Filmska industrija ne prestaje iznenađivati novim naslovima, a u posljednje vrijeme nekoliko novih filmova izazvalo je posebno zanimanje. Donosimo pregled najuzbudljivijih naslova o kojima se trenutačno najviše priča.

Uzbudljiva vremena u svijetu sedme umjetnosti! Posljednjih dana svjetla reflektora usmjerena su na niz novih filmskih naslova koji su pokrenuli rasprave diljem filmske zajednice.

Od uzbudljivih avantura do dubokih društvenih tema, novi filmski naslovi nude raznolik spektar iskustava za publiku svih profila. U nastavku donosimo pregled nekih od trenutačno najzanimljivijih filmskih ostvarenja:

Atlas

Jennifer Lopez vraća se na velika platna u znanstveno-fantastičnom trileru “Atlas”, koji je režirao Brad Peyton, a scenarij su napisali Leo Sardarian i Aron Eli Coleite. Uz Jennifer Lopez u filmu glume i Simu Liu, Sterling K. Brown i Mark Strong. Film je koprodukcija ASAP Entertainmenta, Safehouse Picturesa, Nuyorican Productionsa i Berlanti-Schechter Filmsa, a objavljen je na Netflixu 24. svibnja 2024. godine.

Atlas Shepherd, analitičarka s dubokim nepovjerenjem prema umjetnoj inteligenciji, traži odbjeglog AI terorista Harlana, koji je prije 28 godina vodio AI pobunu koja je rezultirala s tri milijuna mrtvih. Nakon što Međunarodna koalicija nacija (ICN) pošalje vojne snage koje prisile Harlana na bijeg u svemir, Atlas otkriva da se Harlan sklonio na planet u galaksiji Andromeda. Unatoč svom nepovjerenju, pridružuje se vojnoj misiji da ga pronađe.

Kidnapped: The Abduction of Edgardo Mortara

“Kidnapped” (talijanski: Rapito) povijesna je drama na talijanskom jeziku čiji je koscenarist i redatelj Marco Bellocchio. Film se temelji na knjizi “Il caso Mortara” autora Danielea Scalisea, inspiriran je istinitim događajima, a donosi priču o Edgardu Mortari, židovskom dječaku kojeg je otela papinska država i odgajala kao rimokatolika. Film istražuje teške povijesne i religijske sukobe, a već sada izaziva brojne rasprave zbog svoje kontroverzne teme i emocionalne priče.

Solo

Film “Solo”, treći redateljski projekt Sophie Dupuis, smješten je u drag scenu Montreala i prati Simona (Théodore Pellerin), vizažista danju i glavnu zvijezdu drag nastupa noću. Dok na pozornici nosi originalne kostime svoje sestre Maude (Alice Moreault), Simon iza sjaja reflektora žudi za ljubavlju. Njegov svijet se preokreće kad se klubu pridruži novi izvođač, Olivier (Félix Maritaud), te započnu strastvenu, ali nestabilnu ljubavnu vezu. Uz to, Simon se suočava s povratkom svoje majke, operne pjevačice koja ga je napustila prije 15 godina.

“Solo” je prikaz umjetnika u potrazi za ljubavlju i samoprihvaćanjem, kroz emocionalne turbulencije i strast prema umjetnosti. Film ističe drag kulturu i ambicije svojih protagonista, pružajući uvid u njihovu budućnost.

Sight

“Sight” je američki biografski dramski film iz 2024. godine koji je režirao Andrew Hyatt, a scenarij su napisali Hyatt, John Duigan i Buzz McLaughlin. Glavne uloge imaju Terry Chen i Greg Kinnear. Film prati život Ming Wanga, kineskog imigranta u SAD, koji je postao poznati očni kirurg. Radnja filma temelji se na Wangovoj autobiografiji iz 2016. godine pod nazivom “From Darkness to Sight”, a prikazuje Wangov nevjerojatan put od nesigurnog dječaka do vrhunskog liječnika, istražujući teme otpornosti i humanosti.

Furiosa: A Mad Max Saga

“Furiosa: A Mad Max Saga” australski je postapokaliptični akcijski film iz 2024. godine, a režirao ga je George Miller. Film je prednastavak i spin-off  “Mad Max: Fury Road” (2015.), fokusirajući se na lik Furiose, koju glumi Anya Taylor-Joy i Alyla Browne. Radnja prati mladu Furiosu koju otima Ratni vođa Dementus (Chris Hemsworth) i njezin pokušaj povratka kući. Snimanje je održano u Australiji, a film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu. Osvojio je pozitivne kritike i zaradio 59 milijuna dolara diljem svijeta.

IF

“IF” je američki igrano-animirani fantastično-komični film iz 2024. godine koji je napisao, producirao i režirao John Krasinski. Radnja prati 12-godišnju Beu koja se, nakon što se preseli kod bake u New Yorku, sprijatelji s muškarcem po imenu Cal koji radi s imaginarnih prijateljima (IF-ovima) kako bi ih spasio od nestanka. Bea mu pomaže da ih smjeste kod nove djece, no shvate da bi se IF-ovi trebali ponovno povezati sa svojim starim prijateljima. Film je premijerno prikazan 17. svibnja i već je zaradio je više od 103 milijuna dolara diljem svijeta.