I dok su zlaćane zrake ljeta već odavno samo uspomena, a preplanuli ten nestaje brzinom iščezavanja IG storija, bogatstvo plodova i boja jeseni u nama budi uzbuđenje radi nekih novih početaka. Dani su i dalje sunčani, bez vrućina, dok nas izmaglicom prekrivene večeri zajedno mračnijim, hladnijim noćima pozivaju na povratak k sebi i prikupljanje sve one raspršene energije koju smo zahvaljujući babljem ljetu prosipali posvuda sve do konca rujna 

Retrogradno kretanje Merkura u znaku eterične i romantične Vage započelo je 27.9., stigavši kao naručeno kako bismo tijekom sljedećih nekoliko tjedana vrijeme iskoristili za kontemplaciju i re-evaluaciju svih onih tema koje u sebi objedinjuje simbolika znaka Vage – odnosa, sklada i kompromisa; estetike, druženja i zabave. Bez obzira na to hoće li nas Merkur nagnati da preispitamo kvalitetu i istrajnost svojih odnosa, svoj položaj na radnom mjestu, poimanje osjećaja svrhe i što za nas znači kvalitetno provedeno vrijeme, gotovo svatko će pronaći neku korist od ovih uvida – pitanje je samo hoćemo li odlučiti djelovati sukladno njima.

Djelovanje je trenutno otežano činjenicom da se osim Merkura u Vagi trenutno nalazi i Mars. Prodoran i potentan Mars uvijek željan uzbuđenja i akcije u znaku Vage se baš i ne snalazi. Mars je navikao na odlučno, nepokolebljivo kretanje prema svom cilju, zbog čega tranzit znakom poznatim po svojoj diplomatičnosti i razboritosti, koji uvijek nastoji uvijek uvažiti mišljenje i osjećaje svih zainteresiranih strana, te ih pomiriti u savršenoj ravnoteži i skladu; na Mars djeluje kao puzanje s utezima oko gležnjeva. Druga usporavajuća, da ne kažemo ograničavajuća okolnost je i činjenica da se trenutno u „rikvercu“ kreće čak šest planeta – osim spomenutog poštara Merkura tu su i Jupiter i Saturn, te sporo krećući vanjski planeti Uran, Neptun i Pluton. 

Ipak, ovaj tjedan nas čeka nekoliko osvježavajućih planetarnih pomaka. Mladi mjesec u znaku Vage 6.10. u susretu s Marsom, koji simbolizira muški yang princip, prodornost i seksualni nagon, potaknut će apetite za ispunjenjem želja. Mladi Mjesec je izvrsna prilika za sve oblike novih početaka, stoga ne podcjenjujte moć afirmacije vlasititih namjera jednom kada ih izreknete naglas ili zapišete na mjestu koje ćete držati u vidokrugu. Mladi Mjesec u znaku Vage idealno je vrijeme za sve oblike početaka, uz veliku šansu da će se odnosi temeljeni na zdravoj i uravnoteženoj premisi, bez zavisnosti i toksičnih obrazaca, razviti u kvalitetna partnerstva bez obzira na to u kojoj se sferi života odvijaju bez obzira na to u kojoj se sferi života odvijaju. Vaga je znak koji simbolizira ljubav prema skladu, harmoniji u svim vrstama odnosa, pregovore i kompromise. Ne čudi stoga da vladavina ovog znaka počinje upravo na jesenski ekvinocij, kad su dan i noć jednako dugi. Ravnoteža je prirodno stanje i Vaga je uvijek pokušava održati.

Ovan – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (21.3. – 19.4.) 

