Bilo da priznajemo ili ne, svi tragamo za onim posebnim, savršenim partnerom kojeg kao da je sudbina kreirala za nas. No možda ste imali prilike čuti da se ljubav ne traži nego dolazi “kad se najmanje nadate”, ili da ne morate tražiti tu posebnu osobu jer ste već povezani s njom, i to putem nevidljive crvene niti sudbine? Naime, u različitim kulturama postoje razne varijacije u definiranju ljubavi i sudbine, a jedan od tih aspekata je i mit o crvenoj niti sudbine, poznat i kao crvena nit braka.

Prema kineskom mitu, crvena nit veže osobu s njenom pravom ljubavi. U originalnom kineskom mitu, nit je vezana oko gležnjeva oba buduća partnera, dok se u japanskoj kulturi vezuje od palca muškarca do malog prsta žene, a u korejskoj se kulturi vjeruje da je crvena nit vezana oko malog prsta obiju strana.

Mnogi lokalci vjeruju u ovaj mit. Zato u većini kineskih vjenčanja crvena boja ima veliku vrijednost. Crvena boja u kineskoj kulturi simbolizira sreću, a istaknuta je i tijekom kineskih vjenčanja, poput toga da i mladenka i mladoženja nose crveno tijekom cijele povorke ili u nekom trenutku tijekom obreda.

Dvije osobe povezane crvenom niti su, vjeruje se, sudbinski ljubavnici, bez obzira na mjesto, vrijeme ili okolnosti. Ovaj mit sličan je zapadnom konceptu srodnih duša ili sudbinskog partnera.

Bajka u kojoj bi mnogi voljeli živjeti 

Postoji puno narodnih priča o crvenoj niti sudbine. Jedna od njih govori o dječaku u japanskoj folklori. Hodajući kući jedne noći, dječak vidi starog čovjeka (Yue Xia Lao) kako stoji pod mjesečinom. Yue Xia Lao zaustavi dječaka i pokaže mu u daljini djevojčicu koja je sudbinski predodređena kao njegova supruga. Međutim, budući da je mlad i nema interesa za ženidbu, dječak uzima kamen i baca ga prema djevojčici, bježeći.

Puno godina kasnije, kad je dječak odrastao u mladog čovjeka, njegovi roditelji organiziraju vjenčanje za njega. Na noć vjenčanja, njegova supruga čeka ga u spavaćoj sobi, s tradicionalnim velom koji joj pokriva lice. Podižući ga, mladić je oduševljen kad otkrije da je njegova supruga jedna od najvećih ljepotica u selu. Međutim, nosi ukras na obrvi. Pita je zašto ga nosi, a ona odgovara da kad je bila djevojčica, dječak je bacio kamen na nju koji ju je pogodio, ostavivši joj ožiljak na obrvi. Samosvjesno nosi ukras da ga prekrije. Žena je, zapravo, ista djevojčica koju je mladiću pokazao Yue Xia Lao kad je bio dijete, pokazujući da su bili povezani crvenom niti sudbine.

Ima li istine u ovoj teoriji?

Ovo je samo jedan od primjera priča o crvenoj niti u kineskoj kulturi i vjerujem da su (iako mitske) uistinu prekrasne. A, ako ste nepopravljivi romantici kao ja i rado slušate ovakve priče ili ste doživjeli nešto slično, zasigurno ste se susreli s pojmom koji danas TikTok kreatori nazivaju “teorijom nevidljive niti”. Ovim terminom opisuje se fenomen susreta “srodnih duša” i kasnijeg shvaćanja da su se već mnogo puta susreli, ne shvaćajući to u datom trenutku.

Drugim riječima, radi se o ideji da je “vaša osoba” skrivena pred vašim očima, sve dok svemir ne odluči da je to optimalno vrijeme.

Annabelle Knight, stručnjakinja za seks i veze kaže da takve slučajnosti obično imaju prilično logično objašnjenje jer, ako imate slične interese i vrijednosti, vjerojatnije ćete osjećati da je netko vaša “bolja polovica” kad se konačno sretnete. Također ćete biti skloni izlaziti na slična mjesta i susretati se – bilo da je to odlazak na koncert omiljenog benda ili odlazak u supermarket u 07:00 jer ste oboje ranoranioci.

Vjerovanje u sudbinu je lijepo. No je li korisno?

S druge strane, ulijevanje previše nade u takve teorije možda neće imati najbolje ishode za vaše odnose. Neki dokazi ukazuju na to da “vjerovanja u sudbinu” koja se karakteriziraju mislima da su odnosi ili “sudbinski” ili ne, rezultiraju s manje zadovoljstva, manje kompromisa, više prekida i manje sretnih, zdravih veza.

Prema Knight, ideje poput ove također bi mogle imati negativne posljedice ako postoji opasnost da bi moglo oštetiti potencijalni odnos ili vas zadržati u štetnom.

“Ako upoznate nekoga tko vam savršeno odgovara, ali u vašoj podsvijesti mislite da oni tehnički nisu sudbinski za vas, tada biste možda mogli okrenuti leđa nekome tko je inače savršeni spoj. Slično tome, ako se nađete u vezi s nekim za kojeg vjerujete da je prava osoba za vas – ali osoba pokazuje “crvene zastavice” – onda biste mogli ostati u odnosu duže nego što je preporučljivo.”

Upravo je to ono što bismo trebali imati na umu – ovaj koncept, iako romantičan, može biti ograničavajući. Zar nije ljepše vjerovati da svatko od nas ima potencijalnu sreću s više ljudi, a ne samo s jednim? Osim toga, prevelika koncentracija na traženje “sudbinskog partnera” može nas spriječiti da cijenimo i rastemo kroz različite odnose koje imamo tijekom života.

Također, vjerovanje u sudbinu može nas učiniti pasivnima u svojim ljubavnim životima. Umjesto da aktivno radimo na izgradnji i održavanju zdravih odnosa, možemo se osloniti na ideju da će sudbina sama po sebi ispraviti sve.

Na kraju, možda je najvažnije pitanje jesu li bajke stvarne ili ne? Iako možda nisu u doslovnom smislu, imaju snagu nadahnuti nas da sanjamo, volimo i vjerujemo u ljepotu života. Možda je istina da se prave bajke ne događaju, ali to ne znači da ne možemo stvoriti vlastite sretne završetke. Živimo u svijetu gdje surovost stvarnosti često prevladava, a možda je najveća čarolija vjerovanja u bajke upravo to podsjećanje da su ljubav, nada i snovi ono što nas čini ljudima.

Foto: Pexels