„Diskretni šarm izolacije“ poezijom u slici i tonu šarmira svakodnevicu te je na poseban način predstavlja široj publici, a Branko Čegec te Tamara Babun pronašli su vremena za kratki razgovor s nama o projektu koji nas je osvojio

„Diskretni šarm izolacije“ projekt je koji poeziju prikazuje u potpuno novom ruhu. Troje zaljubljenika u umjetnost – Branko Čegec, pjesnik, izdavač i zaljubljenik u pisanu riječ, glumica Jelena Miholjević i producentica i vlasnica producentske kuće Wolfgang&Dolly Tamara Babun, tijekom najozbiljnijeg lockdowna 2020./2021. godine uz doprinos brojnih kolega filmske industrije, realizirali su prvo izdanje projekta. Ove godine zanimljiva je inicijativa dobila svoj nastavak, kojom će publici biti prikazano pet novih te sedam videa iz prvog izdanja projekta.

Kadar uratka
Kadar uratka “Izliječiti konja”

Riječ je o uratcima kojima brojni umjetnici – glumci, scenaristi, montažeri, redatelji – slikom i tonom pričaju ono što su hrvatske pjesnikinje u svojim pjesmama željele poručiti. Svakog ponedjeljka objavljuje se novi video uradak kojim, kako kažu pokretači projekta, žele svijetu pružiti malo umjetnosti i ljepote u ovim izazovnim vremenima.

Branko Čegec birao je pjesme i pritom se vodio ponajprije najzanimljivijim prinosima pjesničke prakse suvremenih pjesnikinja, kao i reflektiranjem aktualne, nimalo banalne stvarnosti koja nas posljednjih godina okružuje.

Branko Čegec
Branko Čegec

Cijeli projekt je producirala Tamara Babun koja je imala zadaću u izazovno vrijeme lockdowna, ali i sada okupiti genijalne umjetnike filmske industrije i producirati ovaj projekt kojeg je malim, ali značajnim sredstvima financijski podržalo i Ministarstvo kulture u sklopu Nacionalne strategije poticanja čitanja za 2021. godini.

Kako je objasnila u najavi: “Filmaši, pjesnici, pisci, kazalištarci, plesači, slikari, muzičari, ma svi kreativci, svima je nama glavni radni zadatak da budemo čuvari ljepote, nježnosti i empatije. Vodeći se rečenicom Vesne Parun “Što možeš drugo biti u zlom vremenu nego dobra misao“ pronašli smo načina da makar nešto stvorimo i kad smo bili razdvojeni i zatvoreni, kao što u raznim kriznim vremenima načine za daljnji rad pronalaze naši kolege u cijelom svijetu. Vremena su cinična, ali i dalje duboko vjerujem da ih možemo transformirati u nježnija i bolja odlučnošću i upornošću, okupljanjem dobrih misli, dobre volje.”

Tamara Babun
Tamara Babun

S obzirom na to da nam se njhov diksretni šarm i lika i djela izuzetno svidio, zamolili smo Tamaru i Branka da  nam odškrinu vrata u sam početak cijele priče, proces rada te što je sljedeće na dnevnom redu ovog zanimljivog projekta.

Kako ste došli na ideju projekta “Diskretni šarm izolacije” i koliko se prvotna misao o ovom zanimljivom projektu razlikuje od današnje realizacije? 

Tamara: Ideju da nešto treba raditi i dok smo zatvoreni doma dala mi je Jelena Miholjević u privatnom razgovoru. Zahvaljujući svojoj obitelji, čitav život sam okružena divnim kreativcima, pa sam se tako sjetila nazvati Branka Čegeca kojeg imam sreće poznavati od prije nego li sam uopće naučila čitati. Uslijedili su razgovori s prijateljima filmašima s kojima i surađujem i svi su prihvatili poziv na stvaranje u izolacijskim uvjetima. Cijela se stvar rodila iz strasti prema stvaranju i spremnosti prijatelja da budu zajedno i kad su odvojeni.