Ovotjedna tema za Ovnove pomalo odskače od vaših uobičajenih preokupacija koje se uglavnom svode na ljubavni trokut „me, myself and I“. Ovo mislimo u najpozitivnijem mogućem smislu, jer ako neki znak može održati lekciju preostaloj jedanaestorici veličanstvenih o tome kako se strastveno boriti za ostvarenje vlastitih ciljeva i svoje mjesto pod suncem, to ste definitivno vi – drage zodijačke bebe. No, ovaj put vam u fokusu neće biti najvažniji i najintimniji odnos koji možete ostvariti – onaj sa sobom – već dominiraju pitanja koja se tiču partnerstva. Mladi mjesec u vašoj 7. kući odnosa natjerat će vas da se zapitate morate li baš uvijek sve napraviti sami. Iako većinu vremena znate što želite i imate ideju kako to ostvariti, možda ne bi bilo na odmet da prepustite partneru odabir filma i restorana iz kojeg ćete naručiti hranu, bar na one rijetke petke kad ne jurcate uokolo ganjajući neke svoje projekte. Udobno se smjestite na kauču i dopustite da vas se malo razmazi. Možda shvatite da vam zapravo godi. Retrogradni Merkur u društvu vašeg vladara Marsa u znaku Vage pokušat će vas podsjetiti na to da itekako imate na čemu biti zahvalni. A jednom kad vam dođe do glave, prevalite tu zahvalu i preko usana. Bit će vam drago nakon što se još jednom uvjerite u to koliku snagu imaju vaše riječi.

Bik – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (20.4. – 20.5.)

Definitivno niste od onih koji prolijevaju suze slušajući „Summertime Sadness“ Lane Del Rey, jer vi ste u stanju pronaći nešto vrijedno uživanja bez obzira na to koje je godišnje doba. Ovog vam tjedna vaša vladarica Venera nestašno namiguje dok boravi u tajanstvenom Škorpionu i pritom tvori prekrasan trigon s Neptunom u Ribama, pojačavajući vašu prirodnu senzualnost i osjećaj zavodljivosti. Ne trebaju vam daleka putivanja ni ekstravagantne večere da biste se osjećali seksi, makar u njima itekako uživate, da se razumijemo. Nikakva čarobna jutra: dovoljna će biti kap parfema izgubljena u naborima košulje i miris omiljene svježe oprane posteljine pomiješan s onim kave koja kuha na štednjaku, pa da poetičnost običnoga probudi strast u svakodnevici – voilà! Sukladno nepodnošljivoj lakoći postojanja u privatnom životu, na poslu nailazite na usporavanje i ponešto otežano funkcioniranje. Nije da vi ne možete, nego vam se neće; osjećate se dekoncentrirano i nemotivirano. Budući da vam retrogradni Merkur trenutno prolazi kroz 6. kuću koja simbolizira svakodnevne obaveze, kolege, rutinu i zdravlje, ne opirite se i ne opterećujte se stanjem stvari, već ga shvatite kao znak da i sami ubacite u nižu brzinu. Fokusirajte se radije na drugi tip zadataka, dohvatite mobitel i umjesto klijenta ili mame nazovite zubara ili se napokon naručite na onaj sistematski pregled koji odgađate jer nikad nemate dovoljno vremena. 

Blizanci – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (21.5. – 21.6.)

Ako ste tjedan započeli u oblaku misli satkanom od za vas neuobičajeno teških tema, samo tako nastavite. Sigurno vam nije ugodno što je vaš planetarni vladar Merkur trenutno u retrogradnom hodu, budući da su brza komunikacija i jasan flow misli praktički vaš trademark. Strpljenje vam pak definitivno nije jača strana, no logika je neumoljiva, a vi ćete logičkom zaključivanju uvijek dati prednost pri iznošenju argumenata o tome što je dobro za vas. Što ako vam je neophodno da malo usporite i okrenete se sebi? Što ako jedino na taj način možete sačuvati nešto energije i među svojim disperziranim interesima i mnogobrojnim odnosima odabrati, iako ćete to nesumnjivo učiniti teška srca, samo one koji su vam zaista važni? Ostaje li vam nakon svih tih druženja sa svim tim ljudima dovoljno vremena za sebe i svoje kreativne projekte? Jeste li zbog jednostavnosti dogovora još jedne površne kave s poznanicima s posla zaboravili na obećani video poziv s najboljom prijateljicom iz djetinjstva koja danas živi u inozemstvu? Retrogradni Merkur ovdje je kako bi vam ponovio poruku koju prošli put ili niste dobro čuli ili je niste u potpunosti shvatili. Nemojte se opterećivati samokritičnošću, već budite produktivno znatiželjni. Jedino pažljivim osluškivanjem vlastitih potreba možete prilagoditi unutarnji kompas kako bi vas i dalje vodio u željenom smjeru.

