Novosadski trio The Frajle ispratit će ovu godinu koncertima u srcu Zagreba, a povodom toga pitali smo Natašu, Nevenu i Jelenu kako je ovo razdoblje utjecalo na njihovo stvaranje i što im je sljedeće u planu

“Ima li ljepšeg načina za ispratiti ovu godinu od koncerta The Frajli u srcu Zagreba?”, pitaju se organizatori događanja koji je privukao publiku u toj mjeri da ovaj novosadski trio, poseban po svojim bogatim vokalima i akustičnoj gitari nastupaju ne jednom, već dvaput u Johannu Francku, 31. prosinca te 1. siječnja.

The Frajle su široj javnosti nesumnjivo poznate, po hitovima “Luda Za Tobom”, “Meni Trebaš Ti”, “Veštičja Pesma”, koima su obećale obilježiti ovu Staru i Novu godinu, a Nevena, Nataša i Jelena još su nam otkrile kako su provodile ovo vrijeme bez nastupa, kako se uspijevaju othrvati trendovima, kao i planove za novi album.

Jelena Buča, The Frajle
Jelena Buča

Uskoro nastupate na Staru godinu u Zagrebu, nakon dugo vremena. Kako ste iskoristile ovo razdoblje “koncertne tišine”, jeste li se odmaknule od stvaranja ili ste pak još više prionule na stvaranje novog materijala?

U tom periodu Jelena je napisala svoju autobiografiju “Kako sam postala Frajla”, Nataša se vratila sviranju klavira, Nevena se posvetila svom drugom zanimanju – psihologiji i napravila seriju emisija o mentalnom zdravlju “Hajde da pričamo o tome” koje možete pogledati na YouTube-u. Nastao je cijeli naš novi album. Lavina inspiracije zapljusnula nas je u “pauzi”, jer kreativnost se ne može ugasiti. Ali, koncerti su nešto čega smo uvijek željni i veselimo se svakom susretu s publikom. Zagrebe, stižemo vam!

Što možemo očekivati u Johannu Francku na vašim koncertima? Sad ste i trio, vidjela sam na nekim mjestima da se vaši obožavatelji pitaju kako će se to odraziti na vašu glazbu. Što im poručujete?

Pjesma posvećena Đoletu Balaševiću i novi singl “Tamburaši” već su osvojili srca publike i radijskih postaja diljem regije. Ove pjesme su najava za novi album. Pripremamo toliko novih stvari, da dolazimo puno bolji i jači. Ustali smo sa stolica, pa je energija eksplozivna. U Johannu Franku, u srcu Zagreba, održat ćemo nezaboravan podnevni koncert 31. prosinca, a zbog velikog interesa i 1. siječnja. u 19 sati. Puno nam je srce kada se traži ulaznica više za naš koncert, a velika je odgovornost napraviti odličan štimung za sve te divne ljude kojih smo tako željni!

Nataša Mihajlović, The Frajle
Nataša Mihajlović

Kako uspijevate i dalje zadržati svoj glazbeni pečat i ne pokoravati se trendovima? Jedni ste od rijetkih kojima to uspijeva.

Jedini važeći kriterij kod nas je srce! Kad nas tri kažemo „Da!“ za neku pjesmu, to je to! Ne zanimaju nas trendovi, komercijala, jer to je isto kao i oblačiti se po posljednjoj modi, ne mareći pritom za to pristaje li vam ta odjeća i znate li je nositi. To nema smisla. Umjetnik pomiče granice, trebao bi biti jedinstven i nastojati održati rad na životu mnogo godina kasnije. Ljubav je uvijek u trendu.

S obzirom na to da ste dugo na sceni, dio ste i one glazbene industrije prije društvenih mreža i mogućnosti reklamiranja svoje glazbe “jednim klikom”. Mislite li da je prije bilo lakše, ili danas? Koje su mane i prednosti?

Nekad nam je bilo teže doći do glazbe. Čekali smo ploče i skupljali novac za njih dugo, skidali tekstove, čekali pjesme na radiju da ih uhvatimo i snimimo. Pristup glazbi bio je drukčiji. Tehnologija je donijela veliki protok informacija. Mislimo da sve ima svoje prednosti i nedostatke, samo se trebate fokusirati na to da sve prednosti iskoristite na najbolji mogući način. Online koncerti, online suradnja glazbenika i mnoge druge pogodnosti omogućuju nam pristup glazbi gdje god se nalazili. Uvijek smo za pozitivne promjene.

Nevena Buča, The Frajle
Nevena Buča

Ulazite u 2022. godinu pjesmom. Koji su vam glazbeni planovi sljedeće godine?

U planu je velika turneja uz izlazak novog albuma. U tijeku su visinske pripreme, jer ovakvu turneju, s ovakvom opremom, proizvodnjom i ekipom, nikada nismo imali. Naša vjerna publika, ljudi koji su tako dugo čekali nakon ove pauze da dođemo u njihove gradove, zaslužuju najbolje od nas. Zato im dolazimo sa jačim, boljim, napunjenim baterijama s novim pjesmama i velikom ljubavlju da dobijemo datume i kartu gradova. I eto nas!

Ulaznice za koncert na The Frajle možete pronaći ovdje, a njihove nadolazeće koncerte, kao i novosti, pronađite na njihovoj službenoj stranici.

Foto: PR