Realizacija se danas razlikuje utoliko što više nismo fizički toliko odvojeni. Najviše me raduje što ovakvi mali projekti koji spajaju različite grane kulturnjaka i kreativaca potvrđuju da individualizam nije pobijedio sasvim i da postoji neka natruha društvenosti u svima nama koja nije vođena samo financijskim preživljavanjem.

 

Kako biste objasnili nekome tko nije imao prilike vidjeti vaše video uratke – kako izgleda jedan video uradak? Koji je cilj “Diskretnog šarma izolacije” i zašto se uopće tako zove?

Tamara: Radi se o impresijama i osjećanjima kroz dostupan medij, a ona postaju stvarna onda kad ih dijelimo, kad jedni drugima postanemo svjedoci. Naslov mislim da govori sam za sebe, srećom imamo Branka u timu da smisli takve slatkiše.

Kako ste odabirali poeziju? Je li bilo intervencija pjesnika i pjesnikinja kad je o vizualizaciji njihovih pjesama riječ? Tko je, na koncu, odabirao motive, mjesto radnje…? Sve dosad objavljeno je izuzetno moćno i dirljivo.

Branko: Tamarin poziv meni se sjajno nadovezao na ideju kojom sam dugo zaokupljen, a to je prezentacija suvremene poezije posredovanjem zvuka i slike. Njezina je ideja bila da to budu autorice, što se meni činilo sjajno, jer je ovog časa na sceni ”gomila” dobrih pjesnikinja.

Mnogo je veći problem odabrati pjesme koje imaju ”vizualni potencijal”, iako mi se sada čini da je prostor slobode u vizualno zvučnoj interpretaciji veći što je manje izravnih tekstualnih sugestija.

Ali to ovisi o senzibilitetima svih uključenih autora (glumca, redatelja, snimatelja…). Posve subjektivno, čini mi se da smo dobili vrlo zanimljiv registar, a da reakcije publike to itekako potvrđuju.

Za poeziju se uvijek stavlja naglasak na to da je osoba koja je čita može protumačiti na vlastiti način – jeste li se bojali da će se izgubi ta mogućnost vlastite interpretacije? Pitam jer mi se zaista sviđa nježnost vizualnoga – ne otkriva previše, odlična je podloga glasu i izrečenome, a ne nameće se.

Branko: Smisao čitanja poezije, smisao svake recepcije umjetnosti, jest sloboda. Sloboda razumijevanja, doživljaja, interpretacije. Osobno ne vjerujem u klišeizirana čitanja, čitanja po nekom obrascu. Nijedan od dosad realiziranih videa nije opterećen doslovnošću, što samo potvrđuje prethodne rečenice.

Što je sljedeće u planu? 

Branko: Što se mene tiče, u planu je neki ležerni sastanak na kojem ćemo vidjeti kakve su nam se ideje u međuvremenu odvrtjele u glavama, pa ćemo odlučiti kojim smjerom dalje. Nekako ne sumnjam da će uz Tamarinu energiju i sjajnu ekipu kreativaca koje je okupila projekt ostati u izolaciji diskrecije. S obzirom na reakcije, čini mi se da ćemo morati ploviti i dalje.

 

“Diskretni šarm izolacije“, uz Branka Čegeca i Tamaru Babun realizirali su: glumica Jelena Miholjević koja čita pjesme, glumac Damir Markovina koji je osim naratora redatelj, snimatelj i montažer, redateljica i montažerka Dalija Dozet uz kolegu snimatelja Luku Matića, redateljic, snimateljica i montažerka Una Radić, kao i kolege joj Ivona Malbašić i Veno Mušinović.

Drugo izdanje „Diskretnog šarma izolacije“ ima svoje kanale na društvenim mrežama Facebook i Instagram gdje se projekt predstavlja široj publici, a videe je moguće pogledati i na YouTube kanalu producentske kuće Wolfgang&Dolly.

 

Foto: PR