Svijet interijera neprestano nam predstavlja neke nove trendove i stilove, a ovaj put u fokusu je sinergija skandinavske i škotske estetike. Naime, ”Scandi-Scot” nije novina kad govorimo o uređenju interijera, ali isto tako nije niti komercijalan. Kad biste morali opisati škotski stil, minimalizam zasigurno nije prva riječ koja vam pada na pamet, dok je za skandinavski stil to sinonim. O čemu je onda točno riječ?

“Scandi-Scot” kombinira najbolje od škotskih i skandinavskih dizajnerskih principa kako bi stvorio ugodan i moderan dom. Oslanjajući se na zajedničku povijest i estetiku dviju kultura, ovaj jedinstveni stil nudi harmoničnu sinergiju rustikalnog šarma i minimalističke elegancije koja će transformirati bilo koji prostor. Također, “Scandi-Scot” u fokus stavlja održivost te uvelike obraća pažnju na podrijetlo materijala od kojih su namještaj i ostali detalji načinjeni.

Skandinavski dizajn temelji se na jednostavnosti, funkcionalnosti i minimalizmu. Prozračni prostori ispunjeni prirodnim svjetlom, čiste linije i neutralne boje tipični su za skandinavske interijere te ćete uključivanjem ovih elemenata u svoj dom stvoriti moderan i elegantan interijer. Međutim, škotski dizajn pruža nešto posve suprotno jer je naglasak na toplim bojama i uporabi drva, a u kombinaciji sa skandinavskim stilom, radi se o interijeru koji će biti neodoljiv spoj rustikalnog i minimalističnog. Primjerice, zamislite tkanine tartana kombinirane s modernim namještajem, drvene akcente pomiješane s elegantnim metalnim završecima ili zemljane tonove nadopunjene prizvucima boje. Skandinavskom stilu često se predbacuje da je hladan i sterilan, a u tom pogledu – elementi škotske estetike podarit će mu potrebnu dozu topline i ugode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ness Lockyer (@marleyandlockyer)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lundies House (@lundies.scot)

Ako vam ova ideja zvuči privlačno, kako biste svoj dom uredili u “Scandi-Scot” stilu, predlažemo da krenete s odabirom palete boja koja kombinira neutralne tonove i boje. Isto tako, obavezno birajte prirodne materijale i skandinavske minimalističke detalje, a možete se poigrati i slojevima kod primjerice odabira raskošnih zavjesa ili jastuka za dnevni boravak.

“Scandi-Scot” idealno je polje za eksperimentiranje s minimalizmom i nešto upečatljivijim detaljima jer omjere možete u potpunosti prilagoditi vlastitim željama te u konačnici uživati u savršenom domu koji će objediniti najbolje od oba stila!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kinloch, Sutherland (@kinloch.scot)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lundies House (@lundies.scot)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ness Lockyer (@marleyandlockyer)

Foto: Unsplash, Instagram