Ako ste se pitali koje su najpopularnije cipele na svijetu, na pravom ste mjestu. Prema globalnoj trgovačkoj platformi Lyst, cipele s razdvojenim prstima trenutno su omiljena cipela na svijetu, s poviješću starom tri i pol desetljeća.

 

Ovaj komad obuće stekao je veliku popularnost posljednjih tjedana kada je mlada dizajnerica na TikToku otkrila da joj je dečko na spoju ukrao par cipela Maison Margiela Tabi Mary Jane. No, kako je priča postala viralna, cipele su vraćene vlasniku, no upravo je taj događaj bio razlog uspjeha koji je ovaj model cipela kasnije doživio.

Ovih je dana platforma “The Lyst” objavila izvješće koje, osim najpopularnijih modnih brendova u prošlom kvartalu, izdvaja i najpopularnije komade za isto razdoblje, a na toj su listi prvo mjesto zauzele cipele Maison Margiela Tabi Mary Jane. Trenutno najpopularnije cipele na svijetu su ove cipele s razdvojenim prstima. Veliki razlog za to je spomenuti događaj s početka, koji je uzrokovao povećanje pretraga ovog modela na internetu za čak 342 posto.

 

Malo je modnih komada koji tako snažno izazivaju reakcije i stvaraju modno mišljenje kao linija cipela Margiela Tabi. Priča o cipelama s razdvojenim vrhovima traje već 35 godina, no zanimljivo je kako je ovaj model inspiriran cipelama iz Japana iz 15. stoljeća. Bila je to još jedna cipela koju su nosili mnogi japanski radnici i farmeri, a upravo je putovanje u Japan nadahnulo Martina Margielu da kreira vlastitu verziju Tabi cipele, inspiriranu povijesnom cipelom izrađenom od tkanine.

Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća belgijski dizajner napušta mjesto asistenta u poznatom modnom studiju Jean Paula Gaultiera i osniva vlastiti brend Maison Martin Margiela te odlučuje kreirati radikalno drugačiju cipelu. Tu se rodila ideja o verziji Tabi cipela koju je bilo nemoguće ignorirati. Danas imaju brojne obožavatelje, hashtag s nazivom ovih cipela prikupio je milijune pregleda na TikToku, što je potaknulo strastvene kolekcionare generacije Z da posjeduju što više Tabi modela.

 

Uz originalni model gležnjače, Tabi je popularan u raznim oblicima, poput balerinki, mokasina, čizama, štikli, čak i tenisica. Nedavnom reportažom na The Lystu model Tabi Mary Jane ponovno je vratio kultni status, a htjeli mi to ili ne, privukle su pažnju i podsjetile nas na brojne slavne osobe koje obožavaju Tabi cipele.

Foto: Profimedia