Kakva nas planetarna događanja očekuju ovaj tjedan? Čitajte u nastavku

Ove godine uživamo u pravoj, oldskul jeseni; onoj nalik na treće godišnje doba iz davno minulih vremena, prije nego što su nam klimatske promjene ostavile samo isušena ljeta i cmoljave zime. Tržnice, ti trbuščići gradova, izlažu na svojim tezgama bogatstvo zlatnih bundeva, crvenih rogova paprika te zelenih, zeljastih i keljastih glavica. Vječne kulise gradskih ulica i parkova posute su lišćem, čineći savršen set za slučajne susrete, šetnje i poljupce na klupicama ogrijanim stidljivim suncem. S efektom vjetra u kosi i ružičastih noseva, čekamo na dolazak tramvaja dok nam iz šalice u ruci isparava toplina jutarnjeg medenog čaja. Žurimo na poslove u do grla zakopčanim balonerima, da bismo ih pri poslijepodnevnom povratku kući raširili kao plašt.

Priroda i društvo nikad ne djeluju skladnije nego u jesen, kad nam Sunce u Vagi osvjetljava važnost zajedništva, utemeljenog na kompromisu i razumijevanju u našim odnosima. Međusobno slušanje s razumijevanjem, uvažavanje različitosti i radovanje sličnostima posebno je naglašeno od 17. listopada, kad nakon trotjedne retrogradne faze Merkur ponovno kreće direktno. Samo dan kasnije pridružuje mu se i Jupiter, završavajući 18. listopada svoj retrogradni ciklus u kojem se nalazio od lipnja. Magla konfuzije podiže se s naše kolektivne svijesti i sad napokon vidimo jasnije, čujemo glasnije, kušamo slasnije i volimo strasnije! 

Jupiter Optimus Maximus a.k.a. Najbolji i Najveći, za stare je Rimljane predstavljao vrhovno božanstvo. Astrološka simbolika Jupiteru tepa kao najvećem dobrotvoru zodijaka. Njegova blagonaklonost donosi rast, ekspanziju, prosperitet i sreću u svim životnim područjima. Velikodušan, darežljiv i hedonistički nastrojen Jupiter istinski je mecena i sponzor dalekih putovanja te viših znanja, prvenstveno filozofije. Završetak Jupiterove retrogradnosti omogućit će nam da napokon oživotvorimo svoje ideje i vizije, dok će se za povratak dobrim navikama očuvanja naše mentalne higijene pobrinuti direktan let Merkura, budući da ovaj krilati glasnik bogova simbolizira naše retoričke sposobnosti, intelektualne potencijale i način odvijanja naših misaonih procesa. 

Kako se sve odvija u zračnim znakovima Vage i Vodenjaka, svoje ćemo vizionarske ideje komunicirati jasno i s lakoćom. Osjećat ćemo se samopouzdano, uvjereni u uspjeh planova koje smo zakotrljali još u lipnju. Tada ste možda pomno isplanirali svaki korak i trudili se osigurati potrebne preduvjete, no svejedno se nije događalo ništa konstruktivno. Budite bez brige, jer plodovi vašeg truda stižu u džuture. Na vama je „samo“ da raširite ruke i vidike, spremni za Jupiterov golden shower. Caka je u tome da ekspanzivna priroda Jupitera zahtijeva izlazak iz ograničavajuće sigurnosti zone komfora – a leap of faith, ako baš hoćete. Pomalo kockar, baš kao i Strijelac kojim vlada, Jupiter će vas nagovarati da uplatite loto s neoborivom logikom kako pobijediti na lotu možete samo ako ga zaigrate. Parafrazirajući parolu Alana Forda, Jupiter podiže orst u zrak, govoreći nam da: „Tko izgubi gubitak, dobiva dobitak!”

