Originalni Top Gun debitirao je 1986. godine i momentalno je postao akcijski kultni film 80-ih, a “Top Gun: Maverick” je jedan od boljih nastavaka kultnih filmova do sada

Originalni Top Gun slijedio je naočitog borbenog pilota Mavericka kojeg glumi Tom Cruise, a koji je poslan u školu za oružje Top Gun Naval Fighter Weapons. To je mjesto gdje najbolji od najboljih treniraju i usavršavaju svoje elitne letačke vještine. Međutim, Maverickov nepromišljen stav i drsko držanje dovodili su ga u sukob s ostalim pilotima. Sukobljuje se s Icemanom kojeg glumi Val Kilmer, dok se natječu za najboljeg borbenog pilota.

Nakon više od trideset godina službe kao jednog od najboljih mornaričkih zrakoplovaca, Pete Maverick Mitchell (Tom Cruise) je tamo gdje mu je i mjesto, on je naime “zapeo” na činu kapetana, iako je kroz početak filma više puta insinuirano da je mogao do tada dogurati do čina admirala, čina koji nosi Iceman, a koji se na veliko iznenađenje i sreću obožavatelja, pojavljuje u filmu. Val Kilmer se posljednjih godina borio s rakom grla zbog kojeg je izgubio sposobnost govora i u potpunosti se povukao iz svijeta filma i Hollywooda. Osim dokumentarca “Val” nije se pojavio u niti jednom filmskom ili televizijskom ostvarenju od 2014. godine. Tako da je njegov povratak u Top Gunu jedan jako nježan i elegantan hommage liku, no i njegovoj glumačkoj ostavštini, barem što se Top Guna tiče.

Priča filma se nastavlja kronološki; kad se nađe kako obučava odred mladih pilota Top Guna za specijaliziranu misiju, kakvu još niti jedan pilot nije vidio, Maverick susreće Bradleyja Roostera Bradshawa (Milesa Tellera), sina svog pokojnog prijatelja, Nicka Bradshawa, zvanog Goose. Suočavajući se s neizvjesnom budućnošću i s duhovima svoje prošlosti, Maverick se uvlači u sukob s vlastitim najdubljim strahovima, koji će kulminirati misijom koja zahtijeva konačnu žrtvu od onih koji će biti izabrani da uzlete. Paralele između Goosea i Roostera su prvoloptaške, no za film značajne; kada svira za klavirom i pjeva iz sveg glasa “Great Balls of Fire” referira se na scenu gdje njegov otac istu pjesmu pjeva s Maverickom, dok on kao beba sjedi na tom istom klaviru. Nostalgiju pojačava i njegov izgled; također u košulji havajskog uzorka, s avijatičarskim naočalama, baš kao i njegov pokojni otac.

Ovaj tzv. “naslijeđeni” nastavak snažno se oslanja na original jer replicira scene i zvučne zapise, glazbu. No radi to na nimalo, očekivan američki, patetičan način. Ovaj film me tjera da se zapitam, zašto do sada nismo dobili film Top Gun s više nastavaka? Sporedna glumačka postava možda nije baš nezaboravna, ali glumačka uloga Milesa Tellersa kao Roostera, Goosovog sina bila je sjajan izbor. Val Kilmer kao adm. Tom Iceman Kazansky je jako pametno doziran u filmu, s obzirom na završetak te uloge i zdravstveno stanje Vala Kilmera, nedostatak patetike je čak pozitivno iznenađenje u filmu, Jon Hamm kao adm. Beau Cyclone Simpson je klasično solidan, također i Ed Harris kao radm. Chester ‘Hammer’ Cain. Jedina zamjerka u filmu odnosi se na nedorečen i jako površno dočaran odnos Mavericka i Penny Benjamin koju glumi Jennifer Connelly. Što se mene tiče, tog dijela priče nije niti trebalo biti, no s obzirom na to da film mora imati i ljubavnu priču, odlučila sam ovdje “progledati kroz prste”. Točnije na scenu seksa. Zanemarite je i sve će biti ok.

Prava zvijezda filma su zapravo vratolomije, akcija i zračne borbe, naravno i Tom Cruise na motoru dok nosi legendarnu jaknu iz prvog filma. Ono što sam očekivala: naglašeni patriotizam i patetično “guranje američke slobode” gledatelju u lice je – izostalo. Film je apolitičan, koliko akcijski film ratne tematike može biti.

Nostalgija je ono s čime se ovaj film bavi i  filmofili koji su odrasli uz original će se oduševiti.  “Top Gun: Maverick” zapravo je završni čin jedne priče ispunjen intenzivnim borbama i impresivnom akcijom prikladnom za veliki ekran. Ako tražite zabavan i uzbudljiv blockbuster baš za gledanje u kinu, ovo je taj film!