Suhi šampon je postao jedan od glavnih alata za preživljavanje tjedna, no nekad izazivaju iritaciju ili su vidljivi na tjemenu. Istražili smo kako se pravilno nanosi

Kad biste pitali svoje prijatelje i prijateljice što najviše koriste od kozmetičkih proizvoda, sigurno bi se na popisu pronašao suhi šampon. Riječ je o proizvodu za uljepšavanje koji je stekao ogromnu popularnost, kako zbog osvježavanja tjemena između pranja, tako i zbog dodavanja volumena masnoj kosi. Ukratko, rješenje za mnoge koji su i više nego jednom doživjeli “bad-hair” koncept.

Međutim, kao i kod većine proizvoda, postoji ispravan i pogrešan način korištenja šampona za suho pranje kose – što može potvrditi svatko tko je ikad vidio mrlju bijelog šampona za suho pranje kose na fotkama nekoliko sati nakon nanošenja, ili bi sljedeće jutro imao osjećaj da im tjeme “gori”.

Suhi šampon najčešće dolazi u obliku spreja, ali postoje mnoge formulacije i boje suhog šampona koji odgovaraju svim teksturama i bojama kose. Kako bismo razumjeli kako suhi šampon djeluje i koji je najbolji način njegove upotrebe, moramo znati da bez obzira na formulaciju, suhi šampon obično se sastoji od sastojaka koji upijaju masnoću kada se nanose na prljavu kosu.

Schwarzkopf Professional Blondme Blonde Wonders
Schwarzkopf Professional Blondme Blonde Wonders, 134 kn / 17,78 eur

Oni mogu biti škrob, glina, talk i alkohol, pa ako imate problema s vlasištem nakon korištenja nekog suhog šampona, prvi korak je zamijeniti neki od ovih sastojaka. Uz to, neki suhi šamponi mogu sadržavati mirise, butan ili propan – a sve to može iritirati osjetljivo vlasište. Budući da suhi šampon ostaje u kosi do sljedećeg pranja, važno je paziti da niti jedan sastojak ne iritira, što znači da većina ljudi može pronaći proizvod za sebe.

Alfaparf Milano Style Stories The Range Texturizing
Alfaparf Milano, 94 kn/ 12,58 eur

Primarna prednost korištenja suhog šampona je njegova sposobnost da upija masnoću, prikrivajući izgled masnog vlasišta, pa je dušu dao nakon treninga ili ako ste neplanirano negdje pozvani, a ne stignete oprati kosu. No ono što suhi šampon ima je i moć povećavanja volumena jer upija ulja koja otežavaju kosu.

Koliko često koristiti šampon za suho pranje kose?

VIchy Dercos Energising
Vichy Dercos Energising, 98 kn/13,13 eur

Prvo što je potrebno znati jest to da ovaj proizvod nikako nije zamišljen kao svakodnevni proizvod. Suhi šampon može isprva pomoći da kosa izgleda čisto, ali nakon nekoliko upotreba samo se nakuplja na kosi i vlasištu, čineći da izgleda prljavo jer se nakuplja i rezultira okluzijom folikula kose. Nažalost, može dovesti i do upale, aknica ili prhuti, odnosno, nezdravim okruženjem vlasišta. To znači da je tradicionalni šampon i dalje potreban kako bi se uklonile nečistoće s vlasišta i potrebno je nekad šamponirati kosu više puta kako biste bili sigurni da ste ga očistili.

Batiste Bright & Lively Floral

Koliko ćete često koristiti šampon za suho pranje kose može ovisiti o brojnim čimbenicima kao što su tekstura vaše kose i razina masnoće, no nameće se logika da osobe s masnijim vlasištem ipak mogu češće posegnuti za suhim šamponom u odnosu na osobe koje imaju osjetljivo i suho vlasište.

Kako se ispravno koristi šampon za suho pranje kose?

Prva pogreška koju mnogi rade jest ta da nanose suhi šampon na pramenove, a ne samo na tjeme. Šampon za suho pranje kose potrebno je nanijeti na izvoru – na tjemenu. Također, prskajte proizvod s minimalno 20 centimetara udaljenosti kako biste imali ravnomjernu raspodjelu.

Authentic Beauty Concept, 195 kn/ 25,88 eur

Ako si to možete priuštiti, dajte proizvodu vremena da djeluje preko noći. Ako ne možete (što je razumljivo jer su poanta iznenadne situacije), pokušajte ga nanijeti što ranije, a ne kad se već nekud spremate ići.

Umjesto nakon vježbanja, nanesite šampon za suho pranje prije teretane. Na kraju uspješnog treninga samo pročešljajte kosu. I ne pretjerujte s proizvodom! Tako ćete si matirati vlasište i izgledat će tužno.

Kerastase Fresh Affair
Kerastase Fresh Affair, 143 kn/ 19,90 eur

Važno ga je, isto tako, nanositi štedljivo i dati mu vremena da počne djelovati, ali ga također ne bi trebalo koristiti dulje od dva dana zaredom kako bi se izbjeglo nakupljanje na tjemenu. Ako želite biti sigurni da vam nije ostao bijeli trag, pročešljajte kosu ili uzmite ručnik i protrljajte tjeme. Odmah će izgledati življe, a bijelih “izdajica” više neće biti na vidiku.

 

Foto: Shay Sullivan/Instagran