Makrame tehnika donedavno je bila pomalo zaboravljen način kako napraviti različite dekorativne detalje. No, oni malo stariji, sjećaju se kakav su hit takvi detalji bili sedamdesetih i osamdesetih pa su svakako očekivali njegov povratak

I povratak je stigao! Danas možete na jako puno DIY blogova, radionica i Youtube kanala potražiti tutorijale kako naučiti ovu tehniku vezivanja čvorova od kojih možete napraviti svašta: dekorativne detalje, viseće držače za lončanice cvijeća, nakit… No ako niste najvičniji radu s rukama, možete na društvenim mrežama potražiti one koje su malo spretniji od vas, i ipak u svom domu gledati ove jako kul dekoracije.

Mitu Makrame

Jedan od takvih koji nam je upao u oko je primjerice profil Mitu Makrame iza kojeg stoje blizankinje Mirta i Antonia, no Mirta je bila začetnica. “Cijeli život radim ručni rad pa sam tako preko pletenja, heklanja, šivanja došla do makramea i krenula istraživati njegovu zanimljivu povijest, te razne varijante same izrade.

Jako me se dojmilo što se u vrlo kratkom roku tijekom procesa vezanja čvorova vidi sama struktura uzorka. Isto tako, upotreba prirodnih materijala (pamučna špaga, juta, drveni ostaci grana iz šume, drvene police) su me još više zainteresirale da se posvetim istraživanju makramea i u konačnici, izradi vlastitih proizvoda. Seka blizanka Antonia je stigla kao pojačanje, te sada četiri ruke stoje iza Mitu Makramea.” kaže nam Mirta, te dodjae da je uz malo istraživanja na internetu brzo usvojila temelj makramea krenuvši od  osnovnih čvorova pa do onih zahtjevnijih.

“Kada se počnu nizati čvorovi, tek tada vidiš koliko je nešto zahtjevno i koliko će ti otprilike vremena trebati, a to sve ovisi o vrsti špage s kojom se plete, o dizajnu i o stručnosti. Trebalo nam je par mjeseci da se uhodamo u makrame svijet koji je nepresušan jer makrame nije samo vezanje čvorova, prije svega tu je priprema koja zahtijeva proučavanje vrste špage koja je najidealnija za proizvod koji želimo dobiti, mjerenje materijala prije samog pletenja/čvorićanja, skiciranje i razvijanje dizajna i napokon spajanje različitih čvorova u cjelinu.” 

Kod njih možete pronaći dekorativne proizvode za uređenje interijera i eksterijera kao što su: makrame viseće police, visilice (držači za biljke), svijećnjaci, zidni dekori, nakit. Uostalom, ponudu pogledajte na njihovom Instagram ili Facebook profilu te Etsy shopu. 

Fantea

Uz njih, za oko nam je zapeo i brend Fantea iza kojeg stoji Mateja Fanuko koja je u potrazi za hobijem sličnim heklanju, pronašla makrame. “Počela sam ga proučavati i vrlo brzo isplela svoj prvi makrame samo u jednom čvoru na drvenoj vješalici. Makrame mi je ubrzo ušao pod kožu jer opušta i dalje je sve išlo prirodnim tokom. Kada bi god imala vremena primila bi se pletenja i tako sam učila sve više i više o makrameu iz dana u dan.

“Učila sam i plela sama pomoću uradi sam videa na internetu.” kaže nam Mateja te dodaje da je za početno znanje dovoljna jedna makrame radionica, no za dalje su potrebni  dani i dani vježbanja jer “za isplesti gusti makrame zidni ukras veličine 1 m x 1 m treba znanje no i vještina koja se stječe samo s vremenom.

“Makrame je vrlo kompleksan i ima puno toga za naučiti i zato mi nakon 3 godine pletenja nije dosadio.” kaže Mateja koja uspijeva raditi razne zidne dekoracije u raznim bojama i dimenzijama, makrame držače za cvijeće, takozvane makrame visilice, listove, privjeske, oznake za knjige i nakit, makrame tehnikom ukrašava cekere, odjeću… A sve to možete istražiti na njezinom Instagram profilu ovdje ili na njezinoj web stranici ovdje 

Make You Macrame

Još jedna kreativka koja nam je zapela za oko novija je članica makrame obitelji, Tea Krčelić Kušić koja stoji iza friškog brenda Make You Macrame. “Kod bake u stanu visi jedan makrame rad koji je napravila teta 80-ih. Uvijek bih stala pred njega, primala ga u ruke i divila se. Mislila sam da je to neka zaboravljena tehnika i da joj je nemoguće ući u trag.

Nisam ni znala da se zove makrame, pa nije bilo moguće ni guglati. Uvijek sam tražila neki medij za izražavanje,a sve je krenulo kad sam na interliberu pronašla knjigu iz 70 ih o makrameu. Zaljubila sam se i dogodio se onaj trenutak, kad znaš, to je to.” kaže nam Tea koja je prve čvoriće naučila na radionici u udruzi Vestigium na Vrbanima. “Ostalo je igra, mozganje, isprobavanja.” kaže.

Kod simpatične Tee možete pronaći razne zidne dekoracije, visilice za biljke, zidne dekoracije sa đepićema, privjeske, nešto naušnica, špagice za naočale, makrame listove, a trenutno radi na “jednom divnom stolnjaku, a planiram početi i sa torbama. Mogućnosti je beskrajno.” kaže nam. Njezine radove istražite na Facebook profilu ovdje ili na Instagram profilu ovdje