Sezona sladoleda je, slobodno ćemo zaključiti, počela. Vjerujemo da ćete se složiti s nama kad kažemo da nema ništa slađe od uživanja u slasnim, hladnim zalogajima, bilo da se radi o čokoladnim, voćnim ili nekim hibridnim miksevima, gastro rapsodija je zajamčena. Međutim, treba znati kamo otići na dobar sladoled, pa kako biste se u tome što bolje snašli, napravili smo mini vodič za tri hrvatska grada!

ZAGREB

Vis à Vis by Vincek

Preslatka mala slastičarnica s romantičnom terasom nalazi se tik iza klasičnog Vinceka u Ilici, odmah pokraj uspinjače. Ovo mjesto nudi sladolede bez glutena zaslađene isključivo smeđim šećerom, stevijom ili agavinim sirupom. Također, sladoledi se pripremaju s rižinim ili sojinim mlijekom, a u njihovoj pripremi koriste se i nekonvencionalni sastojci poput sjemenki lana, maslinovog ulja, brusnica, batata i mrkve. Osim sladoleda, u ponudi su i bezglutenski kolači.

Aroma Gelato

Aroma Gelato nalazi se u samom srcu grada, u Bogovićevoj 4, i vrlo brzo postalo je jedno od omiljenih odredišta kad želimo pojesti dobar sladoled. Naime, radi se o artizanskim sladoledima koji, uz klasične okuse, donose cijelu kreativnu paletu bez dodatnih aditiva, umjetnih aroma i slično. Također, u ponudi je i pregršt različitih korneta pa su tako neki dodatno preliveni čokoladom ili lješnjakom, a u ponudi često imaju i razne slastice poput primjerice mini palačinki ili lava kolača. Osim u Zagrebu, Aroma Gelato još se može pronaći u Splitu, Dubrovniku, Rijeci, Rovinju i Zadru.

Torterie Macaron

Ova slastičarnica u ponudi ima ručno rađene sladolede u kojima, osim s nogu, možete uživati i kod kuće jer je veća pakiranja moguće kupiti u supermarketima. Sladoledi su izrađeni po tradicionalnoj recepturi koristeći visokokvalitetne sastojke, uključujući svježe voće i velik udio proteina te su ujedno i bezglutenski. Dostupni su tijekom cijele godine u raznim okusima koji se prilagođavaju sezonskoj dostupnosti namirnica, a slastičarnica se nalazi na više lokacija u Zagrebu te u Splitu i Zadru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Torterie Macaron (@torterie_macaron)

RIJEKA

Cacao

Smještena na Rivi 14, ova slastičarnica je must-have postaja nanese li vas put u Rijeku, a ako ste s kvarnerskog područja, onda ste već zasigurno upoznati sa svim slatkim zalogajima. Naime, Cacao u ponudi ima velik izbor slastica i sladoleda, a na prvome su mjestu kvalitetni sastojci. Međutim, nama su za oko zapele jako zanimljive kombinacije koje su produkt sastojaka iz lokalnih OPG-ova. Sladoledi nisu bezglutenski, ali postoji proteinski sladoled bez šećera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cacao (@cacaorijeka)

Gelateria Corso

Corso je jedna od najpoznatijih riječkih slastičarnica, a svoje mjesto pronašla je na Korzu. Najpoznatiji su po slasnim i bogatim kupovima te tradicionalnom okusu koji uvijek iznova obara s nogu. Stoga, jede li vam se veća količina sladolednih kuglica, ovo je mjesto za vas.

The Que

Radi se o novijoj slastičarnici koja se također nalazi u samom centru na adresi Ignacija Henckea 1, a postala je popularna jer nudi vrlo nesvakidašnju ponudu. Ovdje možete kušati neobične sladolede koji se serviraju u taiyakiju, japanskom desertu u obliku ribe koji dolazi u formi vafli. Kombinacije okusa također su zanimljive, stoga ovom inovativnom mjestu svakako pružite šansu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Que (@theque_ri)

SPLIT

Gelateria Emiliana

Jedna od najpoznatijih splitskih slastičarnica sada se nalazi na novoj adresi – Pistura ulica 1. Naime, ovo mjesto popularnost može zahvaliti izvanrednim okusima, ali i činjenici da se proizvodnja sladoleda odvija pred gostima. Zanimljivo iskustvo u kombinaciji s najfinijim okusima definitivno je pun pogodak i razlog više da ovu slastičarnicu nikako ne zaobiđete. Isto tako, u ponudi ima i bezglutenskih opcija.

Gelateria aMare

Smještena odmah kraj Rive (Šubićeva 1), ova slastičarnica ima široku ponudu raznih okusa i kombinacija, a zadovoljnim posjetiteljima najviše se sviđa raskošna, kremasta tekstura. To se može zahvaliti korištenju lokalnih sastojaka, ali i provjerenim domaćim recepturama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gelateria aMare (@gelateria.amare)

Gelateria Ela’s Icream & More’

Riječ je o još jednome mjestu gdje se sladoled priprema po vlastitoj, domaćoj recepturi i u proizvodnji se koristi namirnice prirodnog podrijetla. Također je u ponudi pregršt okusa, ukusnih ručno rađenih korneta i dodataka koji svaku kuglicu sladoleda čine još boljom. Budući da je trenutačno sezona jagoda, u ponudi je sladoled napravljen od najukusnijih vrgoračkih jagoda.

Foto: Instagram, Pixels