Italija je posljednja zemlja u nizu koja će uskoro biti dodana na popis zemalja koje su zabranile uzgoj krzna. Odbor za proračun talijanskog Senata izglasao je amandman nakon Humane Society International/Europe (HSI Europe) strategije za zatvaranje farmi krzna, uključujući deset preostalih farmi krzna kune, i otvaranje održivih poduzeća u roku od šest mjeseci

“Ovo je povijesna pobjeda za zaštitu životinja u Italiji, a HSI/Europe je neizmjerno ponosan što je naša strategija pretvorbe farme krzna odigrala središnju ulogu u razbijanju ove okrutne i opasne industrije u našoj zemlji”, rekla je Martina Pluda, direktorica HSI Italija u izjavi. “Postoje vrlo jasni ekonomski, ekološki, javnozdravstveni i, naravno, razlozi za dobrobit životinja za zatvaranje i zabranu farmi krzna.”

NEW YORK, NY - FEBRUARY 14: A model walks the runway at the Vera Wang Fall 2012 fashion show during Mercedes-Benz Fashion Week at The Stage at Lincoln Center on February 14, 2012 in New York City. (Photo by Frazer Harrison/Getty Images for Mercedes-Benz Fashion Week)
Vera Wang jedna je od modnih kuća koja koristi umjetno krzno (a i dalje zarađuje milijune!).

Zabrana uzgoja kune, lisica, rakunskih pasa i činčila u Italiji već se dugo čeka. Kao modna prijestolnica, Italija postavlja presedan onoga što će se događati interno ali u svijetu – a krzno je doista, totalno izvan mode! U posljednjih nekoliko godina, nema tajne da se moda posvađala s krznom, i to s pravom. Iako je Italija bila prva zemlja u pitanju uzgoja krzna, mnogi talijanski brendovi kao što su Valentino, Gucci, Prada i Versace već su dali javne izjave da više neće uključivati ​​krzno u svoje kolekcije. U isto vrijeme, trgovci na malo, uključujući Saksa i Neimana Marcusa, odustali su od kupnje krzna za svoje trgovine.

Još nije kraj borbe za prestanak korištenja krzna u modnoj industriji

Iako biste možda očekivali drugačije, dosta modnih brendova još uvijek koristi krzno a među njima su: Alexander McQueen, Alexander Wang, Altuzarra, Arthur Galan, Balenciaga, Canada Goose, Chloe, Dior, Giambattista Valli, Hermes, J. Mendel, Karl Lagerfeld, Lisa Ho, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Marni, Roberto Cavalli, Salvatore Ferragamo, Valentino te Yves Saint Laurent.

Glasovanje još mora imati konačno odobrenje talijanskog parlamenta, što bi se trebalo dogoditi u narednim tjednima, i proći, čime će Italija postati 16. europska zemlja koja je zabranila uzgoj krzna. Ciao!

 

Naslovna fotografija: Fendi je posljednja u nizu velikih modnih kuća koja je prestala koristiti krzno u svojim kolekcijama. Fotografije: Frazer Harrison, Vittorio Zunino Celotto/Getty Images