Već smo vam javili za međunarodni filmski festival We Are One (Svi zajedno), nastao u produkciji Tribeca Enterprises i YouTubea, koji će se održati od 29. svibnja do 7. lipnja putem YouTube kanala.Novost je da će svoj doprinos programu dati i Sarajevo film festival.

Najveći svjetski filmski festivali ujedinili su se u ovom jedinstvenom 10-dnevnom događaju na YouTubeu, u sklopu kojeg će biti prikazano više od stotinu filmova po izboru selektora dvadeset i jednog vodećeg filmskog festivala, među kojima i Sarajevo Film Festivala.

Festival We Are One okupio je neke nekih od najtalentiranijih svjetskih umjetnika, naratora i selektora iz 35 zemalja u želji da tokom pandemije COVID-19 ljubiteljima filma pruži zabavu i utjehu, a organizacijama koje se bore protiv ovog globalnog zdravstvenog izazova podršku. Svi programi su besplatni, a gledatelji će imati priliku podržati napore na suzbijanju COVID-19 pandemije putem linka ili oznake za donacije na stranici svakog filma na YouTubeu. SFF je izabrao podržati organizaciju Doktori bez granica (Doctors Without Borders / Medicins Sans Frontieres).

Za festival We Are One: A Global Film Festival, SFF kreirao je poseban program s filmovima koji su nastali u Sarajevu i u produkciji Obala Art Centra, kao i kratkim videom “Postcards from Sarajevo Film Festival Friends”, koji će prvi put biti prikazan na We Are One festivalu.

U videu “Postcards from Sarajevo Film Festival Friends” (Bosna i Hercegovina, 14 min, 2020), prijatelji SFF-a govore i pokazuju kako su sačuvali duh u doba pandemije i izolacije: redatelj Stephan Komandarev iz Bugarske, redateljica Aida Begić iz Bosne i Hercegovine, filmski kritičar Jean-Michel Frodon iz Francuske, redateljica Jasmila Žbanić iz Bosne i Hercegovine, glumica i producentica Labina Mitevska iz Sjeverne Makedonije, redatelj Dalibor Matanić iz Hrvatske, redateljica Agnès B. iz Francuske i mnogi drugi. Video ćete moći pogledati 31. svibnja u 15 sati na ovom linku.

Film “Mostovi Sarajeva” (Francuska, Bosna i Hercegovina, Švicarska, Italija, Portugal, Njemačka, 114 min, 2014), prikazan u službenoj selekciji festivala u Cannesu 2014., na We Are One festivalu će imati online premijeru.U ovom filmu europski redatelji propituju važnost Sarajeva za Europu u stogodišnjoj povijesti te što predstavlja danas. Različitih generacija i porijekla, eminentni filmski stvaraoci nude mnoštvo individulanih pogleda i stilova. Režiju potpisuju Aida Begić, Leonardo Di Costanzo, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec, Teresa Villaverde. Film ćete moći pogledati 31. svibnja u 15.30 sati na ovom linku.

Omnibus SEE Factory Sarajevo mon amour koji je 2019. sniman u Sarajevu i okupio 5 redatelja/ica iz regije i pet međunarodnih autora/ica, na We Are One festivalu će zabilježiti posebnu projekciju 5. lipnja u 15 sati, pogledajte ga na ovom linku.

Više o programu We Are One festivala potražite ovdje.