Jesen kuca na vrata, a Netflixov popis novih serija i iščekivanih sezona postaje sve bogatiji. Jedna od omiljenih nam video-streaming postaja i dalje nastavlja nuditi odličan sadržaj za večernji chill ili vikend-binge. “Money Heist” i “Sex Education” samo su neki od serijala čije nove sezone s nestrpljenjem iščekujemo, a na Netflix stižu za svega nekoliko dana.

Pregledali smo koje nam još sve serije tijekom rujna stižu na Netflix te vam donosimo naše preporuke.

Turning Point: 9/11 (01.09.)

Pod redateljskom palicom Briana Knappenbergera stiže nam dokumentarni serijal koji prikazuje kohezivnu kroniku događaja koji je značajno utjecao na modernu povijest – teroristički napade na SAD, koji su se dogodili 11. rujna 2001. godine. Kroz pet epizoda, autori serijala odgovaraju na pitanja vezana uz razloge tih napada, objašnjavaju i administrativne propuste, a pred kameru za potrebe intervjua dovode i bivše CIA djelatnike, američke vojne veterane, afganistanske vojnike, članove bivše afganistanske vlade, kao i preživjele svjedoke tih napada.

Money Heist (03.09.)

Ova španjolska serija jedan je od najgledanijih naslova na Netflixu, a nova sezona zasigurno spada i među najiščekivanije. Početkom mjeseca konačno nam stiže peta, ujedno i posljednja sezona, a kako je otkriveno, novost je da će biti objavljena u dva dijela. “Money Heist Part 5 – Vol. 1” stiže nam 3. rujna, dok Vol 2. stiže tri mjeseca kasnije, 3. prosinca.

On The Verge (07.09.)

Iz pera Julie Delpy stiže nam njena prva TV drama “On The Verge”, jedna od rijetkih serija koja se uspjela snimati u Los Angelesu, između prvog i drugog vala pandemije. Radnja ovog novog naslova odvija se oko četiri žene koje u predpandemijsko doba žive užurbanu i nepredvidivu svakodnevicu Los Angelesa, pri čemu se suočavaju i s velikodušnom stranom krize srednjih godina. Uz spomenutu Juliu, u glavnim ulogama nalaze se i Sarah Jones (Marriage Story, The Incredible Jessica James), Elisabeth Shue (Karate Kid, Cobra Kai) i Alexia Landeau (Day Out of Days, 2 Days in Paris).

Lucifer (10.09.)

Ovaj mjesec na Netflix nam stiže i finalna, šesta po redu sezona, serije “Lucifer”, za što su ponajviše zaslužni fanovi diljem svijeta koji su svoje negodovanje oko prethodnog nedorečenog završetka serije dovoljno glasno izrazili na internetima, da ih produkcija Netflixa jednostavno nije mogla ignorirati. Tom Ellis kao nestašni glavni lik Lucifer postaje gotovo pa božanstvo i dalje predvodi brojne misteriozne dogodovštine, zajedno s dobro nam poznatim društvom kojeg čine Chloe, Amenadiel, Maze, Linda, Ella i Dan. Ovo je zbilja finale.

Sex Education (17.09.)

Otis, Maeve, Eric, Jean i ostatak ove mladenačke družine vraćaju se na hodnike svoje škole Moordale Secondary te nas ponovno vode kroz razne avanture svog mladenačkog života. Nova je školska godina, a životi ovih omiljenih nam tinejdžera ispunjeni su raznim dogodovštinama – kako saznajemo iz Netflixovog sinopsisa nove sezone, Otis otkriva neobavezan seks, Eric i Adam su i službeno zajedno, Jean je trudna, a Moordale dobiva novu, konzervativniju ravnateljicu (Jemima Kirke), koja školu pokušava vratiti na stup izvrnosti. Ukratko, konačno smo dočekali treću sezonu jedne od ponajboljih tinejdžerskih serija novijeg datuma.

Dear White People (22.09.)

Jesen donosi i novu akademsku godinu na Sveučilište Winchester, odnosno četvrtu, ujedno i posljednju sezonu satirične serije “Dear White People”, koja otvoreno i bez zadrške progovara o problematici rasizma. Kroz prve tri sezone upoznali smo Sam White, kao studenticu navedenog sveučilišta, koja kroz svoju radijsku emisiju iznosi elemente rasizma s kojima se iz dana u dan susreće, ali i čitav niz likova čija svakodnevica je isprepletena upravom ovom društvenom problematikom. U četvrtoj sezoni možemo očekivati radnju ispričanu kao mjuzikl, u kojem se glavni likovi prisjećaju svojih formativnih godina i vraćaju nas u 1990-e, s jasnom porukom: skok unatrag je ponekad jedini način da se krene naprijed.

The Chestnut Man (29.09.)

Iz danske kinematografije stiže nam još jedan triler-serijal, iza čijeg stvaranja stoji Søren Sveistrup, autor hvaljene policijske drame “The Killing”. Radnja serije vodi nas u tihu okolicu Kopenhagena, gdje policija otkriva ubojstvo mlade žene, a zatim i čitav niz tajni i nepoznanica čija poveznica je simbol malenog čovječuljka napravljenog od kestena (The Chestnut Man). Misteriozno i tamno, baš kako su nas skandinavski trileri i navikli.

Naslovna fotografija: Sex Education / Netflix