Vibrantna jesen ne dozvoljava nam da odvratimo pogled od prirode, čije nas boje, mirisi i okusi bacaju u trans. Bacamo se na potragu za šamanom koji će nas uhvatiti za ruku i povesti nas na putovanje duše, tiho pjevušeći pritom nikad zaboravljene melodije. Želimo li pogledati prema vlastitoj nutrini, moramo zatvoriti oči. A kad protrljamo kapke i ponovno ih otvorimo, vidjet ćemo kako je treptaj bio dovoljan da se sve promijeni. Ceremonija transformacije započinje uz ritam bubnjeva, glasnika potencijalnih sukoba koji se izražavaju napetim kvadratima Sunca i Plutona 19. listopada, Plutona i Venere 20. listopada, te Plutona i Marsa od 21. do 23. listopada. Ovi kvadrati simboliziraju borbu za prevlast, ali i potencijalnu zloupotrebu moći. Posebno je neugodan kvadrat Plutona i Marsa, jer je Pluton u stanju poput dementora isisati svu energiju iz inače neumornog boga rata, koji bi se tako onemoćao i zbunjen mogao početi ponašati autodestruktivno i pasivno agresivno. Sraz dvaju planetarnih vladara znaka Škorpiona, tradicionalnog i modernog, prijeti razaranjem nevjerojatnih razmjera uslijed nemogućnosti izvojevanja pobjede jednog principa nad drugim. Tamo gdje Mars poput mučkog provokatora svojim neprijateljima sve skreše u facu uz izravan poziv na konfrontaciju „štuć?!“, Pluton djeluje nalik na sivu eminenciju Rasputina; vrebajući poput nevidljive opasnosti koje postajemo svjesni tek kad nam se toliko približi da za vratom osjetimo hladni dah smrti.  

Osjećate li se kao da vama vladaju želje, mišljenja i naputci drugih ljudi? Ili ste vi sami master of puppets, koji sitnim makinacijama i manipulacijama nastoji kontrolirati reakcije svoje okoline? Istina uskoro izlazi na vidjelo. No, znači li to da nema alternative nego svima krivima skresati u facu ono za što smatrate da ih ide? Naprotiv, da biste prevazišli konfliktnu energiju ovih kvadrata morate se pomiriti, kako to Sunce u Vagi i zahtijeva. Ne namećite svoju volju, jer tada nema razlike između tlačitelja i potlačenih.

Pun Mjesec u Ovnu događaj je koji će 20. listopada označiti trenutak kulminacije, iskupljenja i otpuštanja svega što nam više ne služi u odnosima. Ovaj pun mjesec naziva se Hunter’s Moon, budući da se vjeruje kako je njegova pojava na noćnom nebu sjeverne polutke u listopadu označavala početak sezone lova i pripreme zaliha za nadolazeću zimu. Stare lekcije povezane s otrovnim obrascima u odnosima isplivat će ​​na površinu, pružajući nam priliku da napokon progledamo, te jasno zaključimo tko smo i kakvi nismo. Ovnovska hrabrost i odvažnost pomoći će nam da iskoristimo novoprobuđenu svijest, te da glasno komuniciramo svoju autentičnu istinu. Vrijeme neposredno prije punog Mjeseca vrlo je intenzivno razdoblje, budući da Mjesec pojačava osnovnu emociju. Pun Mjesec u Ovnu označava klimaks mjesečevog ciklusa, vrhunac dramske napetosti u kojem se otkrivaju odgovori na pitanja postavljena za vrijeme Mladog Mjeseca u Vagi. U kombinaciji sa Suncem u Vagi jasno će razotkriti jesmo li gazili po leševima, mantrajući usput „ja, ja i samo ja“; ili smo na putu prema svom cilju bili empatični i obzirni, vodeći računa o potrebama i osjećajima drugih.

Ovan – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (21.3. – 19.4.) 

