Poznata dizajnerica već godinama revolucionarizira koncept održive mode, a sada je organizirala protest koji nikoga nije ostavio ravnodušnim

U četvrtak je britanska dizajnerica Stella McCartney priredila “gerilsko okupljanje” na Times Squareu. Svima koji su prolazili, događaj je izgledao poput anonimnih prosvjednika u masivnim glavama maskota životinja. Bili su odjeveni u živopisnu kolekciju brenda u jesen 2021. godine i imali su natpise na kojima je pisalo: “KRZNO NIJE MODA”.

Cijela akcija trebala je proslaviti pokretanje kampanje britanske izdavačke kuće “Our Time Has Come”, koja podiže svijest o pokretu protiv okrutnosti životinja.

Za razliku od prosječne maskote Times Squarea, koja bi, ako ste ikada onuda imali prilike proći, mogla tražiti novac u zamjenu za fotografiju, ovi ambasadori životinja potaknuli su ljude da potpišu peticiju protiv krzna koju je kreirao Humane Society of United States, a čiji je kratkoročni cilj smanjenje SAD-a na uvoz krznene odjeće za 50 posto.

Prema Humane Society, živoinje koje se priprema za krzno cijeli život provode u skučenim kavezima, lišeni mogućnosti prirodnog ponašanja. “Iako ova kampanja djeluje kao neki štos, ima za cilj riješiti ozbiljan problem: okončanje upotrebe krzna”, rekla je McCartney u izjavi. “Bez obzira prodaje li se ovdje u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu ili se uzgaja globalno, barbarstvo ne poznaje granice i ovaj je napor ključan za moju životnu misiju donošenja savjesti u modnu industriju.”

Budući da Stella McCartney nikada nije koristila kožu, perje, krzno ili kože još od lansiranja brenda prije 20 godina, pokazuje se da je itekako moguće kreirati luksuznu odjeću bez nanošenja štete životinjama ili planeti. A s obzirom na to da nanošenje takve štete djeluje kao jednostavniji korak, odlazak u smjeru održivoga dokaz je i kreativnosti, zar ne?

Više o temi važnosti održive modne industrije možete pročitati ovdje, u ekskluzivnom razgovoru s osnivačicama pokreta “Fashion Revolution”.

 

Foto: Noam Galai/Getty Images