(Getty Images)

Prosječan čovjek svakodnevno donese oko 35.000 odluka. Koje hlače ćemo odjenuti, što ćemo danas večerati ili koji film pogledati. Jeste li iznenađeni brojem odluka koje donesete prije nego li ste došli na posao?

Mi imamo mali trik, pogledajte Eisenhowerovu matricu, hitnu i važnu matricu koji vam pomaže odrediti prioritete na temelju njihove hitnosti i važnosti. Predsjednik Dwight D. Eisenhower je zapisivao svoje projekte koje je trebao ispuniti te ih je podijelio na kvadrante kako bi znao kojim će se prvo pozabaviti.

(Predsjednik Dwight Eisenhower (1890 – 1969)/Getty Images)

U nastavku donosimo četiri kvadranta za Eisenhowerove matrice:

Kvadrant 1: Hitno i važno
Svaka odluka koju smatrate važnom trebala bi biti donesena prva. Svi ostali zadaci mogu čekati.
Akcija: ovo učinite prvo
Kvadrant 2: Nije hitno i važno
Ako pokušavate odlučiti ostati na starom poslu ili otiči dalje, ova odluka se može odgoditi ali se predlaže izrada proračuna ili ažuriranje životopisa.
Akcija: Plan
Kvadrant 3: Nije važno i hitno
Velike su šanse da ste zapeli na ovom koraku. Može li vaš partner odlučiti što ćete večerati? Može li vaša prijateljica shvatiti koji razred joge bi bio po vašoj mjeri? Delegiranje nekih odluka drugima, omogućuje vam da se usredotočite na hitnije i važnije odluke
Akcija: Delegat
Kvadrant 4: Nije važno i nije hitno
Ako postoji odluka koja nije važna ili hitna, zašto toliko razmišljamo o njoj? Ne brinite i nastavite dalje.
Akcija: Eliminacija
Često ljudi kada su preopterećeni brigama i trebaju donijeti važne odluke, postanu paralizirani. U tim trenucima se poslužite Eisenhowerovom matricom. Ako je ova matrica bila dobra za predsjednika, vrijedi pokušaja.