Rak – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (22.6. – 22.7.)

Idućih nekoliko dana svoju poslovičnu blagost i strpljenje koje s takvom lakoćom ukazujete drugima prvenstveno pokušajte pokloniti sebi. Retro Merkur doslovno se događa kod vas doma, u 4. kući obitelji, predaka i mjesta odrastanja, zbog čega bi moglo potrajati dok u svom komadiću raja pronađete makar zrnce mira. Mogući su pregovori i natezanja sa susjedima, cimerima ili obitelji koja živi pod vašim krovom. Budući da retrogradni hod planeta usmjerava na teme iz prošlosti, pozitivna strana ovog tranzita možda se ispolji u ponovnom povezivanju s rođacima od kojih ste se otuđili ili prijateljima iz djetinjstva koje dugo niste vidjeli. Povremeno je važno osluhnuti svoje srce, provjeriti vlastite osjećaje i želje, te se zapitati se je li život koji ste gradili još uvijek onaj koji želite. Ponekad prerastete stare gušte a da toga niste ni svjesni. Ako se to i dogodi, niste nikome dužni objašnjavati se, pa ni sebi. Prihvatite da je u životu stalna samo promjena, zbog čega ona ne može biti izdaja. Izdaja bi bila jedino poricanje promjene i žrtvovanje zato što to od vas netko traži. Dogodi li se to, žrtvujte tog nekog umjesto sebe i mirno spavajte znajući da ste sigurni.

Lav – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (23.7. – 22.8.)

Vaš poslovično samopouzdan i energičan nastup služi vam iznimno dobro u poslovnom okruženju. Usprkos tome, sačuvajte zrnce suzdržanosti u nastupu kako ne biste djelovali agresivno i isforsirano. Entuzijazam je zarazan, ali može biti i naporan ako mu nedostaje takta i obzira prema okolini. Budite prijemčivi za stajališta drugih i obuzdajte malo svoju dominantnu narav. Prilagodljivost i empatija  su supermoći koje od prirodno velikodušnih Lavova zahtijevaju samo malo vještine i svjesne primjene dok vam ne postanu automatske reakcije, a onda vam doista nitko ne može stati na put. Dok će mnogi oko vas kukati kako se osjećaju beživotno i umorno, vi prštite od energije. Dobar je trenutak da se posvetite davnom obećanju i krenete s redovitim treninzima sad kad vam vrućina i zabava ljetnih dana više ne mogu poslužiti kao izgovor. Zamislite samo da svu tu energiju pretočite u vrhunsku kondiciju! Obaveze određujete s lakoćom i brzinom, no greške vam se potkradaju jer preuzimate veće količine zadataka nego što ih je itko u stanju izvršiti u rokovima koje obećajete dostići. Provjerite mailove prije slanja i sjetite se da vam retro Merkur upravo prolazi kroz kuću komunikacije i učenja. Istovremeno, Venera vas podsjeća na stvari u kojima ste uživali još u djetinjstvu. Ako ste voljeli pisati, ali ste iz tko zna kojeg razloga odustali, sada je vrijeme za povratak starim projektima i ponovno otkrivanje vlastitih talenata. A vi ih doista imate napretek. 

Djevica – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (23.8. – 22.9.)

Djevice, vaš planetarni vladar Merkur započinje svoju retrogradnost kroz vašu kuću materijalnih osobnih resursa, zbog čega su moguća kašnjenja u dostavi onih pletaćih igli i kalupa za kolače koje ste naručile prije tjedan dana. Ne budite toliko zabrinute, fleksibilnost je korisna vještina i vrijedi je usvojiti. Merkur u trigonu ​​s optimističnim Jupiterom u Vodenjaku donosi vam bolji pregled nad vašim financijama, što na vas djeluje oslobađajuće. Sanjarite o tome kako pretvoriti svoje dnevne navike u nešto isplativo i povećati svoje prihode. Nije loša ideja o preuzimanju dodatnog posla, no nemojte se preforsirati vlastitim perfekcionizmom. Trigon Jupitera i Venere donijet će brojne društvene aktivnosti u obliku prijateljskih i susjedskih druženja. Eto divne prilike da isprobate svoje nove kalu… ništa, zaboravite. Briga o zdravlju kod vas se podrazumijeva, no jesen je ujedno izvrsna prilika da se osim brige o tijelu posvetite i duhu. Razmotrite jogu kao idealnu praksu za spajanje tijela, uma i srca. 

