(George Rose/Getty Images)

Da nije ubijen na stubama svoje vile 1997. godine, poznati talijanski dizajner Gianni Versace svijetu mode dao bi još puno. No, i kada je živio i stvarao, već ga je zadužio u velikoj mjeri. Poznate glumice i glumci, pjevačice i pjevači, kao i top-modeli, svi su 90-ih željeli biti dijelom glamurozne Versace klike i modnog pokreta kojem je te 1997., smrću velikog kreativca Giannija, na neki način i došao kraj

Gianni Versace rođen je 1946. u Reggio Calabria, nekadašnjem glavnom gradu južne talijanske regije Kalabrija, u obitelji koja je imala više djece. Odrastao je uz bok starijeg brata Santa, mlađe sestre Donatelle i još jedne starije sestre Tine, koja je tragično preminula s 12 godina. Zbog loše liječene infekcije tetanusom, napustila ih je u samo 24 sata, zbog čega će Donatella Versace danas reći kako su iznenadne smrti tipične za njezinu obitelj. Veliku ulogu u Giannijevom odrastanju, a kasnije i razvoju karijere, imala je njegova majka Francesca, kći anarhista za koju kažu kako je bila vrlo snažna osoba i nosila hlače u obitelji Versace. Kao krojačica, smatrana je nižom klasom, pa se željela dokazati i s ono malo novaca što je imala, i u to vrijeme otvorila je svoj atelje.

(Toni Thorimbert/Sygma/Sygma via Getty Images)

Njezin biznis brzo je postao prosperitetan i uskoro se diljem južne Italije pojavio niz Francesca Versace butika. Vrlo mlad, praksu kod nje započeo je i Gianni, u vrijeme kada je atelje njegove majke zapošljavao na desetke krojačica. Bio je uvelike inspiriran poviješću antičke Grčke, koja je ostavila trag i na krajolik u kojem je rođen i odrastao. Učio je latinski i grčki i studirao arhitekturu prije nego što se s 26 godina preselio u Milano kako bi se okušao u modnoj industriji. Bila je to 1972. godina, a uskoro su se za njega otvorile prve poslovne prilike. Samo godinu dana kasnije postao je glavni dizajner danas uspješnog modnog brenda Byblos, pa zatim talijanskih modnih imena Callaghan i Complice.

(Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

OBITELJSKI BIZNIS

Godine 1978. bio je spreman pokrenuti vlastiti modni brend, s prvom ready-to-wear linijom koja je nosila njegov potpis. Od samih početaka, modna kuća Versace bila je obiteljski biznis. Santo Versace bio je CEO tvrtke Gianni Versace SpA, fokusiran na sâm biznis – organizaciju, produktivnost, kvalitetu, prodaju, distribuciju i financije, postavši brzo jedan od najcjenjenijih poslovnih ljudi u Italiji. Donatella Versace s druge je strane bila zadužena za marketing i odnose s javnošću. Izgradila je i njegovala odnose s poznatim imenima glazbene, filmske i celebrity industrije općenito, a upravo se njoj pripisuje izum koncepta supermodela, koji je slavu imao u 90-ima.

(Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

S obzirom na ovakvu, obiteljsku raspodjelu funkcija, Gianni je mogao biti posvećen dizajnu. Velika inspiracija za njega je bila grčka mitologija, otkuda dolazi i logo kuće Versace – glava meduze. No, zašto baš meduza? Ona možda najbolje opisuje na čemu je temeljen Giannijev rad. Jedan pogled u nju bio bi dovoljan da vas pretvori u kamen – šokirala je ljude svojim zastrašujućim pogledom i zmijama u kosi. Dominantan izgled koji je dobila preživjevši gubitak partnera zbog preljuba osnažio ju je, učinio moćnom i nedodirljivom. Na isti način, meduza je za Giannija Versacea simbolizirala žene koje nose njegovu odjeću i osjećaju se osnaženo i samopouzdano.

