Osim slastica s bundevom, jesen je sinonim i za ukusne delicije s okusom kestena. Stoga nema nikakvog razloga da već danas ne isprobate neke iz vlastite radinosti.

Naime, kesteni su, osim što su ukusni, i iznimno zdravi jer obiluju hranjivim tvarima, imaju nizak udio masnoća u usporedbi s ostalim orašastim plodovima te prirodno ne sadrže gluten. Također, bogat su izvor vlakana, vitamina C, vitamina B-kompleksa, ali i složenih ugljikohidrata koji su odlični izvori energije koji pomažu pri stabilizaciji razine glukoze u krvi.

Potaknuti svim blagodatima ukusnih kestena, u nastavku izdvajamo  tri klasična i jednostavna recepta koji uspiju svaki put!

Kesten-pire s tučenim vrhnjem

Sastojci:

  • 500 g kuhanih kestena
  • 200 ml mlijeka
  • 2 žlice agavinog sirupa ili meda
  • 1 žlica ruma (po želji)
  • 200 ml slatkog vrhnja (za šlag)
  • 1 žličica vanilin šećera

Priprema:

  1. Skuhane kestene očistite i stavite u blender, pa dodajte mlijeko, šećer i rum te još blendajte dok ne dobijete glatki pire.
  2. Zatim u posebnoj zdjeli istucite slatko vrhnje s vanilin šećerom.
  3. Poslužite kesten-pire s tučenim vrhnjem i po želji ukrasite čokoladnim mrvicama.

Kesten-rolada

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera ili agavinog sirupa
  • 80 g brašna (vrste brašna po izboru)
  • 1 žličica praška za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 300 g kesten-pirea
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica ruma

Priprema:

  1. Umutite žumanjke sa šećerom, zatim lagano umiješajte brašno s praškom za pecivo i na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka.
  2. Izlijte smjesu na papir za pečenje i pecite 10-12 minuta na 180 °C.
  3. Kad je biskvit pečen, zarolajte ga u krpu i ostavite da se ohladi.
  4. Za kremu umutite slatko vrhnje pa ga pomiješajte s kesten-pireom i rumom.
  5. Ohladite biskvit, premažite ga kremom i zarolajte te po želji posipajte šećer u prahu.

Čokoladni kolačići s kestenom

Sastojci:

  • 200 g kesten-pirea
  • 100 g tamne čokolade
  • 80 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 100 g brašna (vrsta po želji)
  • 1 žličica praška za pecivo

Priprema:

  1. Rastopite čokoladu i maslac na pari te umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i potom dodajte otopljenu čokoladu i maslac.
  2. Umiješajte kesten-pire, brašno i prašak za pecivo.
  3. Izlijte smjesu u kalupe za muffine i pecite 20 minuta na 180 °C.
  4. Poslužite kolačiće uz šlag ili rastopljenu čokoladu.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram