Jednostavan ručak – puretina u umaku od šparoga

Ako nemate ideju koji umak spremiti uz meso, ja vam donosim nešto drugačije za promjenu. Radi se o umaku od šparoga!

Sezona je šparoga, stoga uživajmo u njima na bilo koji način. Osim što su izuzetno zdrave, u pravom smislu okusa najbolje možemo uživati u onako skuhanim, polivene sa maslinovim uljem. Ovaj put je riječ o aromatičnijim šparogama i umaku koji ćete spremiti na sljedeći način.

Sastojci koji su vam potrebni za umak:

1 svežanj šparoga

2 – 3 češnja češnjaka

Prstohvat soli

Prstohvat papra

Žličica vegete

List peršina

Malo bijelog vina

Meso po želji, ja sam odabrala puretinu koja se idealno slaže sa ovakvim vrstama umaka.

Način izrade:

Meso izrežite na komade i posolite. U veću tavu ulijte malo maslinovog ulja i stavite peći meso. Kad je meso pečeno, izvadite ga i odložite sa strane. Šparoge očistite. Čistite ih tako da onaj dio nje koji nije više mekan, bacite. Njene glave i ostali valjani dio prepolovite i stavite kuhati. Kada su omekšale, sklonite ih sa vatre i procijedite od vode. Stavite ih u posudu i usitnite sa štapnim mikserom.

Češnjak nasjeckajte i dodajte ga ulju na kojem ste prethodno pržili meso. Lagano dinstajte sve dok ne poprimi zlatnu boju, pa zatim dodajte i šparoge. Dodajte začine, vino i pustite da krčka na laganoj vatri 10 minuta. Zatim umaku dodajte usitnjeni peršin i pureće odreske i sve promiješajte. Vaše jelo je gotovo i dobar vam tek!

Ostale Ninine recepte potražite na blogu Moja dalmatinska kuhinja.

Nina Stojanov

urednica bloga Moja dalmatinska kuhinja