Još 2021. godine je domaća tvrtka Anić Outdoor na svojoj web stranici objavila da su iznimno zadovoljni razvojem projekta 12×5 u sklopu kojega proizvode torbe koje se koriste na terenu, a projekt ide dalje, raste i razvija se! Naime, u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Zagreba više od 100 torbi služi kao pomoć pri spašavanju, a sada torbe dolaze i u slobodnu prodaju! 

Priča s torbama od cerada počinje nakon razornog potresa 2020. godine kada je Anić Outdoor doniranjem reklamnih platna (cerada) omogućio da više od 400 kućanstva zaštiti ono što je od njihovih domova ostalo.

Torbe od recikliranih cerada

“Osim što su naše torbe pomogle pri spašavanju imovine, 12×5 je prebacio cijelu proizvodnju torbi u Petrinju kako bi potresom pogođenim obiteljima osigurao radna mjesta. Od tada pa sve do daljnjeg u izradi naše opreme sudjeluju isključivo obitelji Petrinje i okolice.” – kazali su za Green.hr. Sve torbe imaju oznaku Made in Petrinja. A osim torbi za hitne službe, izrađuju torbe i za klijente, suradnike i poslovne partnere, a ubrzo će se torbe za osobnu uporabu moći nabaviti i putem web shopa! Takvom kupnjom se zaokružuje ovaj proces reciklaže i odgovornog poslovanja jer kupnjom 12×5 proizvoda direktno se potpomaže i podržavaju donacije hitnim službama te se omogućava da postrojbe i društva dobiju što više opreme.

Torbe se izrađuju od PVC cerada koje su čvrste, gotovo nepoderive i vodonepropusne te tako platna već iskorištenih cerada dobivaju novi svrhu i novi život. Projektom 12×5 cerade i iskorištena reklamna platna po završetku kampanja u 90 % slučajeva se recikliraju, ne skladište se ili uništavaju. Tvrtka ističe da intenzivno ulažu u pronalazak kanala za recikliranje korištenih cerada pa vas potiču da se javite s prijedlozima za potencijalnu suradnju!

Fotografije: Anić Outdoor, Vatrogasci Bez Granica / Firefighters Without Borders