Saudijski dužnosnici najavili su masovnu inicijativu koja za cilj ima zaštitu Bliskog istoka od klimatskih promjena.

Dom nekih od najvećih, najsuših i najtoplijih pustinja, Saudijska Arabija jedinstveno je izložena rastućim globalnim temperaturama, kao i njihovi susjedi iz Perzijskog zaljeva. Inicijative Zeleni Saudi i Zeleni Bliski istok imaju za cilj preuzeti krunu najvećeg napora u sadnji drveća na svijetu – 10 milijardi u arapskim državama, kao i napore kod kuće da se dvostruko poveća veličina zaštićenih područja Kraljevine Saudijska Arabija i stvori ogroman pogon za zelenu energiju koja bi smanjila globalne emisije ugljika za 8%, a domaće za 60%. Svjesni da njihovo bogatstvo potječe od fosilnih goriva, inicijative nastoje stvoriti 50% zelene energije do kraja desetljeća.

“Kao vodeći svjetski proizvođač nafte, potpuno smo svjesni svoje odgovornosti u unapređivanju borbe protiv klimatske krize i da ćemo, baš kao što smo igrali vodeću ulogu u stabilizaciji energetskih tržišta tijekom naftne i plinske ere, raditi na tome nadolazeće zeleno doba”, rekli su saudijski dužnosnici u razgovoru za Arab News.

Inače, Saudijska Arabija patila je od dezertifikacije i iscrpljujućih oluja prašine pomiješanih s malo kiše. Ogrtanje njihovih gradova u zelenilo te umjetno stvaranje vremenskih uvjeta koji će za posljedicu imati povećanje oborina obilježit će napore tih toplih zemalja za oživljavanjem ikonične arapske divljine i podizanju postojećih zaštićenih pustinjskih i morskih ekosustava na 30% suverenog teritorija zemlje. Saudijska Arabija planira pomoći zemljama diljem Bliskog istoka da instaliraju modernije i učinkovitije tehnologije ugljikovodika kojima će smanjiti emisije. Više detalja o određenim metodama i strategijama programa bit će objavljeno sljedeće godine.

Foto: Rabah Al Shammary,Yasmine Arfaoui/ Unsplash