Vaga – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (23.9. – 23.10.)

Retrogradni Merkur prolazi vašim znakom, a vi ponovno razmišljate o svemu što ste ikada ikome rekli: analizirajući do besvijesti svoj ton, njihov izraz lica, temperaturu zraka koji vas je okruživao… „Ispeci pa reci“ je iritantna poslovica, no vi biste zaboravili na nju makar si je tetovirali na dlan. Venera u tigonu s Neptunom baca koprenu mašte na vaše odnose, intenzivirajući ih na trenutke do te mjere da više ne znate gdje završava stvarnost, a počinje iluzija. Sunce surađuje sa Saturnom u nastojanju da vam otvori oči i pokaže koji su odnosi vrijedni vašeg vremena i energije da im se kvalitetno posvetite. U prvi plan dolaze pitanja vlastite ekspresije, hobiji koji su vas nekoć veselili možda se pokažu kao sigurno utočište i mjesto na kojemu možete razbuktati svoju kreativnost i prisjetiti se onog osjećaja joie de vivre koji nastupa samo onda kad radimo ono što proizlazi iz ispoljavanja želje autentičnog ja. Nakon što shvatite koje ciljeve želite ostvariti, nemojte biti frustrirani ako još nemate točan plan kako. Umjetnost i ljepota ni u kojem slučaju nisu frivolna stremljenja, no lako ih je zanemariti u korist praktičnijih načina izdržavanja. Nemojte se sramiti i uvjeravati se da bi vaši interesi trebali biti nekako ozbiljniji. Budite nepokolebljivo svoji!

Škorpion – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (24.10. – 21.11.)

Iskoristite vrijeme za meditaciju i tihu kontemplaciju dok se Merkur kreće kroz najmističnije dijelove vašeg natala. U 12. kući duhovnosti, rastapanja ega, snova i nesvjesnog, pruža vam se prilika da preispitate sve ono što ste odlučili prešutjeti te pronađete način kako da izrazite i ovaj skriveni dio sebe. Dovoljno ste snažni i samosvjesni da znate kako je samo istina ona koja oslobađa duh od okova straha od mišljenja drugih ljudi, no možda ste nekad pomislili da je prešućivanje vlastitog mišljenja strateška odluka i jedina razborita koju ste u određenom trenutku mogli donijeti. Ako ste požalili ijednu od tih odluka i poželjeli da je moglo drugačije, sada nastupa prilika za iskupljenje. Venera u vašoj prvoj kući identiteta, fizičke osobnosti i javnosti u sekstilu s vašim modernim vladarom Plutonom poziva vas da proniknete u dublje značenje obrazaca koji se pojavljuju u vašim odnosima i slici o sebi.

Strijelac– tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (22.11. – 21.12.)

Umjesto bivših romantičnih partnera u život vam se iznenada vraćaju stari prijatelji i poznanici. Iako je vaš prirodni impuls sve ih srdačno zgrabiti u čvrst zagrljaj i nastaviti odnos gdje je stao kao da je riječ o najprirodnijoj stvari na svijetu, promislite malo o razlozima koji su doveli do udaljavanja. Jesu li odnosi o kojima je riječ bili dobri za vas? Jesu li ljudi s kojima ste nekoć dijelili baš sve i dalje oni isti kakvi su bili? Jesu li se promijenili? Jeste li vi? Venera, planet ljubavi i ljepote, kroz trigon koji tvori sa sanjivim Neptunom daje vam materijala za pregršt maštovitih i nostalgičnih priča o vašim odnosima. Dobro je poznato da vama ne treba puno prije nego vas omađija sentimentalnost kad je prijateljstvo u pitanju. Srećom, trigon Merkura s vašim planetarnim vladarom Jupiterom omogućit će vam da sagledate širu sliku i potaknuti vas da učite iz svojih iskustava. U međuvremenu poradite na otpuštanju napetosti i poslušajte zov Venere iz 12. kuće, te se prepustite umirujućim praksama u osami, poput meditacije. Par dana samotnjačenja neće vas ubiti, ma koliko se vi opirali toj ideji.