Vaš partner ne smatra da ljubavna veza podrazumijeva stapanje dvaju umova, pa vam vjerojatno zato i ne pokušava čitati misli. Ovo razilaženje ne predstavlja nepremostivu razliku u karakterima, te ga doista ne trebate poimati kao pitanje života i smrti. Prisjetite se da ste inače vi ona strana koja nestrpljivo zahtijeva da se u odnosu sve verbalizira kako bi se izbjegli nesporazumi i tiha durenja prije odlaska na spavanje. Netipično ponašanje oko 16. listopada rezultat je plovidbe Mjeseca vašom 12. kućom, koji vam pritom uzrokuje emocionalnu napetost zbog koje se osjećate krhko i ranjivo. Pokušajte ovaj izazovni aspekt iskoristiti kao stimulaciju za redefiniranje nekih arhaičnih uvjerenja koja gajite kad je o ljubavi riječ. Zamislite samo, pa i vi ste krvavi ispod kože! Jednako ste podložni ljubavnim boljeticama kao i svi ostali, stoga se oduprite se želji da to protumačite kao znak vlastite slabosti. Pun Mjesec u vašoj 1. kući 20. listopada obilježit će trenutak kad će vam ta spoznaja napokon sjesti bez da vam uzrokuje osjećaj mučnine u želucu i gubitka kontrole. Trenutak je to pobjede nad vašim stvarnim slabostima i još jedan važan korak na putu emotivnog sazrijevanja. 

Bik – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (21.3. – 19.4.) 

Sve vam ide od ruke i osmjeha koji ne skidate s lica. Mnogi bi dali bilo što da budu na vašem mjestu, ali vama ni u ludilu ne pada na pamet s ikime se mijenjati. Dugo ste čekali da se zaljubite baš onako propisno i udobno smjestite glavicu na neki oblačak u 7. nebu kako biste mogli neometano sanjariti o osobi za koju praktički do jučer niste ni znali da postoji, a danas već bukirate termin zajedničkom jedrenju u lipnju. Doduše, ni ne znate koji je zapravo idealan oblik odmora za vas kao novopečeni par, no uvijek ste imali povjerenja u svoje istražiteljske sposobnosti. Možda da sutra za večerom onako tobože usput počnete prepričavati doživljaje s ovogodišnjeg ljetovanja? Samo pripazite na detalje koji bi u honeymoon fazi odnosa mogli djelovati intimidirajuće (ako prešutite omiljeni vam dio priče koji opisuje bakanalije na skrivenim hvarskim plažama, you’re good to go). Jupiter 18. listopada kreće direktnom putanjom kroz vašu 10. kuću karijere, što znači konačan izlazak iz rutine i fantastične okolnosti na radnom mjestu a la Melanie Griffith u „Working Girl“. Ako ste se nedavno zaposlili, tijekom idućih mjeseci Jupiter vam pomaže materijalizirati sve što zamislite. I to u čistom zlatu.

Blizanci – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (21.5. – 21.6.)

Ovih dana preispitujete sve svoje: odnose, posao, rutine i svakodnevicu. Imate potrebu podijeliti vašu osobnu istinu s cijelim svijetom, iako ste svjesni kontradiktornosti sadržanih u samoj ideji o tome da takvo što uopće postoji. Jasno vam je da se svačiji stav može osporiti i svaki zaključak razoružati nakon artiljerije suprotstavljenih činjenica. Vi sami to vrlo često radite kao oblik mentalne gimnastike, katkad iz obijesti, no najčešće iz razonode. Univerzalna istina, moš mislit’. 

Dok se tako tobože nepristrano rugate, svjesni ste da je za nezadovoljstvo i nedostatak smjera u životu kriva činjenica da se ljudi, uključujući i vas, nespretno koprcaju ulovljeni mrežu tolikih istina. Nema zvijezde Sjevernjače, nemate orijentir, konstantno mijenjate smjer i potucate se svijetom od nemila do nedraga. Završetak retrogradnosti Merkura i Jupitera pomaže vam iskristalizirati vašu osobnu filozofiju, omogućuje vam da se vrijednosno odredite prema pojedinim odnosima i daje vam kompas u ruke kako biste se napokon pokrenuli u smjeru kojim neprestano najavljujete da želite ići.

