5 stvari koje Petra Sever radi kako bi očuvala okoliš, ali i osigurala si bezbrižno ljeto dok je na odmoru.

Petra Sever poznata je hrvatska make-up artistica koju, ako pratite na Instagramu, jako dobro znate da je ekološki osviještena. Osim toga, često i dijeli svoje omiljene brendove, kao i savjete kako da živimo što više samoodrživi lifestyle, nebitno radi li se o ljepoti ili modi. Upitali smo je za 5 navika koje prakticira dok je na godišnjem odmoru.

1. Putujem s osobnom capsule kolekcijom za odmor, isključivo od prirodnih materijala

Na odmoru sam uvijek ležerna, što znači da pakiram minimalan broj odjeće i dodataka što se oufita tiče (pravilo mi je max 15 komada). Ne pratim trendove već nosim ono u čemu se osjećam ugodno i izgledam samoj sebi dobro. Bitno mi je da mi je sva ljetna odjeća od prirodnih materijala jer mi koža reagira ako ne može disati.

Tako se u mojoj torbi za odmor nalaze kratke traper hlače, dvije košulje, T-shirt, ‘day to night’ duga prozračna haljina, mala crna haljina za večer, šešir, naočale, natikače, ljetne tenesice, balerinke, velika i mala torba, duge hlače i jedna jaknica za potencijalno zahlađenje. Na odmoru odbijam nositi visoke pete, provoditi više od 5 min razmišljajući što nosim i sva koncentracija mi je na samom iskustvu.

2. Velika torba za plažu ujedno mi koristi i za nabavku

Bilo da se radi o odlasku na plažu ili razgledavanju i dnevnoj šetnji, svuda idem s velikom torbom koja je dovoljno prostrana za sve što mi je taj dan potrebno. Ujedno ima mjesta i za dodatne stvari ili namirnice ako usput trebam svratiti do dućana. Na taj način ne moram brinuti jesam li uzela svoju vrećicu za namirnice, a svejedno izbjegnem kupnju jednokratne.

3. Nosim sa sobom svoju staklenu bocu za vodu

Ne kupujem vodu već ju točim u svoju staklenu bocu koju nosim svugdje sa sobom.

4. Kozmetička torbica svedena mi je na minimum

Što se make-upa tiče, danju se ne šminkam uopće – nanosim balzam za usne i SPF za lice. Od make-upa pakiram 5 makeup proizvoda koji su rezervirani za večer – maskaru, korektor, lips&cheeks tint, crvenu olovku i ruž za usne. Kako sam kroz posao stalno okružena proizvodima i znam koliki je beauty industrija zagađivač, skoro potpuni izostanak količine dekorativnih proizvoda koju inače posjedujem za mene je najveći mentalni odmor. Od proizvoda za njegu navečer nanesem ‘Neals Yard Remedies Frankincense’ kremu za njegu i to je to!

5. Koristim zaštitu od sunca koja nema štetne učinke na okoliš

Znamo koliko je zaštita od jakog sunca bitna. Osim šešira, naočala, košulje i samog kontroliranog izlaganja zbog iznimno blijede pute vezana sam za SPF bez kojeg dobivam opekline i alergijsku reakciju na sunce. Kroz isprobavanje raznih brendova i krema za sunčanje otkrila sam i one koji su u pakiranju od recikliranih materijala, sastojaka iz kontroliranog uzgoja te nisu štetnih učinaka na mikroorganizme i okoliš te koristim samo njih. To su, između ostalog – All Good SPF30 Sport Sunscreen Lotion, Manda Organic SPF 50 Sun Paste, Ekolife Natura Sun MIlk SPF30.

Foto: Instagram @petrasever