Ova godina kao da nije dobila proglas kako su nam za naše mentalno stanje od iznimne važnosti vikendi s prijateljicama daleko od svih obveza, ili provesti se na onom dalekom putovanju za koje marljivo skupljamo cijelu godinu…

… ili uhvatiti kartu za London na akciji za 20 eura, skočiti za vikend, brzinski se proštetati Notting Hillom i pri povratku imati osjećaj da smo isto sanjali. A izgleda da nam se niti u ovog godini ne smiješe putovanja. Većina europskih država u potpunosti je ili u nekoj mjeri zatvorena, a niti same brojke nam ne ulijevaju nadu da je sasvim sigurno negdje otputovati. Sve to skupa utjecalo je, među ostalim, i na rastući trend “lokalnih vikend-odmora za duševno i mentalno zdravlje”. Krajem prošle godine Airbnb je objavio prognoze trendova u putovanjima za 2021. godinu. Očekivano, to su bili takozvani staycation odmori i vikend-odmori u blizini grada, no na listu su uskočili i takozvani 48-satni sanity break: solo vikend-odmori za punjenje energije. Taj trend nije zaobišao niti naše granice. Možda i jesu Hrvati povećali štednju za 11 milijardi kuna, no čini se da se ta štednja ne odnosi na putovanja. Kad pokušate pronaći smještaj za jedan od nadolazećih vikenda, neki od najatraktivnijih smještaja već su odavno bukirani. No s obzirom na događanja, ne čudi da mnogima treba malo odmaka od stvarnosti, šansa za pritisnuti reset tipku. Za isto znamo da je najbolje postići promjenom okoline, pa makar i na sat vremena vožnje. Kako smo se zaputili put Istre, jednu od najdražih lokacija mnogih zbog šarolikosti ponude u načinu provođenja vremena, gastro ponude, prirode, mora, kao suputnika smo odabrali Dacia Sandero Stepway. Dizajniran u skladu s postulatima crossovera i upečatljivog dizajna za pustolovan izgled Sandero Stepway nas je divno poslužio u vožnji istarskim gradićima, ali i brežuljcima. Ujedno ima motore niže potrošnje koji su rezultirali nižim emisijama CO2 i drugih zagađivača, što nam je pružilo dodatno olakšanje za bezbrižno istraživanje lokacija i jednu divnu vikend-avanturu. Zašto? Jer je najveća čar Istre je u tome što u svega sat vremena razmaka možete zadovoljiti svaki djelić sebe – bili hedonist, avanturist, sportist, samotnjak ili društvenjak… Nije važno, jer na potezu od Rapca do Rta Kamenjak možete doživjeti baš sve. Bilo da već znate kamo biste i što vam pričinjava gušte, ili se zapravo želite pronaći, ove lokacije naše su preporuke. 

Priroda i vi

Isprobajte: Spremni smo na okladu da ne postoji ništa što bolje smiruje od žuborenja potoka, čarobnih boja prirode i one najtiše tišine. Mi smo pronašli jednu divnu kućicu, smještenu više prema unutrašnjosti Istre, u Gori Glušići – kućica Marija Lorena. Sjećate li se kućice za koju se mijenjala Cameron Diaz u filmu “Holiday”? Baš to nam je bila prva asocijacija kad smo zakoračili unutra, ali nasreću, uz Dacia Sandero Stepway koji ima povišen razmak od tla poput pravog crossovera, put do kućice nije bio ni sličan onome u filmu. Jedino što nam, nažalost, u susjedstvu nije bio Jude Law, ali možda se ipak negdje skriva, no to ćemo vama ostaviti da otkrijete.

Dodatni prijedlozi: Ako ste za dodatne avanture, oduševili su nas i House Coccola u Boljunu, Casa Campanella kod Rovinja ili Holiday Home Maria u Pazinu.

House Coccola
Casa Campanella
Marija Lorena

Sami u društvu

Isprobajte: Ako niste sigurni jeste li potpuni samotnjak ili biste ipak voljeli društvo, smještaji s dodatnim sadržajem i mini gradići su opcije za vas. Nas se posebno dojmio Labin, a tamo La Loggia Diffused hotel te Hotel Peteani. Ovo dvoje idealan je spoj jer osim što možete uživati u bajkovitim šetnjama uličicama ovog šarmantnoga gradića, u rimsko doba zvanog Albona, u La Loggia Diffused hotelu navečer vas čekaju različiti večernji programi, dok vas u Hotelu Peteani čeka fantastična sauna. S obzirom na to da je gradić pun uskih ulica, nizbrdica i uzbrdica, samo nakon popodnevne šetnje, vjerujte nam da je sauna večernji program koji će vam jedini trebati. Ako ćete se odvažiti na veća istraživanja, dobro je imati suputnika poput našeg. Dacia Sandero Stepway nam nije jednom pomogla sigurno proći tim uskim brdovitim uličicama nastalima na mjestu starih rimskih naselja, tako da se svakako pobrinite da vozilo  ima pomoć poput našeg, a ovi pomagači pokazali su nam se ključnim: pomoć pri kretanju pri uzbrdici, pomoć pri naglom kočenju, upozorenje na vozilo u mrtvom kutu i sustav za pomoć pri parkiranju kamerom.

Dodatni prijedlozi: isprobajte La Boutique u Grožnjanu, Arena One 99 Glamping te fantastični  Relais and Wine San Tommaso.

Arena One 99 Glamping

Relais and Wine San Tommaso

Spremne za avanture

Isprobajte: Jeste li znali da Hrvatska ima lokaciju za surf? Ali onaj pravi, ne na dasci ili pomoću zmaja? Premantura je uz Medulin (gradić nasuprot) najpoznatiji surf spot u Hrvatskoj, pa ako u vama gori jedna avanturistica, tu se možete iskušati je li taj sport za vas i zaputiti se otvaranjem granica u Portugal, na Kanare ili možda na Šri Lanku. No osim surfa, ujedno možete isprobati windsurfing i kitesurfing. Ako se niste prije time bavili, jedna naša mala napomena – kad mislite da imate dovoljno mjesta u prtljažniku za sve potrebne stvari, trebate još malo. Kad se radi o kitesurfingu, sasvim je dovoljan prtljažnik poput našeg u Dacia Sandero Stepwaya koji broji obujam od 410 l (isprobano!), dok je za windsurfing i pravi surf, potrebna malo jača igra – krovni nosači. Tu su se pokazali iznimno korisnim uzdužno modularni krovni nosači Sandero Stepwaya koji smo s “dva klika” pretvorili u poprečne, nosivosti do čak 80 kilograma. Premantura je zaista jedan drugi svijet, ali pogodan za trekking, biciklizam, ronjenje, ali i za samo uživanje u ljepotama Rta Kamenjak, koji nas je oborio s nogu. Naša najveća preporuka s liste. 

Spa, wellness i wellbeing

Isprobajte: Ima li bolje ideje za solo vikend-odmor od odlaska na mjesto gdje ćete se dodatno opustiti masažama i tretmanima za koje ne stignete uhvatiti vremena žonglirajući razne obveze i očekivanja? Zato je za to preporuka s našeg putovanja – Rabac. Ovaj mali gradić stvoren je za guštanje i komotno ga možemo nazvati wellness oazom jer su se na jednome mjestu, zbog predivne prirode i čarobnog mora, pronašli gotovo svi najpoznatiji spa&wellnes hoteli u Hrvatskoj. Na listi jako visoko kotiraju Girandella Valamar Collection Resort te Maslinica Rabac

Valamar