Rak – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (22.6. – 22.7.) 

Napeto iščekujete drugu listopadsku lunaciju u vatrenom znaku Ovna 20. listopada, pomalo strepeći kakve će posljedice naprasita i burna marsovska energija ostaviti na vašeg nježnog i impresijama sklonog planetarnog vladara. Istog dana se i Sunce sukobljava s Plutonom, otkrivajući tajne, navike i opsesije vaših partnera. Vi ste savršeno u stanju razotkriti i napasti manipulatore, ali pripazite da to odradite bez agresije i trijezne glave. Pun Mjesec osvjetljava vašu 10. karijere, zbog čega preispitujete koliko vam je u životu važno da i u poslovnoj sferi života ostvarujete jednak uspjeh kao i inače dok držite sva četiri ćoška kuće na okupu. Činjenica da vi svoju kuću nosite na leđima olakšava vam povlačenje u vaš bogat unutarnji svijet, no možda je došlo vrijeme za pravi odmor i opuštanje. Strpite se još nekoliko dana dok se Sunce iz eterične Vage ne prebaci u škorpionske dubine, jer ćete se u vodenom elementu osjećati sigurnije i ugodnije, skoro k’o doma. 

Lav – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (23.7. – 22.8.)

Trigon Marsa u Vagi u vašoj 3. kući pravi pozitivan aspekt trigona s Jupiterom u Vodenjaku, a zajedno s dispozitorom Venerom zapalit će u vama stvaralačku iskru, zbog čega se možda ponovno uhvatite realizacije projekata koji su vas nekoć uveseljavali, a u međuvremenu ste ih se odrekli radi potrage za nekim produktivnijim i isplativijim načinima utroška vremena. Ako ste napokon sigurni u ono što vam istinski donosi radost i veselje, ovog puta ne odustajte od obećanja koja dajete samima sebi! Venera u koketnom i razigranom Strijelcu puni vas seksualnim nabojem, dodatno potenciranim činjenicom da se sve odvija u vašoj 5. kući kreativnog naboja, igre i plodnosti. Usprkos prekrasnoj energiji ovih aspekata, koji čine da se osjećate moćno i puni života, zbog čega biste najradije zarikali onako lavovski, baš od srca; pripazite malo da ga ne poklonite čitavo. Bar ne odmah. Slatkorječivi Mars u Vagi sjedi na dvije stolice i u stanju vam je obećati brda i doline, stoga trampite privremeno svoju iskrenost i djetinju naivnost za zrnce skepse i rezerviranosti. Direktan pravac Jupitera u vašoj 7. kući partnerskih odnosa znak je da će vam uskoro biti itekako drago što ste ovoga puta umjesto grandioznog poteza serviranja srca na pladnju odabrali strateški vrlo učinkovit trik a la Žuži Jelinek.

Djevica – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (23.8. – 22.9.)

Nimalo vam se ne sviđa ova darkerska energija koju kvadrati Plutona sa Suncem i Marsom donose u vašu 2. kuću materijalnih resursa. Ne podnosite ni inače hvalisavce i egotripere, no nemojte dopustiti da se vaša netrpeljivost razvije u išta više od toga. Nije zdravo za vas, a škodi i vašoj okolini. U pitanju je sukob energija tri vrlo moćne planete muškog yang principa, čiji konflikt smatrate u najmanju ruku neukusnim. Barem se Pluton nalazi u znaku vama srodnog zemljanog znaka Jarca, što ipak podrazumijeva hladnu glavu i ulazak u konflikte s predumišljajem. Svako zlo za bar neko dobro, jer bi vas ozbiljno rasrdila parada testosterona i galame, kao i bilo kakva razaranja u vašoj okolini nakon što ste taman pobrisali prašinu s polica.

Vaga – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (23.9. – 23.10.)

