Pojesti “nešto na žlicu” tijekom tjedna, trebao bi biti imperativ i u ovim vrućim danima, zato vam donosimo recept za slasnu butternut juhu s Ninina bloga

Osim što u sebi sadrži obilje vitamina, minerala i drugih zdravih sastojaka, butternut tikva itekako pruža pravi gastronomski užitak. S njom možemo raditi mnoštvo predivnih jela, a ja sam za početak uživala u njenoj kremastoj strukturi i pretvorila je u juhu.

U nastavku pročitajte sastojke i recept kako ćete ju pripremiti.

Sastojci 

  • 1 mrkva
  • 1 krumpir
  • 1 Butternut tikva
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • Na vrh žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat papra
  • Na vrh žličice čilija u prahu

Još će vam trebati:

  • Maslinovo ulje
  • @dida_boza namaz od zelenih maslina
  • Bučine sjemenke
  • Vrhnje za kuhanje kao dekoracija

Količina ovih sastojaka je za 4 osobe.

Upute

Na maslinovom ulju dinstajte nasjeckanu glavicu luka. Kasnije dodajte nasjeckani češnjak i mrkvu izrezanu na male kockice. Kada je dinstanje gotovo, dodajte krumpir i tikvu nasjeckane također na manje kocke. Tikvu ćete očistiti na način da joj prvo odstranice dno i vrh, zatim ogulite koru. Uzduž je prepolovite i odstranite koštice. Njeno meso zatim iskoristite kao što sam navela ranije. Sve skupa dobro promiješajte, pa dodajte vodu. Dodajte vode tek toliko da potpuno pokrije sastojke. Vi ako želite intezivniji okus juhe, skuhat ćete povrtni temeljac i dodati ga umjesto vode. Sada ostavite da se sve kuha, povremeno promiješajte. Možete odmah dodati navedene začine.

Kada su tikva i krumpir potpuno omekšale, i voda iskuhala, vrijeme je da sve skonite sa vatre. Sa štapnim mikserom izradite sastojke da dobijete divnu kremastu juhu. Poslužite ju toplu u dublje zdjelice, dodajte @dida_boza namaz od zelenih maslina i dekorirajte ju sa vrhnjem za kuhanje. Za bolji okus, posujte malo bučinih sjemenki.

U slast!