Dugometražni igrani film scenarista i redatelja Koste Đorđevića “Sunce mamino”, čija je hrvatska koproducentica Ivana Marinić Kragić iz Marinis Media, premijerno će se prikazati 13. srpnja u natjecateljskom programu Manjinske koprodukcije na 71. Pulskom filmskom festivalu. Film je svjetsku premijeru imao u studenome 2023. godine na filmskom festivalu “Black Nights Film Festival / JustFilm – Youth and Children’s Film” u Talinu, a nakon Pule očekuju se projekcije na festivalima u Supetru i Vukovaru.

“Sunce mamino” topao je, melankoličan tinejdžerski i coming of age film za mlade, koji govori o odrastanju, emotivnim odnosima, složenim obiteljskim vezama i ljubavi kao univerzalnoj sili. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog 16-godišnjaka Relju, koji svoje usamljeno ljeto provodi tumarajući dvorištima i krovovima Beograda. Jedino što ga stvarno pokreće, gotovo do opsjednutosti, jest želja da osvoji srce Ane. Kad mu umre baka, Reljina anksiozna i distancirana majka Olga odbija organizirati sahranu zbog njihovog međusobno lošeg odnosa. Krijući od majke, Relja se sâm upušta u organizaciju bakinog ispraćaja, vjerujući da će tako konačno osvojiti svoju simpatiju.

“Kako to obično biva u životu, ali i na filmu, Reljini postupci dovode do neočekivanog razvoja situacije pa će na kraju umjesto da osvoji djevojku konačno uspostaviti emotivan odnos sa svojom majkom. Tema filma nadilazi tinejdžersku priču i ulazi u duboke sukobe među generacijama, nedostatku i potrazi za ljubavi. U svemu tome ima dosta humora, pomalo specifičnog i drukčijeg u odnosu na klasičan žanr komedije, ali mislim da priča dobro komunicira s publikom bez obzira na godine”, rekao je redatelj Đorđević u najavi filma.

Kosta Đorđević srpski je redatelj i scenarist. Godine 2007. diplomirao je filmsku i TV režiju, a kasnije i Master studije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Osnivač je i direktor produkcijske kompanije Kinematografska kuća. Njegov prvi kratkometražni igrani film “Ulični hodač” (2006.) premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu. Nakon nekoliko kratkometražnih i dokumentarnih filmova, 2013. snima prvi dugometražni film “Skidanje”, koji je osvojio više nagrada na festivalima u regiji. 2019. godine snima film “Reži”, a “Sunce mamino” njegov je treći igrani film.

Naslovnu pjesmu iz filma “Sunce mamino” naziva “Ti i ja” izvodi grupa Nipplepeople, koju su napravili u suradnji s uspješnim srpsko-američkim skladateljem i producentom Filipom Mitrovićem iz Los Angelesa. Mitrović je ujedno skladao i glazbu za film.

U glavnim ulogama su Pavle Čemerikić, Alisa Radaković, Branka Katić, Denis Murić i Pavle Mensur. Glavni producent filma je Miloš Ivanović iz Kinematografske kuće (Srbija), a koproducentica Ivana Marinić Kragić iz Marinis Media (Hrvatska), scenarij i režija Kosta Đorđević, direktorica fotografije Bojana Andrić, montažer Vladimir Gojun, scenografija Damjan Paranosić, kostimografija Lidija Andrić, skladatelj Filip Mitović, oblikovanje zvuka Mićun Jauković, maska Darko Koenig, a osim Nipplepeople, od hrvatske ekipe su još suradnica na scenariju Ivana Vuković i miks zvuka Ivan Zelić.

Film je financiran sredstvima Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Creative Europe MEDIA.

Premijera filma “Sunce mamino” je 13. srpnja u Kinu Valli u 16:00 na 71. Pulskom filmskom festivalu, koji se održava od 11. do 18. srpnja 2024.