Taylor Swift ipak će se morati pojaviti na sudu zbog pjesme Shake It Off

Taylor Swift izgubila je posljednji pokušaj izbjegavanja suđenja u tužbi za autorska prava koju su protiv nje podnijeli tekstopisci koji stoje iza pjesme ‘Playas Gon’ Play grupe 3LW, izvještava Rolling Stone.

Sean Hall i Nathan Butler optužili su pjevačicu da je skinula refren iz pjesme iz 2001. u svom hitu “Shake It Off”. Okružni sudac SAD-a Michael W. Fitzgerald prvi je put odbio Swiftin zahtjev da se donese skraćena presuda u njezinu korist u prosincu, što je Swift potaknulo da podnese zahtjev za ponovno razmatranje. Taj je zahtjev sada odbijen, a sada je ipak sve poslano na sud početkom sljedeće godine.

Scena iz
Scena iz “Shake It Off” spota

Riječ je o trakavici koja traje od 2017 . godine, kada su Hall i Butler izvorno podnijeli tužbu za plagijat, a sudac Fitzgerald ju je odbacio 2018., napomenuvši da su sporni stihovi “previše kratki, neoriginalni i nekreativni da bi opravdali zaštitu prema Zakonu o autorskim pravima” (haha). No žalbeni sud vratio je slučaj Fitzgeraldu 2021. godine, presudivši da o originalnosti stihova treba odlučiti porota, a ne sudac.

Zbirka poezije zbog koje će Taylor Swift možda na sud

No ovo nije jedina sudska drama koju proživljava Taylor. Sredinom prošlog mjeseca Swift je tužila autorica Teresa La Dart zbog knjige koja je pratila posebno CD izdanje njezinog albuma Lover. La Dart ju je optužila za povredu njezine istoimene zbirke poezije, tražeći odštetu veću od milijun dolara. Swift je također najavila svoj novi album Midnights s pozornice na VMA dodjeli nagrada 2022. godine, pa se čini da je sve ovo previše ne uznemirava, no pozitivno je vidjeti da autorska prava manje poznatih umjetnika i umjetnica ipak dobivaju svoju pravdu, a nisu samo zakopani u neke prašnjave ladice, kako smo navikli.

 

Foto: Theo Wargo/Getty Images