Britanka Ghislaine Maxwell osuđena je da je mamila tinejdžerice da ih seksualno zlostavlja američki milijunaš Jeffrey Epstein, koji je preminuo iza rešetaka

Presuda, kojom je Ghislaine Maxwell osuđena, završila je nakon jednomjesečnog, i gnjusnog suđenja na kojem su prikazani grozni izvještaji o seksualnom iskorištavanju djevojaka od 14 godina, prema svjedočanstvima četiriju žena koje su opisale da su bile zlostavljane kao tinejdžerice 1990-ih i ranih 2000-ih u Epsteinovim raskošnim domovima na Floridi, New Yorku i New Meksiku.

Porotnici su vijećali punih pet dana prije nego što su Maxwell proglasili krivom po pet od šest točaka. Uz maksimalne zatvorske kazne za svaku optužbu u rasponu od pet do 40 godina zatvora, Maxwell se suočava s nekoliko desetljeća iza rešetaka – ishod koji dugo traže žrtve koje su provele godine boreći se na građanskim sudovima kako bi je pozvale na odgovornost za svoju ulogu u vrbovanju i dotjerivanju Epsteinove uloge u seksualnom zlostavljanju tinejdžerica, a nekad i njezinom seksualnom zlostavljanju.

Naime, Maxwell je koristila šarm i darove kako bi stekla njihovo povjerenje, zainteresirala se za njihove adolescentske izazovne životne priče i govorila im da bi Epstein mogao upotrijebiti svoje bogatstvo i veze te uložiti u njih, i ispuniti im snove o manekenstvu, glumi ili u glazbi.

Dok se čitala presuda, Maxwell je uglavnom sve podnosila stoički, a jedna od njezinih žrtava, Annie Farmer, rekla je da je zahvalna što je porota prepoznala Maxwell kao “obrazac predatorskog ponašanja”.

Ghislaine Maxwell suđenje, jedna od žrtava
Sarah Ransome, žrtva Jefferyja Epsteina, stiže na suđenje Ghislaine Maxwell u New Yorku (Foto: David Dee Delgado/Getty Images)

“Ona je povrijedila mnogo više žena od nas nekoliko koje smo imali priliku svjedočiti u sudnici”, rekla je u pripremljenoj izjavi. “Nadam se da ova presuda donosi utjehu svima kojima je potrebna i pokazuje da nitko nije iznad zakona. Čak i oni koji imaju veliku moć i privilegije bit će smatrani odgovornima kada seksualno zlostavljaju i iskorištavaju mlade.”

Američki odvjetnik Damian Williams pohvalio je žrtve koje su svjedočile protiv Maxwella nakon što su doživjele, kako je rekao, “jedan od najgorih zločina koji se mogu zamisliti”.

Obrana je inzistirala na tome da je Maxwell bila žrtva osvetoljubivog kaznenog progona smišljenog kako bi se osigurala pravda ženama lišenim svog glavnog negativca kada se Epstein ubio dok je čekao suđenje 2019. godine. Također, planiraju se žaliti.

Tijekom suđenja, tužitelji su pozvali 24 svjedoka kako bi porotnicima dali sliku života u Epsteinovim domovima – predmetom javne fascinacije i nagađanja još od njegovog uhićenja na Floridi 2006. godine. Tako je domaćica posvjedočila da se od nje očekivalo da će biti “slijepa, gluha i nijema” kad je o privatnom životu Epsteina, financijaša koji je gajio prijateljstva s utjecajnim političarima i poslovnim tajkunima, riječ. A ista pravila vrijedila su i za Maxwell, koja je bila omiljena suradnica milijardera.

Piloti koji su upravljali privatnim avionima kojima su Epstein, Maxwell i žrtve putovali na zloglasni otok, spomenuli su i poznata imena, poput britanskog princa Andrewa, Billa Clintona te Donalda Trumpa.

Nove tužbe se naziru, najviše ona oko princa Andrewa, koji je zanijekao optužbe, no tek se čekaju ostale. Nakon presude Maxwell, jedna od žrtava je putem svojih odvjetnika dala izjavu u kojoj je rekla: “Nadam se da danas nije kraj, već još jedan korak u zadovoljenju pravde.” Hoćemo li to dočekati, sigurno nećemo vidjeti u skorijoj budućnosti.

Pojedini kritičari smatraju da je Maxwell samo primjer kako bi se fiktivno ispunila pravda te se zaboravilo na cijeli slučaj. Preostaje onda sustavno ih podsjećati.

 

Foto: Spencer Platt/Getty Images