Oko 300 volontera i volonterki skinulo se i nanijelo bijelu boju radi umjetničke instalacije koja skreće pozornost na smanjenje Mrtvog mora

Američki fotograf Spencer Tunick, koji je slične instalacije radio na drugim egzotičnim lokacijama širom svijeta, uključujući švicarski ledenjak, plažu u Južnoj Africi i Hull te Mrtvo more 2011. i 2016. godine, sada je fotografirao par stotina ljudi dok oprezno šetaju područjem na kojem je nekada to bilo nemoguće. Sada, kad je razina Mrtvoga mora sve niža, ostalo je samo stjenovito područje koje bi nečije oko moglo zamijeniti i za Mjesec.

Bijela boja koju su nosili – izrađena posebno za umjetnika – osmišljena je tako da pretvori njihova tijela u konceptualne stupove soli, upućujući i na mineralne formacije koje se pojavljuju u Mrtvom moru i na biblijski lik Lotove žene, koja je, prema knjizi Postanka, pretvorenoj u pravi stup soli kao kaznu za promatranje Božjeg uništenja Sodome. Sve s ciljem da naglasi važnost ne samo očuvanja, već i obnove Mrtvoga mora, poznatog po svojoj količini soli.

Instalacija Spencera Tunicka na Mrtvom moru
Goli modeli poziraju za fotografiju instalacije američkog umjetnika Spencera Tunicka u Aradu, Izrael. (Foto: Amir Levy/Getty Images)

Sušenje Mrtvog mora posljedica je klimatskih promjena u istočnom Sredozemlju, što je izraženo nedostatkom dotoka vode iz rijeke Jordan, smanjenom tendencijom padalina u posljednjih 40 godina i povećanjem isparavanja. Očekuje se, naravno, da će situacija ići samo nagore.

Tunick se nada da će povezati ovu instalaciju s dvije koje je prethodno organizirao na tom području, 2011. i 2016., u kojima su sudionici vidjeli kako stoje u vodama Mrtvog mora ili su zakopani do pojasa u blatu. “Povezivanjem pitanje okoliša s ljudskim tijelom, pokazujem ranjivost tijela nasuprot prirode – a također, u usporedbi s tim, koliko je priroda ranjiva na ono što ljudsko tijelo uzrokuje “, rekao je Tunick. “Čovječanstvo može utjecati na more. I mislim da će pokazivanje ove usporedbe tijela i prirode unijeti novu energiju i potaknuti nove razgovore.”

Spencer Tunick i njegova instalacija na Manhattanu
Foto: Stephanie Keith/Getty Images

Jedna od najpoznatijih Tunickovih instalacija je možda ona u New Yorku 2019. godine, kada je nekoliko stotina žena i muškaraca poziralo ispred zgrade Facebooka na Manhattanu u znak protesta zbog zabrane Facebooka i Instagrama da se objavljuju ženske bradavice na njihovim društvenim mrežama. Tunick je tada izjavio da zabrana šteti umjetnicima koji koriste golotinju u svojim umjetničkim djelima i pokrenuo puno razgovora, no nažalost, dosad se baš ništa nije promijenilo.