Kako glamping postaje sve popularnija opcija za odmor, počeli smo bacati oko na destinacije koje nam isto nude. Tko bi rekao da će se među državama s nekim od najzanimljivijih glamping lokacija pronaći – Litva? Bilo da želite prenoćiti u vagonu koji je postao hotel, popeti se na kućicu na drvetu za odrasle, povezati se divljim životinjama u dubokim šumama, Litva ima sve

S obzirom da su se rezervacije za mjesta za kampiranje diljem EU-a i SAD-a povećale za 500%, glamping, to jest spoj “glamuroznog” i “kampinga” koji opisuje stil luksuznog kampiranja sa sadržajima, a ponekad i uslugama u stilu odmarališta jedna je od mogućnosti kampiranja koja postaje sve popularnija svakim danom. Kombinirajući mir prirode i ugodu civilizacije, glamping je pogodan ne samo za lagani vikend vikend već i za remote work ako vam drago. 

Među jedinstvenim glamping točkama  koji se mogu pronaći u Litvi, a koji uključuju kućice na drvetu, šumske kupole i futurističke kompaktne kuće odabrali smo neke koji su nas se posebno dojmili. Pa zato, ako vas ikad život nanese put Litve, sjetite se ovih genijalnih lokacija. Štoviše, zašto ne biste i oko njih gradili putovanje? Radi se o zaista nezaboravnom putovanju. 

Kućica na drvetu

„Namelis medyje“_Anykščiai_Treehouse_ Copyrights of the place

Smještene usred visokih stoljetnih borova u regionalnom parku Anykščiai, ove kućice na drveću dolaze sa svim bitnim sadržajima, te su opremljene prostranim terasama – savršenim za promatranje izlaska i zalaska sunca. Postoje dvije vrste kućica na drvetu duž rijeke Šventoji – one namijenjene obiteljima s djecom i druge namijenjene većim grupama do 8 gostiju. Prije nego što zadrijemate uz umirujući šum rijeke i borova, posjetitelji imaju priliku opustiti se u vrućoj sauni i skočiti u obližnje jezerce na osvježavajuće kupanje.

Šumske kupole

„Asalnų stovyklavietėje“_Ignalina_Asalnai camping site_forest domes

Okružene prirodom u blizini glavnog grada Vilnius, Forest Domes savršene su za romantičan bijeg od vreve svakodnevnog života. Ovo novo glamping mjesto moglo bi se natjecati s najpoznatijim hotelima u zemlji jer pruža pristup jacuzziju, privatnoj kuhinji, pa čak i mogućnost uživanja u klasičnoj ili tajlandskoj masaži.

Forest Domes in lithuania

Gostima je također omogućen pristup roštilju, a oni koji se žele odmoriti od kuhanja imaju priliku uživati ​​u ukusnim domaćim organskim jelima i zalogajima.

Forest Domes in lithuania

Noć u vagonu vlaka

train glamping 3

Stari vagon koji je tri desetljeća prevozio putnike između Vilniusa i Moskve prenamijenjen je u jedinstvenu mogućnost smještaja u ljetovalištu Palanga.

train glampingtrain glamping

Vlak njemačke proizvodnje sačuvao je sav svoj izvorni autentični interijer i sadrži jedan dvokrevetni i devet kupea za četiri osobe. S cijenom noćenja od samo 10 €, ovo je jedna od najpovoljnijih smještajnih mogućnosti u Palangi, posebno pogodna za one koji traže jedinstveno glamping iskustvo.

Svencelė

Andre-Baldi-architecture-urbanism_picture-05-1_Svencele

Smješteno u selu Svencelė – litvanska meka za jedrenje i jedrenje u Litvi, na obali Kuronijske lagune – glamping područje “Svencelė” nudi niz udobnih smještajnih mogućnosti, među kojima su i futurističke kabine s kontejnerima.

Svencele-14-1-glamping-litva

Dolaze u nekoliko vrsta, uključujući one povoljnije za vaš budžet, kao i one s vrhunskim pogledom na Kuronijsku lagunu. Iako je Svencelė osobito popularno među ljubiteljima vodenih sportova, mnogi odabiru ovaj grad kao odredište za bijeg samo kako bi uživali u miru i tišini prirode i samo gledali svoje ljubitelje adrenalina iz sigurne udaljenosti.

svencele-glamping-litva

Povezivanje s divljim životinjama

„Arčiau gamtos“_Anykščiai_Translation - Closer to Nature_Copyrights fo the place

Smješteno na rubu regionalnog parka Anykščiai, glamping mjesto Closer to Nature posjetiteljima nudi ekskluzivnu priliku da provedu noć u kolibi okruženoj obitelji divljih jelena. Veliki prozori kabine čine ga savršenim za promatranje jelena u njihovom prirodnom staništu i interakciju s ljepotom divljih životinja bez ometanja. Iako je ovo intenzivno, ali duboko opuštajuće prirodno iskustvo idealno za obnavljanje prirodnog ciklusa spavanja i buđenja, posjetitelji također imaju priliku iskoristiti slobodan dan uživajući u vrućoj sauni ili odlasku na lagano vožnju kanuom.

flash!

Ako vas zanimaju i druge kul glamping destinacije u Litvi, pripremili su za vas ovu interaktivnu kartu za istraživanje. Genijalno! I dobra ideja za naše turističke zajednice, zar ne?

Naslovna fotografija: „Taurų parkas“