Velika ljubav i entuzijazam koji dijele ronioci, maritimni stručnjaci te svi oni koji se bore za očuvanje okoliša povezuje ih u jednoj ideji – pokazati svijetu što se to zapravo događa ‘pod vodom’.

Jedan od načina da to učine jest organiziranje i poticanje na ekološko osvještavanje. OACM grupa (Ocean Alliance Conservation Member)  prva je organizacija u svijetu koja je potpuno posvećena zaštiti, očuvanju i čišćenju oceana, mora, rijeka i jezera. OACM je službeno pokrenut 2013. godine od strane monegaškog princa Alberta II. koji je dobio prvu bijelu zastavu za čista morska područja, a kasnije su se inicijativi pridružili i predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Makedonije George Ivanov i brojni drugi.

Putem raznih inicijativa OACM na globalnoj razini radi na podizanju svijesti o važnosti problema onečišćenja vodenih površina kao što i fizički uklanja plastiku s dna (na kojem se nalazi 70% plastike). I ne možemo niti zamisliti količine otpada koje se otkrivaju u podmorjima, a kako bi nam pomogla ipak osvijestiti u činjenicu, spomenuta svjetska organizacija uskoro priprema zanimljivu izložbu u Zagrebu uz potporu Francuske Ambasade i Instituta.

Tako će se u prostorijama zagrebačkog Francuskog instituta ( Preradovićeva 5), 21. listopada otvoriti izložba “Art Ecology – Art for the Oceans” koja na simboličan način spaja skulpture i fotografiju kako bi potaknula ljude na odgovornije ponašanje prema našim vodama i prirodi. Uz fizičko čišćenje oceana to je jedini način kako vodene površine učiniti i održavati čistima. Izložene fotografije društva Ocean Alliance nastale su za vrijeme njihovih akcija čišćenja, a drugi dio izložbe čine skulpture umjetnika svjetskog glasa Stephana Lupina.

Lupino “Remembering Hiroshima”

 

Lupino “Trudnica”

Posjetitelji izložbe moći će i kupiti fotografije po simboličnim cijenama, a prikupljenim sredstvima OACM će nastaviti čistiti Jadransko more od plastike s ciljem postizanja da se što više toga izvadi iz mora, ali i potakne javnost da se ne stvara novi otpad koji uništava podmorje. Više pročitajte na poveznici: www.whiteflagint.com.

Izložba će biti otvorena do 1. studenoga 2020. godine i preporučujemo da ju posjetite. Možda će vas prizori šokirati, ali svakako osvijestite jedan od gorućih problema današnjice.

 

Foto: OAC PR, Stephan Lupino