Sekstil Merkura iz vaše 1. kuće s vašom planetarnom vladaricom Venerom u 3. kući za vas će označiti izražen osjećaj seksualnog naboja i kreativnosti, dok vam blagotvorni trigoni Jupitera u vašoj 5. kući sa Suncem, a zatim i Marsom u vašoj 1. kući daju veliki boost kreativnog zanosa uz obećanje da će vas sreća pratiti kamo god pošli. Vaše srce je vaš sretni talisman. Ovo je za vas uistinu prosperitetno i berićetno vrijeme, no završetak Merkurovog retrogradnog hoda ipak je na površinu izvukao nešto prljavštine. Kvadrat Sunca i Plutona u vašoj 4. kući upozorava vas da se riješite svih neiskrenih i manipulativnih ljudi u vašoj najbližoj okolini. Tek se pred Sunčevom svjetlošću povlače duge sjene kako biste mogli obnoviti trule temelje i otpustiti fiksacije koje su vas nekoć držale čvrsto zarobljenima u prošlosti.

Škorpion – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (24.10. – 21.11.)

Sigurno s nestrpljenjem odbrojavate dane do odlaska Sunca iz lepršave Vage, zaokupljene, po vašem mišljenju, posve efemernim pitanjima. Još malo i dolazi vrijeme Škorpiona, zbog čega ćemo uskoro svi postati pomalo nalik vama (s naglaskom na pomalo, jer vam nitko nije ni do koljena) – opsjednuti pronalaskom odgovora na pitanja tko vam je doista lojalan, hoće li napokon naići netko sposoban podnijeti silinu vaših osjećaja i upoznati vas u potpunosti, hoćete li se ikad moći osloniti na ikoga osim na sami sebe… Kvadrat Marsa i Plutona u vašoj 1. kući identita postavlja pred vas zadatak težak poput svih dvanaest Herkulovih zajedno, a to je da svoje najgore navike i strahove pretvorite u svoju najveću snagu. Ako itko ima dovoljno snage  za takav podvig, to ste vi.  Pun Mjesec u podjednako hrabrom Ovnu obasjat će nebo 20. listopada u vašoj 6. kući zdravlja. Ako ste zanemarili svoje mentalno zdravlje, ovo je znak da vam je prijeko potreban odmor. Radije se naspavajte nego da špijunirate bivše ljubavi na IG storijima. „We both know what memories can bring“, drage Škorpijice. Poslušajte svevremenske stihove Joan Baez kad vam kaže: „They bring diamonds and rust.“

Strijelac – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (22.11. – 21.12.)

Tko li vas može zaustaviti u vrijeme kad vaš planetarni vladar Jupiter napokon završava svoj retrogradni hod vašom 3. kućom komunikacije, kraćih putovanja i istraživanja? Od vaših snova veći su samo vaši apetiti za uživanjem u svemu što život pruža, no možda je vrijeme da svoju uvijek široku perspektivu privremeno suzite i fokusirate makar na tren na ono što se odvija u vašoj neposrednoj blizini. Završetak retrogradnosti Merkura omogućit će vam da se jasnije izrazite prema svojim partnerima, no budite strpljivi pojašnjavajući im kako kako izgleda vaša vizija budućnosti. Ne nose svi vaše ružičaste naočale i sva sreća što je tako, jer vam dobro dođe doza objektivnosti i racionalnosti. Pun Mjesec u znaku Ovna, vašeg vatrenog pobratima, 20. listopada ugrijat će vašu 5. kuću zabave, kreativnosti i ekspresije. Prštite od samopouzdanja i imate petlje javno govoriti o svojim osjećajima. Budući da je prema ovnovskim standardima hrabrost jedini ispravan put, vaša će odvažnost nesumnjivo biti nagrađena reciprocitetom.

Jarac – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (22.12. – 19.1.)

