Ivana Picek, koja stoji iza projekta Pi, uskoro se vraća s novim albumom. Večeras ga se može premijerno poslušati na online koncertu #6 by Magic box pa smo je zamolili za par detalja o novom zvuku 

Jedna od najzanimljivijih glazbenica nove generacije Pi, iza koje stoji multiinstrumentalistica i producentica Ivana Picek, uskoro objavljuje novi album, radnog naziva Evgenia Institut. Otkrila nam je detalje.

Za početak, jako sam se razveselila tvome povratku. Kakva je sada Pi, što je okupira? Možeš li se žanrovski odrediti?

Heej! Drago mi je da se veseliš povratku. Realno nisam nigdje nestala, samo sam se malo začahurila u svom home studiju i odlučila dovršiti nove stvari (koje realno na laptopu stoje sad već nekoliko godina). Pi je trenutno u transhumanističkoj, futurističkoj fazi, udubila se u kreiranje svijeta njene protagonistice Evgenije, znanstvenice koja pokušava kreirati besmrtan život (i usput oživiti neke njoj drage ljude). Vezano za žanr – to će mi očito biti cjeloživotna boljka, opisati glazbu koju radim, a koja je u stalnoj transformaciji. Ne znam kako bolje opisati trenutni žanr od možda – electro-alien-fairy-cyber-hyper-pop?

Ivana Picek Pi, Evgenia Institut

Otkad stvaraš, imaš određeni mikrosvijet i temu – koja je sada aktivna?

Ovaj album u jako sporim koracima napreduje još otkako sam izbacila zadnji album, dakle još 2017. se nekako izrodila tema koja se kroz vrijeme polako oblikovala u priču koju ću ispričati ovim albumom. Nekako imam osjećaj da čim završim jedno poglavlje, spontano se otvara novo. Realno već sam uzbuđena oko sljedećeg albuma, a trebam tek ovaj izbaciti u svijet.

Kako bi opisala ovaj novi zvuk i koliko se rad na albumu ovaj put razlikovao? Pitam jer si jako sklona eksperimentiranju – jesi li se u međuvremenu zaljubila u nešto novo?

Ovaj puta gotovo sve instrumente sam odsvirala na laptopu – to je definitivno novost što se tiče snimanja i rada na pjesmama. Dok je kod prošlog albuma proces bio takav da sam barem nešto od ideja imala na nekom akustičnom ili analognom instrumentu, te tada to snimila i na to nadosnimavala layere zvukova, ovaj album je doslovce odsviran na Mac-ovoj tipkovnici.

Ivana Picek Pi, Evgenia Institut

Koliko je trajao rad na albumu, postoje li neke stvari koje je bilo teže dovršiti ili slične prepreke?

Sam rad je išao u etapama – imam period kad intenzivno radim na stvarima, pa znam pustiti i po pola godine pjesme da stoje i da ih niti ne preslušavam, pa im se vratim… Kako vrijeme prolazi, jasnije čujem i shvaćam što želim, a realno i moje sposobnosti očito napreduju s vremenom, pa tipa već sada čujem sto stvari koje nikako neću ponoviti u budućnosti. No odlučila sam prihvatiti sve te sitnice, iz toga se uči i raste, a albumi su nekako slika tog vremena i mojeg znanja (ili neznanja) u vremenu u kojem su nastali.

Vezano za nešto što neće dospjeti na album – da, postoji jedna pjesma koja je tematski skroz dio priče i trebala je biti sastavni dio albuma, no zvukovno će se potpuno razlikovati od ostatka pjesama i instrumenata koji se koriste u ovom albumu, tako da ću pričekati s njenim objavljivanjem i možda ju naknadno izbaciti.

Kada izlazi album, u kojem sve obliku, koliko pjesama… Gdje će se moći poslušati i naravno, što je s koncertima?

Nemamo još točni datum izlaska albuma, no bit će ove godine. Plan je da izađe 9 pjesama – ako se u zadnji tren ne predomislim. Album će biti dostupan online na svim platformama, a imat ćemo i fizička izdanja. Koncertna promocija, festivali, o svemu tome kad dođe vrijeme za to. Sad još malo u E.I. (Evgenia Institut) dovršiti stvarčice pa da ih pustimo u život!

 

Foto: portreti: Lupa Production, edit by pirate_sheep, kadrovi iz spota: pirate_sheep