Jarac – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (22.12. – 19.1.)

Tko o čemu, Jarci o biznisu; ali kako izbjeći razgovore o poslu kad vam ovaj retrogradni Merkur neumorno radi u 10. kući karijere i društvenog statusa?! Sunce pravi lijep trigon s vašim planetarnim vladarom Saturnom, donoseći odlične rezultate u poslu koji se itekako odražavaju i na vašoj plaći. Haters gonna hate, ali vaši dugoročni planovi očito dozrijevaju. Merkur u trigonu s Jupiterom u Vodenjaku i kvadratu s Plutonom u vašem znaku pruža vam otvorenost uma kad je riječ o vašim financijama, dok vi istovremeno radite reviziju vlastitih planova postavljajući i odgovarajući na teška pitanja pomoću kojih utvrđujete svoje iduće korake. Pitanja koja ostanu bez odgovora odbacuju se i služe vam kao korektiv. Nemate koristi od krhkih argumenata, niti vremena za neuvjerljiva nagovaranja. Saturnova djeca znaju da za dobre stvari treba vremena, te ga upravo stoga ne rasipaju na gluposti. Venera u vašoj 11. kući podsjeća vas na podršku koju dobivate od svojih prijatelja, a neki od njih možda vas uskoro i povežu s nekim novim i zanimljivim prilikama.

Vodenjak – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (20.1. – 18.2.)

Ovog tjedna dominirat će vama ionako najdraže teme koje se tiču osobnih uvjerenja i ideala. Retrogradni Merkur u Vagi prolazit će kroz vašu 9. kuću dalekih putovanja, viših znanja i širenja ideja. Odlična prilika da neometano filozofirate bez da vam itko kvoca da pritom docirate, iako vas dakako nikad ničije mišljenje nije spriječilo da kažete i napravite onako kako ste zamislili. Možda je ovo zapravo idealan trenutak za proučavanje i eventualnu promjenu vašeg pogleda na svijet, budući da inicijativa dolazi s nebesa a ne od nas zemaljskih smrtnika. U poslovnom smislu pruža vam se prilika za razvoj i pozicioniranje vlastitog brenda, potaknut kooperativnim trigonom Venere i Neptuna koji rasplamsavaju iskre vaše kreativnosti. Sunce i Saturn daju vam vjetar u leđa, a ostatak dugujete vlastitoj samodisciplini i predanosti. Napokon stižu zaslužene pohvale i priznanja za sav uloženi trud!

Ribe – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (19.2. – 20.3.)

Merkur se kreće vašom 8. kućom tuđeg novca, nasljedstva, smrti i ponovnog rođenja. Iako za vas nitko ne može reći da ste materijalisti, drage Ribe, ne čudi da su brojni pripadnici vašeg znaka pravi hoarders. Kako i ne biste bili, kad pripisujete važnost stvarima koje bi oni s manje strpljenja i mašte odavno pobacali ili spalili. „Ovo je ulaznica s našeg prvog koncerta“ ili „Ovu sam majicu nosila na dan kad sam ugledala onaj prekrasan gingko u perivoju“; kužite vi dobro na što mislimo. Marie Kondo ne bi imala šanse doznati koje vam memorabilije donose radost. Došlo je vrijeme za vraćanje i preprodaju drangulija, bilo da ste ih naslijedili ili sami prikupili; iako ćete nesumnjivo nekima odlučiti udahnuti novi život popravcima, osvježenjima ili recikliranjem. Venera u Škorpionu u trigonu s vašim modernim vladarom Neptunom omogućuje idealne uvjete za temeljito preispitivanje temelja na kojima su izgrađeni vaši odnosi. Škorpion opsesivno traga za istinom sve dok je ne pronađe, dok Neptun predstavlja sliku onoga o čemu maštate. Upravo stoga njihova kombinacija predstavlja ono primamljivo obećanje „make your dreams come true“. Mirno sanjajte, ali se i budni pobrinite da su svi odnosi koje gradite utemeljeni na uzajamnosti davanja i primanja.

Fotografija: Kimberly Kessler