Vjerujemo da ste upoznati s podatkom da se ljudsko tijelo sastoji od otprilike 60 % vode. Samim time, pravilna hidracija neizmjerno je bitna za organizam. Međutim, koja je točno uloga vode?

Voda igra ključnu ulogu u raznim tjelesnim funkcijama, uključujući regulaciju tjelesne temperature, održavanje vlažnosti tkiva, podmazivanje zglobova, zaštitu osjetljivih tkiva, pomoć u probavi, izbacivanje štetnih toksina, omogućavanje transporta kisika i hranjivih tvari putem krvotoka… Stoga, bez odgovarajuće hidracije, tijelo ne može pravilno funkcionirati, a nedovoljan unos vode često je zanemaren i ne shvaća ga se dovoljno ozbiljno. No loše navike uvijek stignete promijeniti, a mi smo u nastavku izdvojili nekoliko jednostavnih načina kako možete povećati unos vode bez previše muke i razmišljanja!

Pijte dovoljno vode

Prvi savjet je poprilično logičan, no praksa je pokazala da većina ljudi tijekom dana ne popije dovoljno vode. Za odrasle osobe preporučena doza je 2-3 litre, a preciznija količina varira ovisno o dobi, spolu, razini aktivnosti i slično. Ako nemate naviku piti dovoljno vode kroz dan, možete posegnuti za raznim korisnim aplikacijama ili pametnim bocama koje vas podsjećaju na to kad je vrijeme za novi gutljaj.

Osluškujte svoje tijelo

Visoke temperature i povećana vlažnost zraka mogu povećati potrebu za vodom, pa provodite li vrijeme vani, povećajte unos vode kako biste nadoknadili gubitak tekućine znojenjem. Također, bavite li se redovito tjelesnom aktivnošću, potrebno je povećati unos tekućine prije, tijekom i nakon vježbanja. Općenito pravilo je piti oko 500 ml vode dva sata prije intenzivne aktivnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samantha Clarke (@samiclarke)

Izbjegavajte ili ograničite diuretike

Kofein i alkohol imaju diuretička svojstva, što znači da potiču tijelo na izlučivanje vode. Iako umjerena konzumacija kave može imati određene zdravstvene benefite, naviku koja kod mnogih uključuje više od dvije kave dnevno bilo bi dobro promijeniti. Međutim, ako se ne možete ili ne želite odreći kofeina, pokušajte stvari kompenzirati dovoljnim unosom vode tijekom dana.

Jedite hranu bogatu vodom, magnezijem i kalijem

Hrana je idealan način kako dodatno hidrirati organizam. Namirnice poput lisnatog povrća i voća imaju jako velik udio vode u svojem sastavu, a osim toga, bogate su i raznim vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pružaju zdravstvene benefite. Nadalje, hrana bogata magnezijem i kalijem prirodno je puna elektrolita. Lisnato povrće, tikvice, avokado, krumpir, gljive i banane prepuni su kalijem, dok primjerice špinat, slanutak, bademi, tuna, mahunarke i slično, obiluju magnezijem. Također, nutricionisti preporučuju da se tijekom obroka voda pije prije i nakon samog jela, ne tijekom i, naravno – maksimalnu redukciju prerađene hrane.

Foto: Instagram, Unsplash