Moramo priznati da nas uopće ne zanima što je vikend tek završio jer mi već planiramo kako ćemo provesti sljedeći. S obzirom na to da su dani sve ljepši i sunčaniji, izlet u prirodu nameće se kao nepogrješiv odabir, a kada bismo morali odabrati jednu najdražu destinaciju za jednodnevne izlete u Lijepoj Našoj – to bi bila Istra.

Istra nudi toliko prirodnih ljepota od kojih zastaje dah, a recentno nam je za oko zapeo slap Sopot. Nedaleko od Pićna u mjestu Floričići, ovaj divni slap visok je impresivnih 25 metara i krije predivan vodopad koji pada u jezero kristalne tirkizne boje. Također, u blizini se nalaze dva vidikovca s kojih u potpunosti možete doživjeti svu ljepotu krajolika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christiane Gröbe (@greensole_)

Jedan vidikovac posvećen je Perunu, vladaru neba, i smješten je iznad slapa, a drugi njegovoj supruzi Mokoš, božici plodnosti i zaštitnici žena te se nalazi na zapadnoj strani spusta prema jezercu. Staza koja vodi do jezera zahtijeva oprez jer uključuje dva konopca koja olakšavaju spuštanje niz strmiju stjenovitu površinu, ali napor uložen u spuštanje višestruko se isplati zbog nevjerojatnih prizora koji će vas dočekati na cilju.

Uz slap Sopot nalazi se i povijesni Višestoljetni most koji datira iz doba Napoleona i služio je kao glavna poveznica među lokalnim selima i Pićnom. Iako su ga vremenske nepogode više puta oštetile, mještani su ga uvijek pažljivo obnavljali, a posljednji put 1953. godine. U blizini se također nalazi stol s klupama idealan za odmor ili piknik, a posjetitelji mogu birati hoće li se vratiti u Pićan pješačkom stazom Sv. Roka ili nastaviti prema Gračišću stazom Sv. Šimuna.
Isto tako, do slapa se može doći i automobilom, s prilazom iz Floričića koji je lako dostupan s glavne ceste Pazin – Labin.

No važno je napomenuti da tijekom sušnih ljetnih mjeseci slap presuši te nema vode, stoga je upravo sada, tijekom proljetnog perioda – idealan trenutak za ovaj jednodnevni izlet!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VisitIstria (@visitistria)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peter Voh (@peternapotepu)

Foto: Instagram / @tomazforscek