Pred nama su sve sunčaniji i duži dani, a to znači samo jedno – svaki slobodan trenutak nastojimo provesti u prirodi ili na putovanjima. Ako u ovom trenutku nemate vremena za veća putovanja, kraći izleti u okolici Hrvatske nameću se kao nepogrješiva opcija. Stoga, razmišljate li nekamo otići, mi glasamo za Mostar.

Mostar je jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini koji odiše jedinstvenom atmosferom. Naime, najpoznatiji je po Starom mostu, ali ovaj grad nudi puno više – od bogate povijesti, odlične gastronomije i modernih elemenata koji mu daju zanimljiv spoj prošlosti i sadašnjosti.

Ako ste po prvi put u Mostaru, neka vam jedno od prvih odredišta budu Stari grad i spomenuti Stari most. Ovaj simbol grada izvorno je izgrađen 1566. po naredbi sultana Sulejmana Veličanstvenog te predstavlja remek-djelo osmanske arhitekture. Nakon što je uništen tijekom rata 1993., most je obnovljen i ponovno otvoren 2004. te je dio kulturne baštine UNESCO-a. Osim po arhitekturi, most je poznat i po tradicionalnim skokovima u rijeku Neretvu s visine od 24 metra.

Nakon što prijeđete most, naći ćete se u Starom gradu  koji osvaja živopisnim uličicama, odnosno ući ćete u Staru čaršiju (Kujudžiluk). Ovaj dio grada prepun je specifičnih umjetničkih galerija, autohtonih kafića i restorana.

Što se tiče znamenitosti, nemojte zaobići Koski Mehmed-pašinu džamiju, koja je izgrađena 1617. s predivnom unutrašnjosti kojom dominiraju tradicionalna islamska umjetnička djela, uključujući i kaligrafiju i ornamente. Nama se jako sviđa što je moguće popeti se na minaret s kojeg se pruža čaroban pogled na grad.

Nadalje, Bišćevića, Muslibegovića i Kajtazova kuća predstavljaju tri turske kuće iz perioda Osmanskog Carstva koje je moguće posjetiti te uživati u posebnoj arhitekturi i povijesnoj ostavštini. Nakon razgledavanja kuća, svratite i do muzeja ”Stara Hercegovina”, koji uz različite eksponate uči o povijesnoj hercegovačkoj ostavštini od samih početaka pa sve do danas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emir Alomerovic (@emir_alomerovic)

Od novijih atrakcija glasamo za posjet nebeskoj šetnici koja je otvorena u sklopu parka Fortica. Ova lokacija doslovno impresionira, a dugačka je čak 35 km. Predlažemo da ovdje odete pred zalazak sunca kako biste uživali u bajkovitim prizorima i nezaboravnom pogledu na grad.

Želite li uživati i u prirodi, zaputite se na poznate slapove Kravica. Ovi veličanstveni slapovi visoki su oko 25 metara i pružaju osvježenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci te su idealno mjesto za piknik i opuštanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monika (@saran_monika)

Foto: Unsplash, Instagram