su nosile naše majke. Ne kažemo da su naše mame bile iz Billy the Kid vremena, ali jeste li znali da su prve traper hlače bile toliko grube i otporne da su pomoću njih kauboji palili šibice?

Reserved, traper suknja, 249.90 kn

Generalni direktor Levisa posjeduje traperice koje nije oprao 10 godina, no ne nosi ih stalno i govorimo o malo kvalitetnijem traperu, nikako o onom s elastinom. Dakle, ovaj savjet primjenjujte kada se radi o čistom pamučnom traperu, ne modernim varijantama koje dolaze s elastinom.

(Off-White, Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2019/2020/Getty Images)

Iako postoje mnogi savjeti o suhom načinu čišćenja takvog trapera, poput izlaganja sunčevim zrakama ili niskim temperaturama (zamrzivač), ni jedan od njih nije 100% učinkovit. Ako se odlučite za tu varijantu, predlažemo da kupite neko sredstvo protiv mrlja i po potrebi očistite eventualnu mrlju s trapera.

QS by s.Oliver, traper hlače s bočnom crtom, 559 kn