Nedavno smo u nekoliko navrata zavirili u pulsku Hižicu, em zbog nove kolekcije Marinski šalica, em zbog inspiracije za uređenje interijera. Kad smo se već našli u toj lijepoj dizajnerskoj priči, zamolili smo ekipu iz Hižice da nam otkrije svoja najdraža mjesta u Puli. Evo savjeta iz prve ruke.

Na prvi spomen Pule sigurno pomišljate na Arenu, no osim Arene, Slavoluka Sergijevaca i Augustovog hrama, u Puli postoji niz zanimljivih sadržaja i mjesta koja vrijedi posjetiti.

Dan je najbolje započeti uz kavu na Giardinima, poznatom Pulskom okupljalištu koje ljeti krasi hlad osamdesetak stabala visokih oko dvadesetak metara, posađenih početkom 20.stoljeća. Giardini su najvrjednija zelena oaza u srcu grada. Na svega par minuta od Giardina nalazi se Zerostrasse, Pulski podzemni tuneli koji su otvoreni za javnost, a od prošle godine liftom spojeni s tvrđavom Kaštel s koje puca najljepši pogled na Pulu. U sklopu Kaštela nalazi se Arheološki muzej Istre, kao i Pomorski muzej.

Trenutačno se u tunelima može pogledati izložba Pulski električni tramvaj 1904.-1934, dok se liftom može doći do vrha Kaštela kao i Pomorskog muzeja. Budući da postoje čak četiri ulaza s različitih strana, koji vode ka središtu tunela, na iste se može i izači na različite dijelove Pule.

pula najljepša mjesta

Na izlasku iz tunela, možete se popeti po De Villeovom usponu do Svetih Srca, muzejsko-galerijskog prostora Arheološkog muzeja Istre (AMI), smješten u nekadašnjoj crkvi Svetih Srdaca Isusova i Marijina u Puli. Sveta Srca koncipirana su kao multimedijalni prostor za izložbe muzejskog i galerijskog tipa, ali i kao mjesto održavanja predavanja, kongresa, znanstvenih tribina, predstava, koncerata, fi­­lmova, festivala i drugih kulturnih sadržaja.

Šetajući Pulom možete svratiti i do Muzeja maslinovog ulja, smještenog svega 50 metara od Amfiteatra. Osim što tamo možete doznati sve o povijesti Istarskog maslinarstva, možete otići i na vođenu degustaciju maslinovog ulja uz degustaciju.

Popodne je najbolje krenuti malo izvan grada, točnije u turističko naselje Verudela, omiljenu šetnicu puljana. Osim prekrasnih staza i plaza, kafića i restorana na samoj obali, tamo se nalazi i Aquarium Pula, najposjećenjiji akvarij u Hrvatskoj.

pula najljepša mjesta

Cilj  Aquariuma je prikazivanje ljepote i raznolikosti podmorskog života te približavanje problematike očuvanja prirode široj javnosti. Akvarij je smješten u godina staroj utvrdi Verudela, dijelu nekada moćnog obrambenog sklopa austrougarske Tvrđave Pula, u kojoj se na jedinstven način spaja stoljetna vojna povijest Pule s bogatstvom Jadrana. Utvrda Verudela, koja se nalazi na istoimenom poluotoku udaljenom 3 km od centra Pule, od 2002. godine je u procesu prenamjene u akvarij, gdje se danas može vidjeti više od različitih vrsta životinja. Morski psi, meduze i morski konjići najpopularniji su stanovnici akvarija, a Centar za oporavak morskih kornjača, kao naš najvažniji doprinos očuvanju mora, ne smije se propustiti.

Na krovištu utvrde, uz predivan pogled na more i grad Pulu, posjetitelji mogu od 7. g. vidjeti i čeličnu kupolu, postavljenu u sklopu projekta rekonstrukcije središnjeg dijela utvrde kojim je Aquarium Pula dodao tri nova bazena od po 5 tisuća litara i značajno proširio postav.

Aquarium Pula

U večernjim satima najbolje je vratiti se opet  u centar. Iako je Pula grad koji nema klasičnu “rivu”, ipak na rivi postoji pogled na Svjetleće divove, velike dizalice u središtu grada, nadomak pulske Arene i pri kraju rive, koje svake večeri kada padne mrak zablistaju u tisuću boja. “Svjetleći divovi” smješteni na otočiću Uljanik u pulskom zaljevu, prava su atrakcija i prepoznatljiva vizura Pule koju je kreirao svjetski poznati dizajner rasvjete Dean Skira. Dizalice navečer mijenjaju boje, a zahvaljujući sofisticiranom sustavu mogu promijeniti čak šesnaest tisuća različitih kombinacija.

pula najljepša mjesta

Na jednom od zasigurno najljepših mjesta u Puli, u parku Monte Zaro smještena je pulska Zvjezdarnica iz koje se pruža ne samo pogled prema nebu i zvijezdama već i prema gradskom središtu i pulskom zaljevu. Kako kažu astronomi, najljepši pogled je u večernjim satima, no za pogledu pulsko nebo potrebno se najaviti. Pulska zvjezdarnica najstarija je zvjezdarnica u Hrvatskoj s koje je otkriveno 28 planetoida, od kojih su tri nazvana “Polana”, “Adria” i “Istria”.

Pula godišnje ima vise od 2300 sati sunca, što ju uz sve gore navedeno čini idelanom destinacijom za vikend putovanja!

Foto: arhiva, Turistička zajednica grada Pule, Unsplash