Slana voda za suzbijanje akni najvrući je viralni trik ljepote. Pitali smo dermatologe koliko je učinkovit.

Kada su u pitanju brza rješenja za akne, uvijek tražimo nova. Bilo da se radi o injekciji kortizona kod dermatologa, noćnom flasteru za prištiće, klasičnom kozmetičkom tretmanu ili nekoliko seansi s mikrostrujnim štapićem – što god, žurimo odmah isprobati. Sada je novi hack postao viralan: slana voda.

Može li slana voda pomoći u liječenju akni?

Samo ako je iz oceana, ali čak i tada su učinci ograničeni. Slana oceanska voda može isušiti prištiće i pružiti protuupalni učinak na blage akne, ali ne djeluje na teške oblike stanja. Dermatolozi upozoravaju da, iako slana morska voda daje minimalne rezultate u liječenju akni, ne biste trebali posezati za ovim oblikom liječenja.

Zašto? Slana voda djeluje kao mehanički piling i nježno uklanja gornji sloj kože. Kada se koža zahvaćena aknama nježno ljušti, osjeća se učinak zaglađivanja, posvjetljivanja tena. No, zauzvrat – koža postaje suha i kako bi to kompenzirala, proizvodi sve više i više sebuma. Svi znamo da pojačano lučenje sebuma dovodi samo do novog začepljenja pora i još težih oblika akni.

Slana voda protiv akni: neželjeni efekti

Prvo što treba zapamtiti: slana morska voda i slana voda nisu isto. Učinci slane vode na akne o kojima su govorili odnose se samo na morsku vodu koja ima isti ph kao i problematična koža, oko 8. Kuhinjska sol je druga priča: ona je zrnatija i može izgrebati ili oštetiti kožu. Oceanska voda sadrži bogate minerale pogodne za kožu poput magnezija, kalcija i kalija koji mogu pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne i kožnih infekcija te ubrzati proces ozdravljenja. Slana voda iz slavine nema ništa od ovoga. Osim toga, ni morska voda nema tako snažno antimikrobno i protuupalno djelovanje kao salicilna ili glikolna kiselina.

Učinci slane vode na akne su minimalni i traju kratko. Tip kože igra ulogu u odlučivanju je li umivanje slanom vodom dobra ideja ili ne. Izbjegavajte čišćenje slanom vodom ako vam je koža suha, osjetljiva ili sklona cističnim aknama, ekcemima, rozaceji ili psorijazi. Slana voda pogoršat će stvari. I zapamtite: pranje slanom vodom dva puta dnevno dovoljno je da se koža osuši.

Kako se koristiti slana voda protiv akni?

Ako ipak odlučite isprobati akne tretirati slanom vodom, zapamtite da postoji ispravan i pogrešan način korištenja ovog viralnog trika. Morska voda je prava stvar. Slana voda koju ste napravili kod kuće nije. Ako vam morska voda nije pri ruci, posegnite za kozmetikom koja sadrži sastojke iz mora.

Foto: Pexels