Danas nam Nina donosi jedan odličan recept za sve ljubitelje sira – odličan recept za Mileram pitu

Svježi sir i mileram uz tanki sloj prhkog tijesta koji se doslovno topi u ustima! Pita je izuzetno sočna i ukusna, a napravili ste dobitnu kombinaciju ako dodate limunovu koricu i puno vanilije. U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci

Tijesto :

  • 4 žumanjka
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 250 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • Korica naribanog limuna

Nadjev :

  • 400 g milerama
  • 500 g svježeg sira
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 4 bjelanjaka
  • Žličica arome vanilije

Priprema

Za izradu tijesta, potrebno je pomiješati brašno sa šećerom i praškom za pecivo. Dodajte naribani limun, vrhnje i žumanjke. Naposljetku, narežite maslac na manje komadiće i sve skupa izradite prstima. Oblikujte tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmara oko sat vremena. Bjelanjke koje ste odvojili, također spremite u hladnjak.

Nakon toga, izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva jednaka dijela. Prvi dio tijesta razvaljajte na papiru za pečenje koji ste prethodno pobrašnili. Okrugli kalup premažite hladnim maslacem i posipajte ga brašnom. Gotovo tijesto prebacite u kalup. Odstranite papir za pečenje. Izvadite bjelanjke iz hladnjaka, pa ih izradite u čvrsti snijeg.
Izrađenom snijegu od bjelanjaka dodajte mileram, sir i vanilije.

Sve dobro izmiješajte i premažite preko tijesta. Drugi dio tijesta razvaljajte na isti način i prebacite preko nadjeva.
Višak tijesta odstranite. Vilicom izbodite gornji dio tijesta. Pecite na 180 °c oko pola sata.Kada je pita pečena, ostavite je 2- 3 sata da se hladi. Možete ju staviti u hladnjak ako želite. Prije posluživanja, posipajte ju šećerom u prahu! U slast!