Kako smo povodom izlaska broja “Second hand generacija” pokrenuli mjesečnu shopping rubriku gdje predstavljamo izbor second-hand komada iz domaćih vintage dućana, s ovim ljetnim brojem “Summer of Love” također uvodimo jednu novinu

Od sada ćete svaki mjesec moći čitati kolumnu posvećenu seksu u kojem će žene poput nas i vas dijeliti svoja iskustva sa seksom, vezama, odnosu s partnerom ili partnericom,  masturbaciji, eksperimentiranju, seksualnom “buđenju” i drugim iskustvima pod zajedničkim nazivnikom “Sex files”. Cilj nam je biti dijelić puta koji skida tabu sa ženske seksualnosti i kako bismo nekome od vas možda pomogli, a možda ga i inspirirali na novi korak ili jednostavno, nešto veću slobodu i opuštenost u odnosu sa svojom seksualnošću. 

Druga kolumna među njima je o tome zašto se lišavati intimnosti i užitka, kalkulirati oko toga kada ćemo spavati s nekime, i zašto se ne treba zadovoljiti bilo kakvom vezom, bez obzira na godine? Svoje iskustvo je s nama podijelila prodajna predstavnica Marijana (47).

“‘Hoćeš li me večeras štipati za bradavice?’, stajalo je u WhatsApp poruci. Trebala sam je jednostavno ignorirati, s obzirom na način na koji me pošiljatelj ghostao nakon drugog dejta nekoliko mjeseci ranije. Upoznali smo se na Tinderu i čim je ušao u kafić gdje smo se dogovorili za susret, znala sam da imamo kemiju i da ćemo završiti u krevetu. Te noći, kod mene doma, i jesmo. I opet nekoliko tjedana kasnije. Seks s njim je bio fantastičan, pa sam, kad je odlučio nestati bez traga, bila zaista povrijeđena. 

Sad je ponovno odlučio kontaktirati me i to baš na dan kad sam se osjećala poprilično bljakasto i nikakvo (kao da imaju šesto čulo za te stvari). Samo dan prije me odlučio ignorirati jedan drugi partner kojeg sam također upoznala na aplikaciji. Razvedeni otac jednog djeteta. Imali smo nekoliko spojeva i super smo se slagali, sve dok nije otišao na godišnji i upoznao nekoga drugog. 

Gospodina “hoćeš li mi štipati bradavice” ostavila sam za sljedeći tjedan. Tako sam znala da će to biti samo seks. Bilo je jasno da ga ne zanima ništa više od malo zabave. Ali da budem iskrena, imao sam potrebu koju je trebalo zadovoljiti, a on je taj posao radio i više nego solidno. 

Život i životna očekivanja

Nisam ono što sam mislila da ću biti u 47. godini – sama, bez djece, žena koja ima spolne odnose s muškarcima koje jedva poznajem. Dvadesetogodišnja ja, koja je vjerovala da će do sada već biti u dugom braku i imati veliku obitelji, vjerojatno bi bila užasnuta. Nevinost sam izgubila sa svoje 21 godine, i to s dečkom koji je tu privilegiju morao čekati dvije godine. Ukupno smo bili zajedno četiri godine i to je dan danas ostala moja najdulja veza.

Možda sam kasno krenula što se tiče seksa, ali recimo da sam to nadoknadila. Uživam u seksu i, kako sam sve starija, shvatila sam da je besmisleno stalno promišljati i kalkulirati kada spavati s nekim. Uvijek je pitanje hoće li veza uspjeti ili ne, pa zašto bih se lišavala intimnosti i užitka? 

Cijela ona bajka da ćeš upoznati gospodina Savršenog, imati puno beba i živjeti zauvijek sretno jednostavno mi se nije dogodila. Ne mirim se lako s tom činjenicom, ali s druge strane, donijelo mi je i neke velike, lijepe i važne stvari u životu. 

Ponekad se osjećam kao Samantha iz Seksa i grada: snažno, moćno, slobodna staviti sebe na prvo mjesto, ne izgubiti svoj identitet pod težinom zadovoljavanja tuđih potreba. Partnera, djece, društva. Vidim puno previše osoba zarobljenih u vezama bez ljubavi. Kako vlastite potrebe stavljaju na posljednje mjesto. Zbog toga obožavam svoj single status. 

U drugim trenucima, ista stvar me čini tužnom i poželim da mi se život u mnogočemu razlikuje. Tih dana mrzim pitanja prijatelja ili majke “Viđaš li nekoga trenutno?”, usmjereno prema tome jesam li napokon na putu da uhvatim tog neuhvatljivog čovjeka s kojim bih se napokon skrasila. 

Pomalo se mirim s činjenicom da nikada neću imati svoje dijete. Oplodnja jajašcem i spermom donatora nije za mene. Ali nisam se odrekla nade da ću upoznati nekoga posebnog. Problem je što su muškarci mojih godina – nije mi u interesu biti cougar – često razvedeni, imaju djecu, u potrazi su samo za druženjem, seksom, utjehom… Ali ne i vezom. No nastavit ću u potragu. 

U međuvremenu, zašto bih se sramila zadovoljavati svoje potrebe? Prošli tjedan je došao Gospodin “hoćeš li me štipati za bradavice”. Popili smo bocu šampanjca prije nego smo se premijestili u spavaću sobu. Bilo je strastveno, vatreno i zabavno. Iako znam da je to sve što će biti, zašto bih sjedila doma i gledala kroz prozor čekajući Gospodina Savršenog koji možda neće nikad doći?