Nema izdržljivijih i upornijih boraca od vas, drage kozice, ali čak je i za vas neophodan reset s vremena na vrijeme. Pronađite snage u sebi za promjene koje od vas zahtijeva kvadrat Plutona u vašoj 1. kući identiteta i javnosti sa Suncem u vašoj 10. kući, no pritom budite načisto sa sobom priželjkujete li uistinu promjenu ili se radi o ispunjavanju tuđih očekivanja. Ukoliko je riječ o potonjem, odmah odustanite, jer transformacijsku snagu Plutona u najosobnijoj kući smijete iskoristiti samo za najintimnije intrinzične ciljeve, a ne kao sredstvo za postizanje konačnog cilja. Povlađivanje i poštovanje iz okoline neusporedivo je sa snagom osobnog integriteta i samopoštovanja, vašim najvećim vrlinama. Pun Mjesec u Ovnu odvija se u vašoj 4. kući obitelji, predaka i emocionalnih temelja, bacajući svjetlo na vaše stvarne emotivne čežnje i potrebe. Ne zatvarajte oči pred istinom.

Vodenjak – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (20.1. – 18.2.)

Komunikacija je ključna tema za vas Vodenjake, budući da se lunacija događa u vašoj 3. kući. Ne iscrpljujte se i ne trošite vrijeme na rasprave tijekom kojih se samo vrtite u krug. Čuvajte se svađa i bar jednom u životu pregrizite jezik umjesto da kažete nešto što vama zvuči razborito i istinito, dok se vašem sugovorniku doima bezobzirno i na trenutke okrutno. Vi niste ni jedno ni drugo, a makar vam je svejedno što će selo da priča, nemojte ljudima bezveze davati povoda da zaključe kako ste cijepljeni od emocija. Lakše ćete izražavati što doista mislite i osjećate nakon 17.listopada i Merkurovog ubacivanja iz lera prema naprijed. Dan kasnije i Jupiter završava svoje retrogradno kretanje u vašem znaku, a vaše kolo ljubavne sreće se okreće zajedno s njim. Otvorite se mogućnosti da upoznate nekog podjednako otkačenog kao što ste vi s kime ćete ostvariti odnos ljubavi i prijateljstva, najbolji mogući 2-u-1 kombo.

Ribe – tjedni horoskop za sunčev znak i podznak (19.2. – 20.3.)

Vaša vas sanjiva i romantična priroda nagoni da slušate svoju intuiciju ćešće nego što to vaši racionalniji prijatelji smatraju uputnim. Dok se vi branite tumačeći im na njihovom jeziku da je intuicija vrsta spoznaje, te da proizlazi iz analizi podataka obrađenih brže nego što ih je svjesni um sposoban razabrati, krvnici ljubavi iz vaše okoline hvataju se za glavu. Baš vas briga, pa se samo šeretski osmjehujete. Nakon 16. listopada, Mjesec ulaskom u vašu 1. kuću kvadrira Veneru u 10-oj. Budući da aspekti Mjeseca posebno jako djeljuju, nemojte biti tvrdoglavi u svom tumačenju da su emocionalna inteligencija i senzibilnost jedini preduvjet za uspostavljanje kvalitetnih međuljudskih odnosa. Istina, uvijek su vas dobro služili u poslovnom okruženju, stoga iskoristite činjenicu da ih posjedujete kako biste istražili načine uspostave kvalitetne suradnje i s onim kolegama koji su od vas dijametralno suprotni u svom poimanju svijeta. Budu li tvrdokorni i neumoljivi u pokušaju da vas uvjere u superiornost i ispravnost isključivo njihovog načina poimanja stvarnosti, tada su oni ti kojima izmiče šira slika. Trigoni koje vaš vladar Jupiter iz 12. kuće čini sa Suncem i Marsom u vašoj 8. kući dodatno naglašava činjenicu da vaša intuicija ima vizionarsku snagu. Zahvaljujući njoj, imat ćete šansu transformirati bilo koju vrstu odnosa u onaj koji služi vašoj najvećoj dobrobiti.

Ilustracija: Kimberly Kassler