TikTok je jedna od najpopularnijih platformi za zabavu koja nudi kratke video zapise od 60 sekundi gdje korisnici plešu, pjevaju i prihvaćaju razne izazove, no također skriva razne beauty savjete od kojih scrollajte glavom bez obzira

Svijet ljepote i skincarea nije ostavljen na TikToku po strani, već pod oznakom #beautyhacks možemo pronaći razne savjete o ljepoti i skincare proizvodima. No, kao profesionalcu zapalo mi je za oko puno apsurdnih “uradi sam” trendova, a neki od njih, upozoravaju i stručnjaci mogu prouzročiti trajnu štetu na koži. 

Problem kod ovakve vrste “savjetovanja” je taj što videi postaju viralni brzinom svjetlosti i kopira ih jako puno ljudi. Nažalost, tip platforme poput TikToka postaje glavni izvor informacija za skincare i dermatološke probleme među mlađom populacijom. 

U nastavku donosim top 5 TikTok beauty trendova koje morate pod svaku cijenu izbjeći:

TikTok beauty savjeti #1: Velike usne uz pomoć lip gadgeta

Upotreba gadgeta koji u svega 30- ak sekundi daje efekt punih usana baš poput onih od Angeline Jolie?! Efekt je u svakom slučaju privremen, ali posljedice mogu biti opasne. Gadget koji se upotrebljava za ovu vrstu “zahvata” može stvoriti lezije na tkivu usana i stvoriti podljeve kojima dugo treba da nestanu. Kao alternativu možete makeup-om vizualno povećati usne ili otići na fillere.

TikTok beauty savjeti #2: Limun kao alternativa dezodoransu

Limun je odličan proizvod za konzumaciju, pun vitamina C i jaki antioksidans. Međutim, limunska kiselina je izuzetno jaka i fototoksična, ako se upotrebljava direktno na kožu može čak izazvati opekline drugog stupnja. Ako korisnici TikToka žele prirodni efekt posvjetljivanja područja oko pazuha, svakako će na ovaj način postići upravo suprotno.

TikTok beauty savjeti #3: Ljepilo koje se koristi kao maska za lice

Ne treba puno objašnjavati ovaj apsurd. Ljepilo je izuzetno toksično za kožu i može stvoriti jake iritacije na koži. Na tržištu postoje zaista veliki broj maski za lice koje su sigurne, dermatološki ispitane i za svačiji budžet. 

TikTok beauty savjeti #4: Uklanjanje dlačica s lica pomoću skalpela  

Uklanjanjem dlačica s lica pomoću skalpela dovodi do toga da one postaju gušće i jače. Osim toga, skalpelom uklanjamo površinski sloj kože koji nas štiti od virusa, bakterija i šetnih utjecaja okoliša, Za odstranjivanje dlačica možete birati između laserske epilacije, klasične depilacije voskom, šećernom pastom ili threading. Ove metode su svakako provjerene i sigurne.  

TikTok beauty savjeti #5: Upotreba kemijskog pilinga na koži bez opreza

Proizvod koji je na društvenim mrežama doživio ogromnu popularnost, a radi se o proizvodu od THE Ordinaryja  pod nazivom Peeling solution 30% AHA + 2% BHA. Radi se o kemijskom pilingu koji se može koristiti kao proizvod za kućnu njegu, a ima efekt kao da ste bili u salonu na tretmanu. Radi se o izvrsnom proizvodu koji daje jako dobre rezultate na koži, ali uz pravilnu pripremu kože prije tremama i njegu nakon tretmana. Imajte na umu da s ovakvim proizvodima trebate biti pažljivi jer su fotosenzitivni,  mogu izazvati opekline i pojačanu osjetljivost kože ako ne pazite kako se koristi.  Naročito treba izbjegavati sunčanje i treba koristiti zaštitni faktor. Kemijske pilinge i tretmane s kiselinama radije prepustite profesionalcima koji će procijeniti stanje i tip vaše kože i jeste li uopće kandidat za takvu vrstu tretmana.