Održivost je idući veliki pokret u području dizajna, to je nešto što će svaka industrija morati primijeniti, a jedan od najzanimljivijih dijelova je istraživanje materijala – koje nadomjestke možemo koristiti ili prilagoditi kako bismo optimizirali svoje resurse za poboljšanje klime?

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, fosilna goriva i dalje čine više od 81% svjetske proizvodnje energije, a ako ih nastavimo sagorijevati trenutnom brzinom, globalne zalihe plina i nafte iscrpit će se do 2060. godine.

Kako bismo bili sigurni da smo spremni za promjene, moramo se usredotočiti na dostupne i učinkovite obnovljive alternative. Ovogodišnji dobitnik međunarodno važne nagrade James Dyson u kategoriji održivosti, Carvey Ehren Maigue sa Sveučilišta Mapua, pokušao je odgovoriti na to pitanje inovativnim “prozorom za prikupljanje solarne energije”, napravljenim od recikliranih biljnih materijala. Sustav AuREUS koristi tehnologiju stvorenu od recikliranog biljnog otpada koja pomaže zidovima i prozorima da upijaju zalutalu UV svjetlost od sunčeve svjetlosti i pretvaraju je u čistu obnovljivu električnu energiju. Paneli se mogu ugraditi u prozore ili zidove te će upijati sunčevu energiju i pretvarati je u električnu. Carvey kaže kako bi se cijeli Kongresni centar u Montrealu mogao zamijeniti ovim solarnim panelima, obzirom na postojeću šarenu fasadu od stakla.

Proglašen je genijem, a kroz dvominutni razgovor s njim saznajte zašto.

Foto: James Dyson promo, congresmtl.com