Riječ je o dugogodišnjem slučaju protiv šefa agencije Elite Model Managementa, a šest poznatih modela doletjelo je u Pariz sa suprotnih strana svijeta 

Gérald Marie, bivši agent i europski direktor Elite Model Managementa, agencije koja je zaslužna za velik broj uspješnih modela iz Europe, optužen je za silovanje i seksualno zlostavljanje od strane 24 žene. Predvođena američkim modelom Carré Sutton, grupa je dobila ogromnu podršku od uglednih kolega u industriji. U razgovoru za The New York Times, Carla Bruni je izjavila da je dosta te da stoji iza žena koje dolaze svjedočiti protiv Mariea. “U Francuskoj i diljem svijeta smo još uvijek daleko od toga da su žene zaštićene od seksualnog nasilja na poslu.”

Bivša manekenka Carré Sutton podnijela je tužbu navodeći da ju je Gérald Marie više puta silovao u svom pariškom stanu kad je imala samo 17 godina. U tužbi se također tvrdi da je Sutton “Marie prodavao drugim bogatim muškarcima diljem Europe”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carré Otis (@iamcarreotis)

Paulina Porizkova, umirovljeni supermodel koji drži titulu prve Europljanke na naslovnici Sports Illustrateda, također je dala svoju podršku te istaknula svoje divljenje onima koje su otputovale u Pariz kako bi “oživjele neka bolna sjećanja da bi se zauzele za bolju industriju i ženama koje nisu mogle progovoriti”, govoreći o tome kako su je nekad učili gledati na seksualno uznemiravanje “kao na kompliment”.

Marienove tužiteljice savjetovala je neprofitna organizacija usredotočena na traženje boljih uvjeta za zaposlene u modnoj industriji, Model Alliance. Ujedno su lobirali i za to da čelnici industrije potpišu njihov program RESPECT, skup pravno obvezujućih standarda koji reguliraju ponašanje, prava i plaćanja osoba. “Naš cilj je tražiti pravdu za žene koje su slično prošle, ali također želimo buduću sigurniju i pravedniju modnu industriju sa stvarnom odgovornošću”, izjavila je Sara Ziff, osnivačica i izvršna direktorica. Ipak, unatoč poplavi optužbi i naletu pokreta #metoo, Ziff je rekla da moda “nije vidjela značajne strukturne promjene koje mogu zakonski primijeniti standarde i pozvati loše aktere ili institucije na odgovornost”.

Marie, koji je nekad bio u braku s Lindom Evangelistom, a sada živi na Ibizi, demantirao je sve optužbe. “Carré je silovana i trgovana kao tinejdžerice prije 30 godina, a znam da se slično zlostavljanje i dalje događa u ovom sektoru jer se čujemo s današnjim modelima putem naše linije za pomoć”, rekla je Ziff iz Model Alliencea.

Sutton, koja je prošlog mjeseca podnijela tužbu u New Yorku u skladu sa Zakonom o žrtvama djece, rekla je kako se nada da će svjedočanstva tužitelja gospodina Mariea u Parizu potaknuti druge žrtve da istupe i otvore vrata za daljnje kriminalističke istrage. Što dalje reći osim da je zastrašujuće koliko ovakvih slučajeva postoji, i nažalost znamo da smo daleko od kraja.

 

Foto: Joshua Lott/Stringer/Getty Images News via Getty Images