(George Rose/Getty Images)

GLAMUR I SUPERMODELI

Kroz svoj dizajn, postao je najbolji prijatelj mnogih anonimnih i javnosti poznatih žena. Koristio je inovativne i neočekivane materijale, stvarao glamur ondje gdje ga nije bilo, kreirao senzualne i seksepilne siluete u kojima se svaka njegova klijentica osjećala samopouzdano i moćno. Sirena-haljine postale su Giannijev zaštitni znak, a u modnu povijest ušla je, primjerice, crna večernja haljina kuće Versace koju su pridržavale zlatne ziherice. Za jednu filmsku premijeru 1994. godine odjenula ju je Elizabeth Hurley i preko noći postala zvijezdom.

(Dave M. Bennett/Getty Images)

Kao što je Anna Wintour jednom rekla, Versace je prvi shvatio vrijednost celebrityja u prvim redovima revija, kao i vrijednost supermodela na pistama – svi oni pomogli su plasirati modu ove kuće u medijski radar. Poznato je da je Naomi Campbell bila dizajnerova muza, a Giannijeve miljenice bile su i Linda Evangelista, Christy Turlington, Helena Christensen i Claudia Schiffer. Među najcjenjenije klijente među celebrityjima, Gianni je uvrštavao princezu Dianu, Madonnu, Eltona Johna i Tinu Turner. Osim za njih, dizajnirao je i kostime za kazalište i film, zbog čega je također bio izuzetno cijenjen. Počeo se baviti haute coutureom, a svoju modnu marku proširio je i na područje uređenja doma i na parfeme.

(Foc Kan/WireImage/Getty Images)

TRAGIČNI KRAJ

Uspjeh na poslovnom planu paralelno su pratile i brojne kontroverzije, i to unutar same obitelji. Giannijev odnos sa sestrom Donatellom bio je vrlo težak, na trenutak pun ljubavi, a na trenutak pun mržnje. Dodatno ga je narušila Donatellina ovisnost o kokainu u 90-ima, zbog čega je Gianni izgubio povjerenje u nju, što danas potvrđuje i njegov nekadašnji ljubavni i poslovni partner Antonio D’Amico. Ipak, sve je, pa tako i Donatellu, iz temelja potresla vijest da je Gianni ubijen 15. srpnja 1997. na stubama svoje vile u Miamiju.

(Georges De Keerle/Getty Images)

Za ubojstvo je osumnjičen serijski ubojica Andrew Cunanan, koji je i prije susreta s licem pravde počinio samoubojstvo. Tako je nastalo plodno tlo za brojne interpretacije ove tragedije i stvaranje nebrojeno puno teorija zavjera, koje su se doticale svega čak i osvete mafije kojoj je Gianni navodno dugovao. Bilo kako bilo, poznati dizajner nestao je iz života mnogih preko noći, a iza njega ostala je oporuka na dvije stranice, prema kojoj je svih svojih 50 posto dionica u modnom carstvu Versace ostavio omiljenoj nećakinji, Donatellinoj kćeri Allegri, kao i nekoliko vila i kuća u Italiji i u New Yorku. Dio kolača pripao je i njezinom bratu, Danielu, a zanimljivo je kako su iz Giannijeve oporuke izuzeti i Donatella i njegov brat Santo. S obzirom na to da su posjedovali drugi dio dionica u modnoj kući, ipak su nastavili voditi modnu kuću koja i danas uspješno posluje.

(Georges De Keerle/Getty Images)

Nakon što je 2017. obilježena  20. godišnjica Giannijeva ubojstva, to je bio povod za snimanje novog nastavka antologijskog TV serijala American Crime Story, koji ovog puta nosi ime The Assassination of Gianni Versace. Iza njega stoji poznati američki scenarist, redatelj i producent Ryan Murphy, koji je nastojao najbolje moguće portretirati homofobiju 90-ih, tvrdeći kako je upravo ona jedan od razloga zašto je Gianni završio kao žrtva ubojstva. U ulozi slavnog dizajnera pojavljuje se Edgar Ramirez, Donatellu glumi Penélope Cruz, a Giannijevog partnera Ricky Martin. Serijal je premijeru doživio prošle godine i od tada Giannijeva smrt ponovno okupira njegove stare ali i nove fanove…  Logično, s obzirom na Giannijevu priču s elementima tragedije koju je napisao život.