Testirali smo unisex dezodorans re.fresh domaćeg premium organskog kozmetičkog brenda Matinata

Kad sam prvi put saznala o brendu Matinata, jako sam se veselila isprobavanju njihovih proizvoda jer su, sudeći po svemu, obećavali. Iako sam u međuvremenu ispunila svoju policu s njihovim serumom i hidratantnom kremom koji su postali dio moje svakodnevne rutine, odlučila sam ipak recenzirati proizvod za koji sam, kad sam ga prvi put ugledala, izrazila najveću skepsu (vjerujte, uključeno je bilo i kolutanje očima). Riječ je o njihovom unisex dezodoransu s prirodnim mirisima, re.fresh. Ne znam kako vi koji ovo čitate, ali moja kratka putovanja s dezićima prirodnijih mirisa redovito su prolazila čudno – ili ima zanimljive mirise ”na papiru”, ali u dodiru s mojim pazuhom postanu prečudni, ili bi prekratko držali, ili bi pak se ”čuli” čim bih ih stavila zbog citrusnih mirisa koji su me odbijali. Uvijek bih se nakon par dana (nekad i nakon samo par sati) vraćala svojim starim izborima (koji su uključivali i neke kontroverzne sastojke, poput ”talka”), nesretna što mi se ove opcije s prirodnijim mirisima ostaju sušiti u ladicama sve dok ne bih poludjela i bacila ih u smeće. Zato, kad mi je ova crna sjajna divota dospjela u ruke, prvo što sam napravila jest – stavila je u tu istu ladicu, odgađajući isprobavanje. U startu sam ovaj re.fresh dezodorans, mirisa kadulje, matičnjaka, lavande, bergamota i dvije vrste mente (koje, sudeći prema mom nosu, najviše dominiraju), otpisala i upravo mu se zato želim iskupiti ovom recenzijom.

Lijepo pakiranje ima klasičnu prskalicu, koja je kvalitetna, ne zapinje i ravnomjerno raspršava proizvod
Lijepo pakiranje ima klasičnu prskalicu, koja je kvalitetna, ne zapinje i ravnomjerno raspršuje proizvod

Kad sam potrošila svoju drogerijsku opciju, rekla sam si, oke Andreja, ionako radiš od doma, testiraj to čudo bez straha od toga da ćeš morati hitati u trgovine usred radnoga vremena ako te iznevjeri (jer kad je riječ o dezićima, to nije razočarenje – nego zaista nevjerica na razini ‘’Zar i ti, sine Brute?’’). Proizvod, kojem je cijena 147 kn, ima stvarno oku ugodno pakiranje od 50 ml s klasičnom prskalicom, koja mi je na prvu bila neobična jer sam mislila da nisam dovoljno ‘špricnula’ proizvoda i da će to neminovno sve loše završiti, no ispalo je da samo haluciniram bez razloga jer sam prethodno navikla na drukčije nanošenje roll-ona, a prskalica je kvalitetna i nema tendenciju čudno raspršivati proizvod. Zbog toga vam je dovoljan samo jedan potisak (čak i za vas sumnjičave!). I oke, prođe par sati, i dalje se osjeća blagi miris mente, kao da sam napravila čajek nedavno, ali nenaglašeno. Nakon cijeloga dana, u šoku da se i dalje osjeti (isključivo) nježan miris dezodoransa, odlučila sam ga isprobati i tijekom tjelovježbe. Pretpostavljate, mirisala sam kao da sam šetala u nekom parku pa se za mene zalijepio svježi miris biljaka.

Treći, i možda test koji me najviše brinuo jer imam osjetljivu kožu, je korištenje dezodoransa nakon kućnog tretmana laserom, S obzirom na to da ima fiziološki prihvatljiv PH te ima svojstva njege kože, i formuliran je bez aluminijevih soli, natrijeva bikarbonata, alkohola i sintetskih konzervansa, i u opisu proizvoda je navedeno da se može koristiti na svježe obrijanoj koži, zanimalo me kako će izgledati taj cijeli trenutak kada re.fresh našpricam na svježe laserom tretirane pazuhe. Ispalo je sasvim u redu, iako sam se bojala peckanja i crvenila. Da sažmem svoje iskustvo – unatoč aktivnom izbjegavanju korištenja ovog proizvoda zbog više nezadovoljstava proizvodima slične vrste, svima onima kojima su ove mirisne note privlačne toplo preporučujem ovaj dezodorans koji je već postao sastavni dio moje kozmetičke torbice, a svima ovisnima o cjelovitim popisima sastojaka, na web-stranici Matinate imate INCI, kao i sve druge informacije.

Fotografija: Matinata PR, autorica